Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trávicí potíže - vyšetření

Od: dominik909 odpovědí: 11 změna:

Zdravím, chtěl bych se zeptat na to, jak vypadá vyšetření trívicích problémů - jde o to, že se mě poslední dobou stává, že mnou jídlo projde za malou dobu ( asi 30 minut ) a to jsem někdy rád, že stihnu doběhnout na WC. Ale spíše mě více trápí problém s barvou a konzistencí stolice - řídká, průjmovitá hmota . Ale k otázce - jak by mohlo vypadat oné vyšetření? Pokud by mi někdo chtěl něco strčit do zadnice, tak to mě tam opravdu nikdo nedostane..

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Trávicí system se skutečně vyšetřuje endoskopicky - tudíž skutečně jde o ,,strčení´´ endoskopu -tedy hadice buď do zadku - tím se vyšetřuje tlusté střevo, nebo do krku - tím vyšetřují žaludek. Pak je ještě možné vyšetřit tenké střevo - to se dělá třeba kapslovou endoskopií - tedy dotyčný spolkne kapsli s kamerou a ta pak vysílá obraz, který je zaznamenáván. Ovšem kapslová endoskopie je drahá, takže v první řadě počítejte s ,,hadicí do zadku´´. Není to ,skutečně, nic co by člověk chtěl dělat každodenně, ale jde o to, že jinak se to vyšetřit nedá. Samozřejmě Vás nikdo nutit do tohoto vyšetření nebude. Průšvih je v tom, že pokud to budete odkládat, můžete mít pak problém, který už nepůjde vyřešit. Tím nemíním strašit, ale bohužel jsem přesně takový případ zažil u jednoho známého. Takže za sebe říkám, radši hadici do zadku, než chemoterapii.

hodnocení

2x

Proč se všichni zabýváte endoskopií, když jste neviděli jaterní testy z vyšetření krve? Neviděli jste výsledky z vyšetření moče a stolice? Tazatel může mít úplně klidně zánět střev a to se přece endoskopem vůbec nezjistí. Taky může mít žaludeční neurozu, nefunkční žlučník a spoustu jiných záležitostí, které mě, jako laika vůbec nenapadají. *hej* Dominiku, každý doktor ti nejprve nechá udělat rozbor moči a krve. A z toho při diagnostikování bude vycházet. Gastroskopie je poměrně drahé a nepříjemné vyšetření, které se dělá až skoro jako poslední. Tam se vůbec nemusíš dostat.

klaban*
hodnocení

1x

Dobrý den, já měl asi před rokem problémy s trávením jak bejk. Začalo to průjmama, které trvaly již přes měsíc. Samozřejmě jsem byl u doktorky. Předepsala mi nějaké kapky a prášky proti průjmům ale nic nezabralo, udělali mi veškeré krevní testy na celiakii apod. a nic nenašli. Zkoušel jsem diety a také nic nepomohlo. V praxi to vypadalo tak, že jsem pomalu každou čtvrthodinku lítal na záchod a vždy prudký průjem. Když jsem vydržel 2 hodiny bez záchodu, byl to úspěch. Horší to bylo v práci to byla noční můra.

Pak mě doktoka objednala do nemocnice na Kolonoskopii a ultrazvuk rance. Ultrazvuk OK, tak mě čekala kolonoskopie. Dostal jsem nějakou vodu na pročištění střev, kterou jsem asi dva dny musel pít a jinak držet naprostý půst. Ta voda bylo to nejhorší, co jsem kdy pil. Když jsem dopíjel asi třetí litr, tak už jsem se málem poblil z toho. Ale pročišťuje to tedy dokonale. Na kolonoskopii mě sestra dala analgetikum, že prej až mi daj sondu s kamerou do zadku, abych moc netrpěl :) a že prý po tom pacienti usnou. No já neusnul. Sice jsem byl takovej přiblblej jako když člověk usíná u televize, ale odolal jsem. Vyšetření bylo v pohodě. Koukal jsem se spolu s doktorem na monitor jak mi kamera prijíždí střevní soustavu :) všem doporučuji. Byl tam prý nějaký zánět či co a asi to bylo z konzumace rajčat Marockého původu (bylo o tom i v televizi, že Maročané do toho přidali nějaká svinstva). Doktor mi napsal Imodium a ten tedy jako zázrakem na stopro zabral a od té doby vše v pohodě. Rozedřenej zadek, který jsem po tom častém chození na WC měl se postupně uklidnil :) takže Vám přeji, abyste byl taky v pohodě.

