Pronajímám byt, nájemník odešel v půlce měsíce a napsal mi sms ať mu pošlu šíslo účtu a že mi doplatí co mě dluží na účet. Jde o 3000 kč. Od té dpby mě nebere telefon a žádné peníze neposlal. Měli jsme uzavřenou smlouvu o pronájmu bytu přes realitku. Co mám dělat? Je šance že z něho ty tři tisíce dostanu? Trestný čin je až od pěti tisíc ne? Děkuji za radu
Souhlas s @layborr: nemáte-li vybránu kauci (neboli jistotu), musíte zvážit, zda ony peníze oželet anebo jít do soudního vymáhání (žádná jiná legální cesta není) s jistotou dalších vynaložených peněz a s nejistotou případného exekučního uspokojení. O trestný čin se nejedná, stále platí pravidlo, že pro dluhy se u nás nezavírá. O trestný čin podvodu se nejedná.
Písemně ho vyzvěte k zaplacení dlužné částky do tehdy a tehdy. V případě, že dluh neuhradí, obrátím se na rávníka a budu dlužnou částku vymáhat jeho prostřednictvím nadále soudní cestou. Ale pokud tušíte že nájemník je nesolvetní tak bych asi ty 3 000 oželel , advokát a soud by vyšel podstatně dráž a výsledek je ve hvězdách .
Minulýrokpřijala policie přes 200 tisíc trestních oznámení, přitom řada z nich s trestním právem vůbec nesouvisela. "Lidé se stále domnívají, že tímto způsobem mohou řešit i nevrácené půjčky, nezaplacené nájmy nebo neproplacenéfaktury. Jako důvod pro podání trestního oznámení obvykle udávají, že jde o podvod. Policie pak obvykle trestní oznámení vyhodnotí jako neopodstatněné a případ uzavře Zdroj: finance.idnes.cz/...
Píšete, že jste měli uzavřenou nájemní smlouvu!.. smlouva byla uzavřena podle občanského zákoníku..o trestný čin ani přestupek se nejedná!
Můžete to po něm vymáhat soudně - u občanského soudu. Jak rychle tenhle soud funguje a kdo to všechno platí, je vám jistě známo. Pokud soud vyhrajete, nájemník by zaplatil i soudní výlohy (možná).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.