Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Alimenty - zvyseni vyzivneho

Od: chlamak* odpovědí: 6 změna:

Zdravim vsechny...

Byvala ex-manzelka si chce nechat zvysit vyzivne. Neni na tom nic zleho, ja se pochopitelne placeni na dite nebranim. Ale...

Naposledy, kdyz si nechala zvysit vyzivne, lhala na soude jako kdyz tiskne. Je vedouci servirka v jednem podniku a dala na soud papir, ze vydelava 7500 korun, ktery si sama mapsala a v praci orazila. I kdyz jeste za manzelstva nosila domu mnohem vic. Ja jsem znovu zenaty, mam male dite. Soud chtel odemne potvrzeni take o prijmech moji manzelky... to mne vytaci. Mohu toto odmitnout? Navic vysi prijmu me soucasne manzelky sdelili na soude ex- manzelce. Je toto pravni jednani? Vim, ze take vyska me mzdy je ujednani mezi mnou a zamestnavatelem a nemel bych to sdelit ani soucasne manzelce..,

Navic, byvala manzelka bydli jiz asi 9 roku s pritelem, jeho prijem by se mel pocitat take do jejich prijmu kdyz ma u ni trvaly pobyt... nebo se pletu?

Syn - na ktereho platim me rekl, ze Ex-manzelka (jeho mama) pracuje obcas na turnusy v Rakousku.. da se nejak dokazat i toto? (myslim ze ta prace je nacerno) to ale nemohu tvrdit.. (Poslat ji domu socialku kdyz bude v AT? ...to nechci kvuli synovy z prvniho manzelstvi...) Syn si porad stezuje (take v mailech a na ICQ) ze se nudiva doma a byva doma casto sam... Poradite nekdo nejake paky nebo typy, chci jenom aby to bylo spravodlive a ne ze mne bude sdirat a pritom se me bude smat do ksychtu.. :(

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

toni*
hodnocení

0x

Máte naprostou pravdu, ale co dělat? NIC. Soudy protěžují matky a podle statistiky v 92% případech přiřknou dítě matce bez ohledu na průběh rozvodu. Matka si může zažádat o zvýšení vyživného každé 2 roky. A soud vám sečte příjem váš včetně přesčasů, mimořádných odměn a vaši manželky (nebo také družky pokud žijete ve společné domácnosti). Myslíte si, že si zvednete životní úroveň 2 zaměstnáním? Nezvednete. Minimálně polovinu vám srazí na alimenty. A nikde nemáte dovolání. Lépe řečeno máte, ale s nulovým efektem.

Pochopitelně, že pokud vaše bývalá manželka žije s přítelem ve společné domácnosti ( má tam trvalé nebo přechdné bydliště), tak se jejich platy sčítají. Syn už bude podle vašeho sdělení (ex-manželka bydlí již asi 9 roků s přítelem) dost starý na to, aby mohl u soudu říci u koho chce být. Jste " velkorysý" když nechcete pozvat sociálku aby viděla jak žije vaše dítě. Aspoň si ofoťte jeho maily jako důkaz k soudu. Nedivím se, že vás ex-manželka "ždímá", když jste tak benevolentní. Ale že trpí také vaše dítě, to by vám už jedno být nemělo.

chlamak*

To mate uplnou pravdu... "Ale že trpí také vaše dítě, to by vám už jedno být nemělo."

Kluk ma 15 roku a necham ho prizvvat k soudu... doufam ze ho matka nezmanipuluje... hmmm *fn*

Diky za odpoved

dusatka*

Jedna věc je, komu je přiřknuto dítě, a v tom s vámi souhlasím. Ale tazatel se ptá na výživné, což je věc jiná. V tom tedy rozhodně soudy matky neprotěžují. Průměrné výživné je někde okolo 1500 Kč měsíčně, zatímco náklady na dítě kolem 6500 měsíčně.

myse*
hodnocení

0x

No já nevím, nevidím to stejně jako Tony. Soud nanadržuje jenom ženským nebo jenom chlapům. Je to případ od případu, bohužel mám taky pocit, že soudy nejsou spravedlivé - nechtějí slyšet pravdu nepustí vás ke slovu, aby člověk mohl říct a vysvětlit jak to všechno je.

