Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maturita=Větší plat?

Od: twinky* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat...chci být autoelektrikář s maturitou,je tedy možné,že kdybych nastoupil do práce,tak že bych mohl mít třeba větší plat než kolega na té samé pozici, který má pouze vyuční list? Děkuji za odpověď

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je to vždy houpačka. Maturita je jen předpoklad pro lepší místo i lepší plat. V reálu to má mnoho faktorů.

V jedné firmě co jsem byl, tak šetřili a šetří na všech stranách a i když mám několik cetrifikátů, tak jsem byl na minimu odborné pozice a výhled na větší plat žádný. Takže u takovéhoto zaměstnavatele si neškrtne ani ta nejkvalifikovanější síla. Pak je zaměstnavatel, který má pár "lepších"míst a je otázka se na ně dostat. Pak jsou zaměsnavatelé, kde si váží kvalifikovaných sil a tak je pak možné získat lepší mzdu. Tam však záleží na znalostech a zkušenostech. Maturita či jiné vzdělání je jen předpoklad. Záleží na tom co člověk umí. Na štěstí jsem po dlouhém hledání na takovou firmu narazil a mám dvojnásobek předcházejícího zaměstnavatele.

Pak je problém na pohovorech. Pokud vedoucí pracovník pocítí, že můžete být jeho vážným konkurentem, tak místo nedostanete. Opět zkušenost z praxe.

V každém případě máte s maturitou šanci získat lepší místo, ale někdy to trvá dost dlouho.

joudic*
hodnocení

2x

vyssi prijem = znalosti, zkusenosti, kvalitne odvedena prace a spise bez statusu zamestnance... vsechno ostatni jsou jen papiry na zalozeni taboraku

doplněno 21.02.15 22:25:

tim jsem nechtel rict, ze maturita neni dulezita, ale vyssi prijem vam sama o sobe nezajisti

lucie*
hodnocení

2x

vyšší plat ti to třeba nezajistí,ale větší možnost vybrat si práci ano.I kuchař se stane vedoucím kuchyně jen s maturitou.Takže plat můžeš mít stejný,ale s maturitou se můžeš v autodílně posunout do kanclu.Znalosti dělají hodně,ale u výběrovek se dívá na maturitu.Kvůli byrokracii je to dobrá věc.I kdybys byl šikovný a znalý a chtěli tě na lepší pozici,tak by sis jí musel dodělat později,tak lépe jí udělat hned.

lomax*
hodnocení

1x

Ahoj, když jednou budeš chtít dělat něco jinýho, bede se ti maturita hodit.

hodnocení

1x

Neplatí, čím vyšší vzdělání, tím vyšší plat.

repkin*
hodnocení

1x

Mé krásnější polovičce jsme hledali práci. Už i prodavačka musí mít maturitu (repsektive jí požadují), ale při podpisu smlouvy je tam, že stačí vyučení, někde dokonce i základní vzdělání. Maturita je však základ. Bohužel má dnes maturitu každý, ale ve skutečnosti nic neumí. Stejně tak již nižší vysokoškolské vzdělání .Dis a Bc. má dnes každý druhý. Dostáváme se tak na úroveň třeba USA, kde to mají všichni ale nic neumějí. Naopak hodně ceněné a kort v dnešní době jsou obory jako kuchař, zedník, tesař, truhlář, kovář apod. Bohužel do těchhle oborů se většinou hlásí ti nejhloupější grázlové ze základních škol a ti chytřejší, kteří se tam přihlásí se jejich vlivem nechají strhnout. Takže místo toho, aby se něco naučili a uměli to a v budoucnu byli finančně za vodou, tak nechodí do školy, kouří trávu, jsou drzí apod. A to si myslím že je nejen pro naše školství, ale především pro rozvoj ČR velká škoda. Např. kovářů je dnes velice málo a stejně tak to začíná být i s ostatními profesemi zaměřenými na rukodělné prace..

hodnocení

1x

Upřímně - myslím si, že zrovna u této profese je rozhodující spíš šikovnost než maturitní vysvědčení, ale znalosti se rozhodně neztratí a časem, až ukážeš, že jsi díky maturitě lepší než kolega, na platu to bude znát. Ale do té doby, než ukážeš co umíš, bych se tou maturitou zbytečně předem neoháněla.

twinky*
hodnocení

Tak jo děkuju všem za odpovědi :D Rozhold sem se ale že tu maturitu chci...ublížit mi to nemuže a jen mi to muže prospět si myslím :D

majsterjoe*

To jistě, maturita ti nemusí pomoct k penězům, ale může ti pomoct k práci, kde ta maturita je (alespoň papírově) potřebná.

host*
hodnocení

0x

Všichni mladí chtějí alespoň maturitu, kvůli výši platu. Nějaký zákon (kdo má zájem, tak si ho najde) přesně stanovuje zařazení do platových tříd státních zaměstnanců s jasně danou hranicí, že vyučení mohou mít nejvýše 5. platovou třídu a s maturitou od 6. třídy výš. No a podle státních zaměstnanců se víceméně řídí i ostatní zaměstnavatelé, kteří nabízejí podobné platy.

Když bude v oddělení údržby nějakého státního podniku pracovat sebešikovnější elektrikář s výučním listem, bude mít nižší platovou třídu než elektrikář s maturitou, který sice zná spoustu teorie ale mnohdy nemá takové praktické znalosti a dovednosti. To jenom ilustrativní případ. Možná to je i u jiných povolání, kde vedle sebe pracují a dělají stejnou práci lidé s výučním listem a lidé s maturitní zkouškou. Zákon natvrdo stanovil hranici platu danou výučním listem a maturitní zkouškou. Jakoukoliv, stačí mít jakoukoliv maduritu na jakékoliv škole a už to personalisté berou jako vstupenku do vyšších platových tříd a pracovního zařazení.

Ano, je to asi tak, ale je to normální? Příklad ze života - na místo administrativní pracovnice klidně přijali sílu s gymplem, strojárnou, zdravotkou, maturita jako maturita. Že neuměly psát na stroji, nevadilo - odnesly to ostatní, které musely zabrat za ni.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]