Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Když vznikne nárok na odchod do důchodu od 27 května kdy příjde na účet důchod za květen? V tom květnu nebo o měsíc dřív či později? Díky.
Všechno dostanete včas od Čssz vědět. Přijde Vám oznámení o výši důchodu s konkrétním dnem výplaty. Může to být sudý den od 2. do 24. v měsíci. Pokud by to správa nestihla včas vyřídit, tak můžete dostat zálohu na důchod. Důchody se vyplácejí vždy dopředu. Protože uvádíte datum 27. v měsíci a toto není možný výplatní den, dostanete od 27. 5. do určeného data výplaty doplatek - poměrnou část - na poukázku.
doplněno 23.02.15 12:09:Pokud budete mít den výplaty určen například na 20. v měsíci, dostanete první celý důchod 20. června a bude to tedy na ten červen až do 19. července.
Na pokázku dostanete poměrnou část od 27.5 do 19.6.
doplněno 23.02.15 12:12:Je jasné, že kdo má výplatní den 2. v měsíci, tak je na tom lépe, než komu přijde důchod až 24. v měsíci.
Právě jsem toto řešila. Vznikl mi nárok na důchod od 18. února. Poštou mi byl doručen výměr s tím, že další pokyny obdržím v dalším dopise.
Asi za týden jsem dopis skutečně dostala. Píší, že budu pobírat důchod vždy 8. v měsíci /důchod se vyplácí jen v sudé dny, nejpozději do 24. v daném měsíci/. Takže 8. března jej obdržím za březen. Tu část /od 18. 2. do 7. 3./ mi prý poukážou na účet do 14 dní.Když jsem tento dopis četla, částku jsem už na účtu měla. Takže byli rychlí.
Tudíž nejprve Vám to dorovnají a pak podle výplatního dne už Vám budou peníze chodit pravidelně. Jaga.
doplněno 23.02.15 16:55:Co je zajímavé: Když jsem byla na ČSSZ žádat o důchod, slečna se mě ptala, který den bych chtěla důchod vyplácet. Zůstala jsem na to koukat, myslela jsem si, že toto určují oni. Slečna šla s ochotou ještě dál. Jestli ho prý chci pobírat třeba ve stejný den s manželem. Řekla jsem, že mi to je jedno, že nebazíruji na žádném konkrétním termínu a ať to určí sami.
Takže jestli narazíte na někoho stejně příjemného, můžete si sama vybrat termín výplaty. Já jsem toho nevyužila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.