Vemto to asi takhle - nevím kolik platíte na syna - ale 15 letý kluk má svoje potřeby. ze zkušenosti vím, kolik toho např. sní - jsou v tomto věku věčně hladoví a přísun čokolády je nutný...;). taky se chtějí hezky oblíkat ´=značkové věci -ty taky něco stojí. Třeba dělá sport - nic není zadarmo. Se školou jezdí na výlety (můj syn byl letos se školou v Itálii - stálo to 6tis+kapesné a jídlo)

Pokud je žena v Rakousku - kluk je sám doma? nebo s "otčímem"? to by neměl být problém, když jsou spolu 9 let

Každopádně - soud přihlíží k příjmu vašemu, vaší ženy i jejímu a jejího přítele když s ní žije ve společné domácnosti. Ex žena by měla doložit svoje příjmy od zaměstnavatele - pokud jej zpochybníte, může požádat finanční úřad.

Vaše plus by bylo, kdybyste u soudu doložil ,že klukovi přispíváte i nad rámec povinností (tábor, výlet, nový mobil, kredit, oblečení a já nevím co ještě). Že k vám kluk chodí pravidelně, že máte dobrý vztah...

co kdyby jste požádal o střídavou péči? dokázali byste se domluvit se ženou a praktikovali to takto? Nebylo by to pro syna třeba lepší? (pak by se o výživném nemluvilo - platili byste účty oba stejně - nikomu nic - jen klukovi)

a nebo si ho chcete vzít k sobě? a chce to i on? a co na to vaše žena? jak by to snášela ona? mluvili jste o tom spolu?

Je potřeba všechno DOBŘE rozmyslet.

chlamak*
hodnocení

Hmmm, to by bylo pekne... MYSE, moje manzelka by stridavou peci ale nerozchodila.. v tom je dalsi problem.. ale trochu jste mne otevrel (a) oci.. je pravda ze kluk potrebuje toho mnohem vic - "tábor, výlet, nový mobil, kredit, oblečení a já nevím co ještě" tohle mi jaksi nedochazi... Ale jak rikam, nemam nic proti zvyseni vyzivneho, jenom chci aby to bylo spravedlive - ne ze ja a moje manzelka dodame svoje doklady a nekdo "vychcanej" proste ne... Vydelavam slusne, (za cenu sileneho stresu a odpracovanych hodin) setrim synovi z prvniho manzelstvi na ucet penizky, aby kdyz se jednoho dne ozeni, abych nebyl to orezavatko co prijde na jeho svatbu a poda mu jenom ruku... to by mne ostuda fackovala od rana do noci.. hmmmm. Jsem hodne na rozpacich jak se zachoavat. Navzdory tomu, ze jsem se asi pred rokem domluvil s ex-manzelkou ze budu posilat kolik jsem posilal a budu setrit + 1800,- mesicne na synuv ucet - pripada mi tohle nespravedlive ze zada stale vic a vic...

Jeste jeden dotaz - platim vyzivne do 18 nebo do doby kdy bude studovat? Vim ze pokud nebude vydelecne cinny tak platim, ale .. je pravda ze od jeho 18 se domluvim se synem a mohu posilat na jeho ucet a ne na ex-manzekcin? (nechci totiz ji prispivat sve ex na cigara, benzin do auta, kostene ramecky na brile, luxusni padlo .. je to k pochopeni? )

dusatka*

Výživné budete platit dokud bude studovat, ale ve chvíli, kdy mu bude 18 let, už budete jednat jen s ním, tedy výši výživného dohodnete s ním, posílat to budete jemu. Jak se on pak dohodne s matkou, kolik jí bude přispívat na domácnost, je jeho věc. Chápu, že se vám nechce ukazovat (před soudem) bývalé manželce doklady o příjmech, naprosto vám rozumím, jak se cítíte. Ale dá se tomu předejít, pokud si vezmete advokáta, seznámíte ho se svou situací a s tím, jaký asi tak je příjem býv. manželky, on vám řekne, kolik by vám tak asi soud určil a vy se na tom můžete s bývalou dohodnout mimo soud. Někdy samozřejmě dohoda možná není, což bývá ke škodě obou stran, ale někdy toto může dobře fungovat.

Píšete, že manželka by střídavou péči nerozchodila, ale z předchozího jsem pochopila, že syn už je ve věku, kdy soud hledí především na jeho názor, proto to určitě zvažte, pokud tedy o to stojíte a samozřejmě, pokud by o to stál on.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]