Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Z minulého roku jsem měl dovolenou za tři měsíce/říjen nástup/ a chtěl jsem ji vybrat v březnu.Dali mě ji už nyní v únoru.Do kdy můžu starou dovolenou vybrat správně?Děkuji za informaci.
Dříve polovinu dovolené určoval zaměstnanec, druhou zaměstnavatel. Podmínkou bylo, aby ta dovolená byla aspoň 14 dní vcelku. Dneska už všechnu dovolenou může určit zaměstnavatel. Podmínka 14 dní zůstává.
Zaměstnavatel by měl respektovat, pokud máte zaplacený nějaký pobyt a na něj tu dovolenou chcete. Protože pokud Vám dovolenou neumožní, musí Vám uhradit náklady vynaložené na tuto dovolenou. Stejně tak, kdyby Vás třeba v polovině pobytu z dovolené odvolal. Takže v případě pobytu Vám vyjde zřejmě vstříc /kdybyste měl třeba v březnu zaplacené hory/..
Pokud ale budete trávit dovolenou doma, může ji zaměstnavatel nařídit podle své úvahy. Nejprotivnější to je, když není dost práce, lidé se sjedou do firmy a jsou následně posláni zpátky domů. Ano, i to jsem zažívala a bylo to velmi nepříjemné. Jaga.
> Zaměstnavatel by měl respektovat, pokud máte zaplacený nějaký pobyt a na něj tu dovolenou chcete. Protože pokud Vám dovolenou neumožní, musí Vám uhradit náklady vynaložené na tuto dovolenou.
Myslím, že toto ale platí jen tehdy, když zaměstnavatel určil termín, zaměstnanec se podle toho zařídil, a pak ten termín zaměstnavatel změnil. Tak v tom případě platí "škodu". Ale jinak si zaměstnanec nemá co plánovat na dobu, kdy nemá dovolenou určenou/schválenou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.