Nejste přihlášen/a.
Potřebuji moc ohledně problémů v zaměstnání, kde pracuji cca. 7 let. Je mi 36 let, jsem tam tedy od 29.let. Se mnou v kanceláři je kolegyně, které je 56.let. Jsme spolu v kanceláři jen my dva. Kolegyně je tam od roku 1990, tj, cca, 25.let nepřetržitě.
Bohužel je velmi často nervózní, hysterická a z drobné chyby dělá velkou vědu. Vždy však pokud jí udělám já. Skoro pořád mluví při práci sprostě a tím mě při práci vyrušuje. Čím dál je to horší s jejím věkem. Sama má problémy doma v manželství a vše si vybíjí na mě. Není moc příjemná ani na ostatní lidi, ale je v kanceláři pouze semnou sama.
Celou tu dobu jsem to snášel tak nějak s velkou rezervou. Poslední dobou se to nějak zhoršuje, pokud udělám nějakou chybu, tak to jde hned hlásit vedoucímu. Já osobně nedělám žádné závažné chyby, ale ona chodí každou blbost hlásit.Sama také dělá chyby a kolikrát to jsou dost závažné. To už se nikam nehlásí.
Když jí to ujede tak mě nadává: ty jseš blbej, jsi pako atd. Já jsem si to bohužel nechal vždy líbit. Jednou jsem jí řekl, ať to neříká, ale stejně se to časem opakovalo.
Jelikož je tam stejnou dobu, ve stejném věku co vedoucí, tak jsou spolu kamarádi.
Nedávno nás všechny zavolal vedoucí a řekl, že dělám chyby, pokud se nezlepším, tak to bude pak řešeno personálně.Ještě jsem dostal dopis ze zápisu z porady. Jmenovala tam 2 drobné chybičky, jakákoliv má argumentace bylo v daném okamžiku před vedoucím zbytečná. Řekla třeba, nekecej, to jsi mohl stihnout udělat!
Kolikrát třeba řekla: Kdybych tady byla sama, tak by to bylo lepší apod. Dříve tam sice bývala sama, to ale bylo mnohem méně práce.
Já jsem se z té porady, dopisu a nahromadění stresu úplně psychicky složil. Měj jsem navíc ještě bronchitidu. Lékař mě napsal Lexaurin. Jsem v pracovní neschopnosti. Pořád na to myslím a mám opravdový strach jít po nemoci zase do práce. Úplně si klepu, je mi špatně od žaludku, bolí mě hlava. Říkám si, co mě bude zase čekat a co se bude dít.Zrovna dnes jsem měl již 2 tabletky prášku, ten mě dovede jedině uklidnit. První den jsem probrečel skoro celý zbytek dne. Jsem poměrně dost citlivý. Teď se bojím jít do práce, snad jedině s práškami to půjde. Vlivem stresu se mě zhoršují i jiné mé nemoci (imunita, játra atd)
Nevím jak dál?
Zda dát radši výpověď nebo nějak jinak bojovat? Má to budoucnost?
Zajímal by mě, jaký je její cíl?
No zjevně si šmarjá s tou starou větví poradit nedokáže, proto píše... To jen tak na okraj.
Jinak bych vám poradila, abyste zkusil jít do práce s prášky. U nás v práci je to obdobné, vedení se s námi nebaví, za všechno hned strhávají prémie, každý na každého donáší... (Malý příklad: jako mistrová jsem měla mít den předem ve dvě hodiny na rampě nachystanou výrobu k odvozu na další den. Ženský mi spletly označení na paletě a poslaly milou paletu do úplně jinýho skladu. Já jako idiot běhala půl dne po farice a sháněla jí, druhej den do odvozu to samý. Nakonec, když jsem jí našla a zabránila tak super velkýmu - s prominutím - průseru, kdy se ta paleta mohla dostat našemu nejnáročnějšímu a největšímu zákazníkovi, tak jsem ve finále dostala ještě napomenutí a stržení prémií za to, že to nebylo na rampě. Nikoho pranic nezajímalo, že jsem za to nemohla já, ale ty ženský, co byť jenom nepozorností daly do palety jiný označení. Vzápětí mě ještě sesadili z funkce, což mi do dnešního dne, a jsou to už dva tři měsíce, nikdo neoznámil) Slabší povaha takový nápor nevydrží. Zkuste jí jasně říct, že tady a tady jsou hranice, které byste rád zachoval oboustraně. Pokud ani tohle nepomůže, nejspíš nezbyde než hledat jinou práci. Přeji mnoho zdaru!
