Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úrok z odstupného

Od: cert® odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

od r. 2012 do r. 2013 by mi měl zaměstnavatel vyplatit úrok z prodlení z ušlé mzdy.Zatím jsem úrok neuplatňoval, protože jsem nevěděl výpočet částky.Zaměstnavatel však požaduje úrok z prodlení z jistiny, což má být úhrada úroků z odstupného.

Snad je promlčecí doba dvouletá?

Může zaměstnavatel požadovat výše uvedený úrok?Nikde jsem o něm nic nevygogloval...

Děkuji za odpovědi.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sos*
hodnocení

2x

Trochu nesrozumitelné, kdo komu má co platit. Výše úroku se počítá podle repo sazby,kterou stanoví ČNB. Promlčení je u některých plateb 3 roky a jen a pouze v případě, když se věřitel neozve - neurguje platbu. Pokud se v promlčecí lhůtě dlužníkovi "připomene", dluh nikdy nezanikne a úroky běží dál.

hodnocení

Ano, trochu nesrozumitelné.

Děkuji za optimistickou odpověď, že nedochází k promlčení, protože pořád urguji. Potřeboval bych vědět, zda mám právní nárok úrokovat také úroky z ušlé mzdy? Pokud ano, pak ani nevadí, že zaměstnavatel s platbou "otálí" a úroky se zvyšují.

Pro vysvětlení.Na úroky z ušlé mzdy má zřejmě právo zaměstnanec, který byl neoprávněně propuštěn a vyhrál tento soudní spor. Hrubá mzda v součtu za dobu propuštění k právoplatnému rozsudku tvoří dejme tomu 500 000 Kč. Ale zaměstnavatel vyplatil tříměsíční odstupné při propuštění 100 000 Kč. Má zaměstnavatel právo požadovat úroky z tohoto odstupného za stejnou dobu? Nebo se odečte odstupné od hrubé mzdy a úroky z ušlé mzdy se počítají ze 400 000 Kč? Podotýkám, že tyto pohledávky u soudu nenárokoval.

Nebo chce zaměstnavatel využít dvojí vypořádání v jednom soudním sporu, který bych zaplatil?

Děkuji.

Právní stránku nevím, ale ty úroky z úroků jsou zanedbatelné. Při úročení 1% je z 500000 roční úrok 5000, a úrok z toho úroku je 50 .- Kč za rok. (Výpočet je jen orientační, výpočet skutečných úroků je složitější.) Takže úročením úroků si moc nevyděláte.

hodnocení

Nevím, nevím...

Úrok dle nařízení vlády 142/1994 Sb. ve znění nařízení vlády č. 180/2013 Sb. z 500 000,- Kč např. od 11.11.2013 do 2.3.2015 (477 dní) je 52 600 Kč. Nezapomínejte na repo sazbu a celkovou sazbu úroku 8,05%!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]