Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěl bych se zeptat kam uložit peníze?Bude mi končit stavební spoření a úvěr si brát nebudu,takže bych chtěl peníze někam uložit a zároveň spořit na ten účet.Děkuji za radu.
Všechny banky dnes dávají velice nízký úrok, což nepokryje ani inflaci.Jestli chcete mít peníze jišteny,využijte spořící účet nebo termínovaný vklad.Na trhu je momentálne relativne vysokánabídka od Sberbank, dáva 1,6% do konce ledna 2016.S vedením účtu nejsou spojeny žádné poplatky.Je to do výšky 300tis. korun.
Já nedám dopustit na podílové fondy.Ukládám tam už přes 10 let.Po pul roce neplatíte daně z uroků.Teď mám už 2 roky sporobond.
To není pravda, že po půl roce se neplatíte daně z úroku, to platilo dřív, teď jsou to 3 roky.
doplněno 25.02.15 07:33:samozřejmě, že je to od roku 2014, ale už je rok 2015, takže je to prostě stará informace, která dávno neplatí.
doplněno 25.02.15 12:41:Ale mě tady jde o tazatele, pro něj je to prostě stará neplatná informace
Tři roky se týká u nákupu provedeného od roku 2014 U akcií a fondů nakoupených dříve stále platí šest měs. Daně se rovněž neplatí u příjmu do sto tis za rok (pozor - příjmu, né zisku).
doplněno 25.02.15 09:28: Stále platí. Jestliže něco nakoupil v prosinci 2013 nemusí čekat do prosince 2016. Od daně je již osvobozený. Daňový test tři roky se týká nákupu od 1.1.2014
Pravděpodobně máte na mysli BNP paribas a ne PNB parriba. Vaše věta " je to tedy bezpečnější než nějaké stavební spoření s tím mizerným účtem" je úplný nesmysl. Pravděpodobně tomu nerozumíte tak jak si myslíte. Ta 100% garance má jisté podmínky, pokud nastane krize a dojde tzv. k proražení bariéry, tak nárok na 100% garanci zaniká.. Je to investice do akcíí 4 velkých společností (lze dohledat). Tato možnost investice je zajimává, ale chce to uvádět věci na pravou míru
Pak to zavání akorát, tím jestli náhodou nejste obchoďák.
doplněno 23.02.15 12:14:Jinak pro tazatele,
jak dlouho ty peníze nebudete potřebovat? Držel bych se myšlenky a zkusil bych podílové fondy, kde je také zajimavé zhodnocení, polde míry rizika a podle délky investování.
Levně nakoupit a dráž prodat, točit prachy.
doplněno 23.02.15 18:23:mirekv to je hezké jak ukládáte, ale kolikpak už jste na nich vydělal?
Otázka je, co znamená končí stavební spoření. Skončilo šestileté období? Tím spoření skončit nemusí, můžete v něm pokračovat a dál dostávat úroky a státní podporu. Cílová částka je na dosah? Ano v tom případě spoření končí (pozor, cílovou částku nesmíte překročit, jinak o státní podporu přijdete). Je to sice velmi konzervativní spoření a zhodnocení je kolem 2%, ale je to prakticky s nulovým rizikem, vklady jsou pojištěné.
Pokud chcete peníze znovu investovat, tak můžete buď sám nakupovat akcie pro dividendy, investovat do podílových fondů, nicméně osobně bych primárně doporučil zainvestovat do vlastního bytu, pokud ho ještě nemáte, případně můžete koupit "investiční" byt a pronajímat ho.
Běžné spořící účty jsou vhodné, pokud chcete mít peníze rychle k dispozici pro rodinu nebo na nějaké nečekané výdaje, úroky jsou ale nyní velmi nízké.
Mám to přesně tak, stavebko mám založené před 15ti lety, už tam nevkládám peníze a každý rok mám cca 9000+ (úrok + 2000 od státu), jen si hlídám abych nepřešvihla cílovou částku. Já vím, že to není nic moc ale diamanty nakupovat neumím, na burze se pohybovat neumím a tak mi toto v podstatě bez rizika, stačí.
doplněno 25.02.15 13:28:U Buřinky státní podpora 2000Kč / rok stále je, každý prosinec se informuji zda je třeba něco složit (manžel musel loni složit 2800 aby mu to na celou státní podporu vyšlo). Cílovou částku jste skoro trefil.
příspěvek od státu byl neomezeně dlouho, ne pouze 6 let. Pokud se ale podmínky spořitelen změnily, je to možné, že už je pouze 6 let (pro dobře smýšlející 8 státních příspěvků), ale předpoládám, že je to u nově založených smluv (nevím). Stavební spoření založené někdy okolo roku 2000, mělo úrok cca 5% ročně, takže pokud má paní spoření 15 let a v průběhu nenavyšovala cílovou částku, je to asi nejlepší zhodnocení peněz, jelikož tam bude mít slušnou úrokovou sazbu. Každopádně státní příspěvek je i z připsaných úroků, takže vklady mohou být nižší, než-li těch 20t ročně pro získání 2000,- státního příspěvku. Těch 9000 ročně, co paní uvádí, je reálných.
Stavební spoření bych nerušil, málokdo vám dá tolik peněz bez rizika.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.