Co že? Vem si prášky? Ten člověk co Ti tohle radí je asi na PRÁŚKY... Vůbec se jí neboj a klidně jí vylej kafe do klína a místo omluvy jí zděl, že příště to bude vařící... Fakt, že dál jsem ten příspěvek nečet, jen soudím, že paní dotyčná se bojí o svůj flek. Upřímě se ji nedivím, ale klasicky - na každé prase se voda vaří. Podstatné je dát ji najevo, že nejsi ňouma.
No a jak si má poradit dejte návod ! určitě se bude hodit.Píšete to jako by to maličkost a jasná věc k řešení tak v 5 vteřinách.Ona realit je jiná než někomu radit od PC.
Ale jak píšu těším co mu poradíte že by měl dělat.
Tak určitě jste dobrý když dokážete předpovídat mé myšlenky..to Vás šlechtí.
Nejprve je potřeba si VELICE rázně popovídat s onou čarodejnicí...(což už ale podle mne a popisu tazatele měl udělat dávno..., a ne to nechat dojít takto daleko).
Pokud by potom následoval (vytušil) jen maličkatý náznak toho, že čarodejnice poběží za nadřízeným, je nutné za ním jít dříve..A jako chlap s chlapem si promluvit.
Nojo, nejhorší je srážka s blbcem. Zvlášť pokud mu jde i tvůj šéf "na ruku".
Můžeš zkusit zabojovat - promluvit se šéfem, zda o to abys pro něj pracoval dál stojí, nebo ne, a podle toho se zařídit. Pokud o tebe bude stát, požádej o řešení "shora" - např. o vlastní kancl. Pokud nebude, dej výpověď.
Za zničené nervy žádná práce nestojí, tedy pokud nejsi v situaci, že si jinak nedokážeš vydělat na chleba. A už vůbec není řešení cpát se práškama. Co se tím zlepšuje? Přivodíš si zbytečné zdravotní problémy, a prvotní průšvih se jen zhoršuje.
A cíl tvé kolegyně? Ona žádný mít nemusí, jen je prostě protivná. Někteří lidé jsou takoví, s tím nic nenaděláš, nejlepší je se s tím smířit a buď je ignorovat, nebo se jich zbavit. Někdo má silnější náturu a takového hajzlíka násilím zpacifikuje; někdo je pacifista a řekne si, že moudřejší ustoupí.
Každopádně přeju hodně štěstí a s jarem nový začátek.
Dobrý den Michale, vaše největší chybou je, že je jste příliš mírný. Mně, pokud by mi kolegyně v kanceláři řekla, ať nekecám a bla bla, by se pořádně protočily panenky a ozvala bych a poslala kolegyni do patřičných mezí. Toto jste měl vy už udělat dávno. Ta trubka, co s ní sedíte v kanceláři, vás odtamtud možná chce vyštípat. Možná si myslí, že pak jí vedoucí přidá na platu. Ale spíš mám dojem, že si na vás hojí, jakožto na příslušníku mužské části světa, své neshody v manželství. Doma to asi neumí, tak holt vy jste po ruce. Prášky od lékaře - ten Lexaurin si berte, upraví vám pocuchanou psychiku. Vy jste dostal asi takový ten vytýkací dopis... hm. Nikdo není neomylný a chybu udělá každý. Ve vašem případě, pokud chcete v zaměstnání zůstat, tak musíte do protiútoku. V opačném případě - hledat si nové místo. Stojí za úvahu, jestli vám ty nervy za to stojí zůstav pracovat.