hanher*
hodnocení

0x
Někdo Vám tam někam něco strčit bude muset, jinak nevyšetří nic.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, záleží i na tom, co jíte a jak je to tučné nebo horké. Možná máte jen rychlejší metabolismus nebo "nabouraný" žlučník. Zkuste změnit stravu. Zdravím!

doplněno 22.02.15 22:21:

Ovesné vločky podporují dobrou stolici, tak po nich zácpa určitě nebude - spíše naopak. Vy si dojdete na první vyšetření a tam Vám nikdo konečník "lustrovat" ještě nebude. Nebo změníte nejdříve tu stravu a s vyšetřením počkáte.

layborr*

O vyšetření rozhodne doktor , může nejprve naordinovat léky ,

jinak kdyby došlo na vyšetření ,

Těsně před výkonem Vám bude podána injekce se sedativem a analgetikem (lékem proti bolesti), která zamezí vnímání nepříjemných pocitů při vyšetření. Injekce může způsobovat ospalost.

Po této přípravě Vám v poloze na levém boku zavede lékař přístroj do konečníku. Postupně bude prohlédnuto celé tlusté střevo. V průběhu vyšetření je obvykle potřeba změnit polohu pacienta – v tomto případě dbejte pokynů sestry, která Vám bude pomáhat při otáčení. Sestra při vyšetření napomáhá postupu endoskopu tlakem ruky na stěnu břišní. Při průchodu střevními ohyby můžete někdy pociťovat nepříjemný tlak v břiše, který po překonání ohybu ustoupí. V této situaci se snažte pomalu dýchat, maximálně uvolnit břišní svalstvo a usnadnit tak průchod ohybem. Pokud si to povaha Vašeho onemocnění žádá, je někdy během vyšetření třeba odebrat bioptické vzorky nebo odstranit slizniční výrůstky, tzv. polypy, ve střevě.

dominik909
hodnocení

Jako student mohu říct, že mám v jídle rutinu - na snídani ovesné vločky, na oběd 150 - 200g masa ( buď vařené, nebo dělané lehce na olivovém oleji ) s rýží a to samé na večeři ( mezi tím samozřejmě nějaké ty svačinky ). Bydlím na kolejích, takže toho tady zase moc uvařit nemohu. A poslední dobou mi přibývá na břichu tuk, i když ruce a nohy jako páratka ( i když zase nechápu, z kama ty tuky jsou, 0.5L olivového oleje mě vystačí tak na 3-4 měsíce a ve fast foodech nejím )

A neexistuje nějaký krevní test? Ale jak jsem psal, do zadnice si nic nenechám strkat.

uska*
hodnocení

0x

Žádný strachy, přežili vyšetření ostatní a vy přežijete taky. Jen se pěkně vyspinkáte a je to. Nejhorší je den předem pít 4 litry roztoku na vyprázdění. Ale vy už teď máte rychlé nohy, tak vám to dělat potíže nebude. Vyšetření trvá asi půl hodiny a další hodinu vás ještě nechají spát a jdete domů.

stirecek*
hodnocení

0x
Nevěř tomu, že jídlo projde tělem za třicet minut :) :) To bys tady nebyl, protože trávení je proces delší a maso se drží ve střevech klidně i týden. Co a proč, na to je třeba znát celkový jídelníček několik dní zpětně. Hlavně hygiena před a po jídle. Mít společnou ledničku a wc na koleji není ideální, prostě jsi něco chytil. Takže nač myslet na nejhorší, kdyz brod je ještě daleko.

Štírku, máte pravdu a já jsem se nechala unést panikou tazatele. Úplně obyčejná střevní chřipka, zvláště pak bez diety a léků, umí neskutečně potrápit. ;) Tazateli - rohlíky, banány a hektolitry čaje by váš problém mohly usnadnit. Když máte doma Smektu nebo živočišné uhlí, bylo by to moc fajn.

stirecek*
Tak tak, banány a rohlíky. Každého to jednou dostihne :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]