Nejste přihlášen/a.
Potřebuji poradit, co mám dělat.
Pravidělně denně jezdím autobusem jedné středočeské dopravní společnosti v úseku Slaný - Praha,dědina.
Inkriminovaný den jsem měl jako vždy zakoupenopu jízdenku v této trase.Vlivem ranní únavy a léků jsem na poslední chvíli zaregistroval zastávku Praha, dědina, do které byla zakoupena jízdenka. Řidič mě skoro před nosem zavřel zadní dveře k výstupu. Okamžitě jsem šel do předních dveří, kde zrovna nastoupila revizorka a vyhlásila přepravní kontrola - kontrola jízdenek. Jelikož spoj stál pořád na zastávce Praha, dědina, tak prosím řidiče, aby mě otevřel dveře, že jsem zapomněl vystoupit.Ona to řidiči zakázala a rovnou mě udělila pokutu dle tarifních podmínek dopravce ve výši 1 500 Kč + doplatek jízdného. Pokutu jsem nezaplatil, jelikož u sebe tolik peněz bežně nenosím. Musel jsem předložit občansklý průkaz. ( další zastávka byla dalších cca. 8 minut jízdy, kde jsem mohl vystoupit)
Revizorka řidiči přímo zakázala mě otevírat, ačkoliv spoj byl pořád ve stanici a nikam neodjel.
Podal jsem na revizorku stížnost její nadřízené, ale nic nepomohlo.
Poraďte co mám dělat. Je nějaká šance uspět.
Díky za radu.
Tak nepříjemnosti určitě budou, vlastně už jsou, a je otázka, zvážit, jak velká bude finanční ztráta při zaplacení pokudy a jak moc si ceníte principu; i toto porovnání by bylo vhodné rozvážit.
Pokud zaplatíte, vše skonční, i když pachuť zůstane. Pokud hcete nadále něco podnikad, jistě nějaké možnosti existují.
Nejprve se na něco zeptám: Co znamená, že jste si stěžoval a nebylo to nic plarné? Nadřízená na stížnost neodpověděla, nebo odpověděla zamítavě? Pokud jde o první možnost, na odpověď máte určitě právo, ale i v druhém případě se můžete obrátit výš.
Dále: odvezl vás řidič proti vaší vůli do další zastávky? Platil jste zpáteční jízdenky? Pokud ano, rozhodně si ji schovejte, je to podpůrný důkaz, že jste nechtěl jet načerno.
Co se týče povinnosti předložit OP, tu máte, pokud nezaplatíte doplatek. S tím stejně už nic nenaděláte, ale druhá otázka je, zda má dopravce právo ten doplatek požadovat. Podle mne (a někde jsem to viděl) jízdné ja platba za službu, a tato služba vám v okamžiku požadování pokuty nejen nebyla poskytnuta, ale s jejím poskytováním nebylo ani započato. Revizor, posdle mne, může požadovad pokutu nejdříve v okamžiku, kdy autobus vyjel ze stanice, kam máte platnou jízdenku, ne-li až v okamžiku, kdy tato služba byla aspoň částečně naplněna, tedy v dalšé zastávce.
A začít zaplacením a vymáhat pokutu zpět, nebo nepladit a protestovat? V prvním případě riskujete další sankce, na druhou stranu vymáhat zaplacené zpět je vždy obtížnejěí. Ale materiálu ke stížnostem rozhodně máte. Nicméně jsem laik a doporučuji obdrátit se na odborníky. Možnosti:Černé ovce, Poradna dtesu , advokátní poradna (jsou i bezplatné)...
Díky moc za odpověď.
Zpáteční jízdenku jsem koupenou neměl, jelikož se kupují u řidiče jen jednotlivé jízdenky na jeden směr jízdy.
Ano řidič mě proti své vůli odvezl dále, jelikož revizorka mu zakázala otevřít dveře autobusu. Hned argumentovala pokutou.
Určitě se na nějakou takovou poradnu obrátím.
Nařídit řidiči zavřít dveře má revizorka v povinnostech; ona nastoupí jako poslední, a od té chvíle, i když se bus nerozjede, považuje každého, kdo se neprokáže platnou jízdenkou do příští zastávky za čerňocha. Pomohlo by jedině svědectví toho řidiče, nebo spolucestujících, že v té dědině vystupujete vždycky. Upřímnou lítost k zaplacení, zkuste ještě u dopravce, nebo dle rad výše.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.