Lidi s těma práškama mě zlobíte! Když je vám špatně psychycky, tak vám prášky nepomohou! Maximálně na chvíli, ale jen oddálí pohled na skutečnost a pak vám bude ještě hůř, protože přestanou zabírat a donutí vás, užívat víc a jiné a jste v tom až po uši. Pro upřesnění, už si pár kamarádů vzalo život a není náhoda, že jsem pak zjistil, že jim doktoři předepisovali prášky jak diví. Prášky nebrat, raději do lesa na výlet, rozímat, jít do hospody za makrádama, proběhnout se, uvařit si dobé jídlo .. je spousta možností. Hlavně nefetovat (anti)depresiva!
Je-li psychika nemocná, ale píši nemocná, ne jen takové smutnění, tak léky jsou to jediné, co asi pomohou. Tady ta vaše rada mi připadá jako z filmu Jak utopit doktora mráčka. Menšík by taky na useknutou nohu dával jen obklad z heřmánku...tak asi tak no. A vzhledem k tomu, že není možné určit, proč tazatel Lexaurin bere, a předepsal mu ho lékař, proč tazateli radit, aby lék neužíval a raději se šel projít do lesa.
Já nastoupil před osmi lety a hned jsem se dostal pod ruku jedný bábě. Ta nastoupila asi před devadesáti lety (no dobře, urážet jí nebudu ... před čtyřiceti). První rok pohoda. Říkal jsem si, mám nad sebou zkušeného, předá mi zkušenosti a bude to OK. Tak jsem dělal a ona mi říkala co mám dělat. Po roce mi došlo, že dělám opravdu jen to, co mi ona řekne (a pozor, nebyla nadřízená, jen kolegyně). Tak jsem to nějak přecházel, jak to umím. A ten třetí rok se to začalo hrotit. Příklad: Zvonil mi telefon, spřátelená firma. Tak jsem pořešil a vyřešil, co bylo potřeba a zavěsil jsem. A nejendou: kdo vám volal?! Když se zeptala potřetí, řekl jsem, že jí to nemusí zajímat. Řekla, že jsem drzej a že můžeme jít za šéfem. Okamžitě jsem vstal, otevčel dveře a řekl jsem OK, tak jdeme. A zarazila se. Začala proti mne bojovat. Myslela si, že jsem nějakej hajzl, co jí nebude poslouchat. Ale tak to nebylo! Já měl trpělivost asi dva roky a pak přetekla.
Poslední incident byl, když na mě byla už fakt drzá (když jsem jí řekl, že se moje máma oběsila, tak se začala smát). Prudce jsem vstal, jak seděla vedle mne, tak jsem jí narazil na stůl, protože blokovala uličku a vypadl jsem z kanclu to rozdýchat. Pak jsem šel za šéfem a požádal ho, aby jí "ze mne sundal" nebo že okamžitě odcházím a podávám oficiální stížnost. Snažil se to uklidnit, promluvil jí do duše a byl klid .. jenže tak týden a pak šla do mne znovu. Poslední, co jsem jí řekl bylo: "Jestli si o mne myslíte, že jsem z vás podělanej a že budu skákat jak pískáte vy a náš šéf (oni si tykali a znají se snad od školy), tak vám musím říct, že se mnou takhle ne, dejte mi laskavě pokoj a jděte do prdele". Čuměla, já se usmíval a druhý den se mi vyhýbala obloukem a vyhýbá do dnes (je to asi 5 let).
Zkrátka, nejhorší je srážka s blbcem a je jen na vás, jak se k tomu postavíte. Tak jako je ona divná, můžete přece být divný i vy Oplácejte stejnou mincí a nebojte se. Nesmíte teda překročit zákon a jinak vás nemůžou vyhodit. Maximálně pochopí, že tam je někde problém a budou ho řešit. Pište si poznámky, co kdy udělala a řečkla, jednou se vám můžou hodit k obhajobě. V nejhorším případě se s vámi firma rozloučí, ale dobře pro vás. Dostanete odstupné a budete mít čas si najít lepší práci (kolektiv).
