Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ručení kamarádce - mám platit za ni

Od: barlinka* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

prosím můžete mi někdo poradit:Podepsala jsem kamarádce jako spoludlužník půjčku cca 40 000,-u firmy Smart.Ona platila asi jeden rok a to ještě né celou částku(splátku)Nyní mě kontaktovali že to budu muset za ní uhradit?Ona nepracuje válí se doma,když jsem jí kontaktovala vysmála se mi ať si to prý platím...

Jde ztoho nějak uniknout?Vyváznout abych to nemusela platit?

Děkuji za odpovědi Bárlin

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jarmik*
hodnocení

4x

Mám záasadu: neručím. Odmítl jsem ručení i dobrým kamarádům. Zůstali jsme kamarády, byť třeba o něco chladnějšími.

Nezapomeňte si uschovat dobře doklady, že jste zaplatila. Nejlépe by bylo, kdybyste platila hotově a nechala si vystavit od věřitele jednoznačné potvrzení, že jste platila jako ručitel za paní toho a toho jména toho a toho rodného čísla.

Vezměte si s sebou ještě ten papír o ručení, který jste podepsala.

Od věřitele jděte rovnou k advokátovi. Dejte mu papír s ručením a doklad o zaplacení a řekněte mu, ať kamarádku zažaluje. Nedejte na to, že Vám bude tvrdit, že kamarádka nic nemá. Soud vyhrajete a až přijde za ní exekutor, tak se něco najde. Bude to za dva nebo za tři roky, ale nakonec to dostanete.

dá se obecně říci na kolik tajkový spor může příjít a zda náklady na právníka půjdou na vrub druhé strany?

dusatka*

To záleží na odměně advokáta, která je smluvní, v kombinaci s tím, kolik úkonů bude muset advokát udělat. S "běžným" advokátem bych to viděla někde mezi 10-50 tisíci. O tom, na koho půjdou náklady, rozhodne soud. Pokud soud vyhraješ, máš velkou šanci i na úhradu nákladů. Ale taky naopak, pokud prohraješ, pravděpodobně zalepíš náklady i protistraně. Proto je předem potřeba s advokátem popravdě probrat, jaké důkazy jsou k dispozici a vůbec všechny okolnosti.

jarmik*

Menší advokáti jedou zpravidla dle tarifu, který je následující:

Sazba mimosmluvní odměny

Sazba mimosmluvní odměny za jeden úkon právní služby činí z tarifní hodnoty
1.do 500 Kč... 300 Kč,
2.přes 500 Kč do 1 000 Kč... 500 Kč,
3.přes 1 000 Kč do 5 000 Kč... 1 000 Kč,
4.přes 5 000 Kč do 10 000 Kč... 1 500 Kč,
5.přes 10 000 Kč do 200 000 Kč... 1 500 Kč a 40 Kč za každých za­počatých 1000 Kč, o kte­ré hodnota převyšuje 10 000 Kč,
6.přes 200 000 Kč do 10 000 000 Kč... 9 100 Kč a 40 Kč za každých započatých 10 000 Kč, o které hodnota převyšuje 200 000 Kč,
7.přes 10 000 000 Kč... 48 300 Kč a 40 Kč za každých započatých 100 000 Kč, o které hodnota převyšuje
10 000 000 Kč.

Advokát bude zpravidla chtít zálohu.

K tomu je třeba připočíst soudní poplatek.

V případě úspěchu je druhá strana povinna platit náklady řízení, které se stanoví paušálně následovně.

1. do 1 000 Kč 4 500 Kč,
2. přes 1 000 do 5 000 Kč 6 000 Kč,
3. přes 5 000 do 10 000 Kč 9 000 Kč,
4. přes 10 000 do 200 000 Kč 9 000 Kč a 17 % z částky
přesahující 10 000 Kč,
5. přes 200 000 Kč do 10 000 000 Kč 41 300 Kč a 2 % z částky
přesahující 200 000 Kč,
6. přes 10 000 000 Kč 237 300 Kč a 0,15 % z částky
přesahující 10 000 000 Kč.

Někteří menší advokáti jsou přístupni dohodě, že dělají zadarmo a až v případě vymožení peněz dostanou podíl.

hodnocení

1x

Nedá, zaplatit musíte, pokud se vám nepodaří kamarádku přesvědčit, aby zaplatila ona. Jinak po vás společnost půjde a dluh vám ještě naroste o úroky, smluvní pokuty, poplatky za soudy a exekutory... Po zaplacení ovšem můžete dluh po kamarádce soudně vymáhat.

