Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mateřská dovolená

Od: marcelap* odpovědí: 1 změna:

Dobry den, dne 01.07.2007 jsem nastoupila na materskou dovolenou, vyse prispevku na MD mi byla vymerena v maximu 450,-/den. Rodicovsky prispevek jsem si vybrala na dobu 2 let, tedy mesicni castka 11.400,-Kc. Nyni cekame druhy prirustek, termin porodu 06.02.2010, nastup na MD 1/2 prosince. Na jak dlouho musim nastoupit do sveho puvodniho zamestnani, aby mi zamestnavatel "drzel znovu misto" (po dobu tri let)? Do kdy musim informovat zamestnavatele, ze chci po 2 letech znovu nastoupit do zamestnani nez pujdu na MD? Z jake castky mi je vypocitana nova MD - v pripade, ze by mi zamestnavatel nevyplacel osobni ohodnoceni by se mi prumer snizil. Z jake castky by mi byla vypocitana vyse MD v pripade rizikoveho tehotenstvi? Dekuji za odpovedi. Marcela

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

1. Že chcete nastoupit do práce zaměstnavatele neinformujete, vaší povinnosí je nastoupit den poté, co vám skončí rodičovská dovolená, o kterou jste u zaměstnavatele požádala. Dřívější nástup vám zaměstnavatel není povinen umožnit, ten je jenom na vzájemné dohodě. Nmluvím o pobírání rodičovského příspěvu, ale o volnu u zaměstnavatele.

2. Rizikové těhotenství - nepíšete, na jak dlouhé rodičovské dovolené jste se se zaměstnavatelem domluvila. Tedy pokud začnete pracovat, tak se nemocenská počítá z příjmů z 12 kalendářních msíců, které předchází nástupu na nemocenskou... pokud v takové době příjmy nejsou, tak se hledá po třech měsících dál do minulosti, dokud se nějaké příjmy neobjeví. To samé, pokud jste si požádala třeba o dvouletou rodičovskou dovolenou a v den předpokládaného nástupu do zaměstnání přinesete neschopenku. Pokud ovšem do zaměstnání nenastoupíte, ptž čerpáte rodičovskou dovolenou a zaměstnavatel s přerušením nesouhlasí, tak na nemocenskou nemáte nárok, ptž v době rodičovské dovolené nemocenská nenáleží.

3. Peněžitá pomoc v mateřství - ptž vám stále trvá pracovní poměr (jak z dotazu předpokládám), tak vám stále trvá doba nemocenského pojištění. Nemusíte tedy odpracovat vůbec nic a na další PPM budete mít nárok. Vypočítá se jednak stejně jako u nemocenské (tedy - pokud před pobíráním PPM budete pracovat, tak pravděpodobně z výdělku, pokud pracovat nebudete, tak pravděpodobně z doby čerpané dovolené po skončení první mateřské dovolené) a ptž se vám další dítě narodí do 4 let věku prvního, tak se spočítá i z peněz před první PPM. Obě částky se porovnají a budete dostávat PPM z té částky, která pro vás bude výhodnější, která bude vyšší (tedy - v žádném případě si nemůžete pohoršit, máte zaručenou PPM minimálně stejnou, jako poprvé). Je to tedy velice zjednodušeně napsáno.

4. Rodičovská dovolená - automaticky na ni máte nárok vždy do třech let věku nejmladšího dítěte, pokud vám tedy stále trvá pracovní smlouva. I kdybyste si nasekala třeba deset dětí po třech letech, zaměstnavatel má povinnost vám držet místo vždy do třech let aktuálně nejmladšího dítěte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]