Stačí ak nezamkne počítač a máte vyhraté.Čo tak pospúšťať všetko na ploche aby jej skolaboval systém.Alebo zmeniť nastavenie monitora (obray otočený o 90 stupňov),jazyk ideálne čínština atď.Veľmi dobrá vec je aj vzdialený prístup.Stačí poznať IP adresu a heslá na prihlásenie.To by "koukala" ako sa rozpísaný text sám od seba maže,ako sa spúšťa winamp na plné gule,ako sa jej otvárajú p...stránky.A dať jej tam nejakú vhodnú tapetu (domyslite si).Skapatá myš dokáže tiež so ženami zázraky,prd spray (ano to sa naozaj predáva),preháňadlo do kanvice na kávu a podobné zhovadilosti sme už skúšali na plno kolegoch.Docela zábava bola aj keď mal jeden kolega prilepený kus toaletného papiera na chrbte asi 4 hodiny.Zaboha nevedel pochopiť čo sa na ňom všade smejú keď šiel okolo.Zahádzané auto snehom na parkovisku.Oblepený stôl lepiacou páskou (asi 4 kotúče).Nastrihané nechty na hrote spájkovačky-nikdy nezabudnem na ten smrad ---ako keď sa opaluje prasa na zabíjačke.Čo tak popustiť uzdu fantázii?
doplněno 24.02.15 12:26:Rozhodol by som sa obedovať v kancelárii údené šproty a cibuľu.
doplněno 24.02.15 12:27:Treba bojovať zbraňami ktoré ona nepozná.
A co vy děláte, když přijedete na to, že kolegyně udělala chybu?
Já být Vámi, jdu do protiútoku a vracím jí vše stejnou mincí, ovšem ve vší slušnosti. Pokud udělá chybu, šla bych hned za šéfem! Tj. první a nejdůležitější krok.
Pokud Vám nadává, řekněte jí ve slušnosti, ať si nevybíjí problémy doma na Vás, případně jestli jí není trapné mluvit jako dlaždič v jejím věku, že byste čekal od ní chování dámy. Nedělejte žádné naschvály, co se tu píše, protože to se většnou obrátí proti Vám. Vezměte si do firmy řeba sluchátka pokud můžete, dělejte si svou práci, poslouchejte co chcete a ji prost ignorujte.
Záleží však taky, jak moc velcí jsou s šéfem kamarádi. On to taky může být boj s větrnými mlýny. Pokud by se za 2 měsíce absolutně nic nezlepšilo a byl byste na tom stejně, doporučuji dát výpověď. Zdraví je přednější, než nějaká práce.
A proč to dělá? Jak už bylo řečeno, možná se bojí o místo (pokud kamarádí s šéfem, třeba ví, že se budou snižovat stavy), nebo má problémy doma a vylívá si to na Vás a nebo je to třeba taky blbka, která se vyžívá v tom, že někoho může ponižovat a on si to nechá líbit.
Nejvíc ji vytočíte, když budete spokojenej a usmátej. Mít to na háku, přece Vám zato nestojí. Hledat si raději nový flek, ale aby to nevěděla. Měla jsem podobný případ z jedné kolegyně, ale šéfová i další kolegyně , každý byl z ní na prášky a nebral ji vážně .To bylo vždycky:jenom co zase tá hektička s nervama vyvádí a taky lhala...
U Vás je blbý, že šéfová je na její straně...
Ta naše kolegyně, byla taky takový nervák, jak ji opisujete Vy. Doma na prd,vše to ventilovala v práci. Hledala chybu i kde nebyla, já nakonec s üsměvem odešla, měla jsem lepší flek. A nejen já. Před týdnem jsem se dzvěděla , že jí šéfka vyrazila, páč s ní už nikdo nechtěl být. Vyrazila ji na tu nejhorší pozici v zaměstnání. Na takové lidi platí jedno usmívat se a být v pohodě, ty se pak tak naser..., že se utopí ve vlastním hněvu a bude dělat více kiksů, nervačit. Na nerváka jít s klidem a ono ho to rozhodí. S üsměvem jde vše lépe.
doplněno 24.02.15 13:14:Proč to dělá? No , ta naše nervačka byla evidentně doma v prd...tak si to vybíjela v práci. Někdo to tak řeší... To, že to měla doma na prd se vědelo, páč to i sama řekla. Třeba právě proto to dělá i vaše kolegyně a ví to pouze šéfka a možná ji lituje, tak ji nadržuje...Může to u Vás celé být i takhle, třeba...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.