hodnocení

1x

Bohužel, podle toho co píšete jste pro ně defakto jejich dlužník, to že jste od nich neviděla ani korunu to nikoho nezajímá- viz předešlá odpověď. Pochybuji, že by právník z toho něco vytřískal. Máte dobrou kamaradku *sok*

alf*
hodnocení

1x

zkus přemýšlet nad významem slova ručitel. Pokud smlouva snad nemá díru tak šance myslím není. Podobné firmy obvykle mají vše velice dobře sepsané a obvykle je tam kdesi formulace, že případný spor bude řešit rozhodce a ne soud. Co to rozhodce je se dočteš třeba rozhodcisoud.net/... a pokud sjedeš k III tak je jasné kdo spor vyhraje. Nezbude než platit a posléze vymáhat soudně pokud to jinak nepůjde. Osobně bych tedy neručil půjčku u lichváře ani bráchovi. Protože co jiného než lichva je, cituji RPSN:od 199,71% a ještě tam dají od. Tak to stojí smartpujcka.cz/...

Jen tak ze zvědavosti, kolik je měsíční splátka? Podle toho co uvádí na webu tak zbývá jediná splátka, půjčují na 8 nebo 13 měsíců a tedy pokud rok platila ...

celp*

Neříkat o každém známém,že je kamarád.Je to potom degradace významu toho pojmu.Zaplatit.Neotálet ,mohlo byto být horší.Nedělat nikdy ručitele.

zikjasa*

-nedělat nikdy ručitele- já bych dodal že ani vlastnímu bratrovi,děckám prostě nikomu!

barlin
hodnocení

Ahoj alfi,

no právě ona platila jak měla někdy 500 někdy i více...,né celou splátku,takže tam je dluh asi 30 000.-Jen nechápu,když tam má velký techničák od auta proč jí ho nezabaví...

No pro příště již vím že nikomu neručím...jen mě s...že se válí doma do práce přestala chodit,co já vím asi už 7měsíců...já se jak blbka honím a budu muset platit a platit...

alf*

Jen nechápu,když tam má velký techničák od auta proč jí ho nezabaví...

Tak to já zcela chápu. Proč se budou zabývat nějakým autem které beztak nemá ani cenu pohledávky (předpokládám, že kdo si půjčí 40000 u takové firmy nebude mít auto za statisíce). Mají ručitele, ten jim dá penízky.

amlim*
hodnocení

1x

*bzum*S obojím mám smutné zkušenosti.Půjčila jsem a přátelé už nejsou. Ručila jsem a zaplatila všechno. Dnes když chci půjčit peníze tak je půjčím s vědomím:) ,že mi nevadí, když se mi nevrátí. A to je jenom v rodině.

aali
hodnocení

0x

bojim se ze pokud vase ``kamaradka`` nezacne platit tak vam nic jineho nezbyde a zaplatite to sama.*bzum*

pajab*
hodnocení

0x
Ahoj tak já měla přesně to samí,ale ona udělala na mě podvod a podepsala to za mě samozdřejmě šlotopřes policii atd atd,ale jstejně jsem z toho vyšla špatná já pujčila si 20000kč a dluh vzrostl na nějakých padesát tisíc po neplacení taky mi chodily dopisy nakonec mi začali vyhrožovat exekucí a nevím čím vším tak jsem dluh zaplatila odpustili mi 10000kč ated jsem ji dala na soud kde jsem zjistila,že nejsem ručitel,ale spoludlužník a to je rozdíl podívej se co máš napsaný ve smlouvě ted čekám co z toho bude,ale mluvila jsem s jedním soudcem a ten říkal,že jsem to neměla platit,že by se to dalo vyřešit nějak jinak zkus zajít k soudu a poptej se (nejlépe pokud máš někoho známího na soudu)a pozor oni ti jen tak exekuci poslat nemužou musí ti dojít soudní rozhodnutí o exekuci.A vyváznout z toho jen tak nejde podívej se na to jestli jsi ručitel nebo spoludlužník to je fakt duležitý tak držím palceat to dobře dopadne.

lelinka
hodnocení

0x

Půjčku zaplatit bohužel musíte. Jako ručitel neručíte za to že bude kamarádka splácet, ale za to že půjčka bude uhrazena v plném rozsahu. Doporučuji Vám udělat to neprodleně, než na půjčce narostou další úroky a poplatky. S kamarádkou se pak můžete soudit, ale to jenom v tom případě, že se Vám podaří prokázat že půjčku neplatí úmyslně. Jinak zřejmě neuspějete.

dusatka*

Raguji na "ale to jenom v tom případě, že se Vám podaří prokázat že půjčku neplatí úmyslně. Jinak zřejmě neuspějete."

V tom rozhodně nemáte pravdu (s ostatním souhlasím).

Obč. zákoník

§ 550

Ručitel, který dluh splnil, je oprávněn požadovat na dlužníkovi náhradu za plnění poskytnuté věřiteli.

BTW jiné než úmyslné neplacení půjčky si navíc nedokážu představit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]