Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvody z hrubé mzdy, odvody OSVČ

Od: mali odpovědí: 3 změna:

Nemocenské a zdravotní pojištění je něco jiného? OSVČ nemusí platit nemocenské pojištění, ale zdravotní je povinné pro každého s trvalým pobytem v ČR, takž i OSVČ musí platit minimálně 1979Kč měsíčně. Může mí prosím někdo vysvětlit rozdíl mezi nemocenským a a zdravotním pojištěním? Také se mi nedaří pochopit výše pojistného na sociální zabezpečení u zaměstnavatele, které zahrnuje: zdravotní pojištění, důchodové pojištění a státní příspěvek na politiku zaměstnanosti. Potřebovala bych procenta u toho důchodového pojištění. Zdravotní je 13,5% a na st.př.na pol.zaměstnanosti je 1,2%, jestli to chápu správně.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zdravotní pojištění posíláte do zdravotní pojišťovny. Je určené k tomu, aby Vás ošetřil doktor, abyste mohl ležet v nemocnici apod. ZP je povinné.

Nemocenské pojištění je součástí sociálního pojištění (zabezpečení) - platí se na OSSZ. Soc.poj. se skládá z nemocenského (slouží k tomu, aby bylo z čeho vyplácet nemocenské dávky = nemocenská, ošetřovné, peněžitá pomoc v mateřství a vyrovnávací příspěvek v těh.a mateřství), důchodového (k tomu, aby bylo z čeho vyplácet důchody) a přísp. na státní politiku zam.

Pro OSVČ je nemocenské pojištění dobrovolné. Důchodové pojištění činí 28 % z vyměřovacího základu, nemocenské 2,3 % a přísp.na st.pol.zam. 1,2%. Povinně tedy OSVČ platí 29,2 %.

mali
hodnocení

Inzinyrko, děkuji moc! Perfektní vysvětlení! Proto jsem to nemohla pořád pochopit - celou hodinu jsem četla různé statě na internetě, ale stačilo dát otázku sem. Byla bych ušetřila čas. Proč to někde nemají napsané jednoduše, pro normální lidi? Děkuji, moc pěkně a přitom stručně jste mi to vysvětlila!

25.02.15 19:57

Není zač.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]