Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to s pracovní smlouvou

Od: pinkbunny* odpovědí: 4 změna:

Ahoj,

v pracovní smlouvě mám uvedeno, že mám odpracovat 40 hodin týdně, a že maj nárok mi dát přesčas až stopadesát hodin ročně atd a nebo i víc. Každopádně mi bylo ve firmě řečeno, že se pracuje i v sobotu když máme ranní směnu což je dvakrát do měsíce. Ale také mi bylo řečeno, že to není povinné. Ale všichni tam ty soboty pořád probírají a já nevím, jestli když tam nebudu chodit, nepostihne mě nějaký trest. Nařízený přesčas to není. Tak jak to tedy je? Bojím se tam první sobotu hned nejít, protože nechci mít hned od začátku problémy. Ráda bych ale chodila jen jednu sobotu v měsíci, druhou bych ráda věnovala svojí rodině a přítelkyni, která bydlí daleko.

Díky za odpovědi a názory

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaella*
hodnocení

2x

Pro Vás je důležitý rozvrh směn,který, jednoduše řečeno, určuje, kdy máte pracovat v rámci své týdenní pracovní doby a kdy budete mít osobní volno. S písemným rozvrhem směn Vás musí zaměstnavatel seznámit nejpozději 2 týdny před zahájení výkonu práce, nedohodnete-li se s ním na jiné době. Teprve pokud byste vykonávala práci nad stanovený rozvrh směn,jednalo by se o práci přesčas:

§ 84 ZP

Zaměstnavatel je povinen vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby a seznámit s ním nebo s jeho změnou zaměstnance nejpozději 2 týdny a v případě konta pracovní doby 1 týden před začátkem období, na něž je pracovní doba rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení.

§ 78

[Základní pojmy]

(1) Pro účely úpravy pracovní doby a doby odpočinku je

i) prací přesčas práce konaná zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou týdenní pracovní dobu vyplývající z předem stanoveného rozvržení pracovní doby a konaná mimo rámec rozvrhu pracovních směn. U zaměstnanců s kratší pracovní dobou je prací přesčas práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu; těmto zaměstnancům není možné práci přesčas nařídit. Prací přesčas není, napracovává-li zaměstnanec prací konanou nad stanovenou týdenní pracovní dobu pracovní volno, které mu zaměstnavatel poskytl na jeho žádost,

Nebude-li sobota uvedena v rozvrhu směn jako Vaše pracovní směna a nepřikáže-li Vám zaměstnavatel z výjimečných důvodů práci v sobotu (výslovně), neporušíte žádný právní předpis.

zztop*

Jen dotaz na aaella. Je nastaven rozvrh směn ok. A najednou přijde nadřízený s tím, že je potřeba jít na přesčas. Přijde třeba v pátek s tím, že je potřeba jít v sobotu. Má na to takhle právo ho nařídit nebo opět platí ty dva týdny předem? Tohle mě vždy zajímalo.

aaella*

Ve Vašem dotazu se mísí několik problémů najednou (odpovím tedy velmi zjednodušeně). Pokud máte směny rozvrženy od pondělí do pátku a v pátek přijde šéf, že máte jít v sobotu do práce, tak se jedná o přesčas a současně o práci během dnů pracovního klidu. V takovém případě Vám samozřejmě práci může nařídit a vy ten příkaz musíte respektovat, pokud se jedná o limit nařízené přesčasové práce, nicméně, teoreticky by se mělo jednat jen o výkon takových prací, které lze vykonávat ve dnech pracovního klidu (§ 91 ZP), tj.:

a) naléhavé opravné práce,

b) nakládací a vykládací práce,

c) inventurní a závěrkové práce,

d) práce konané v nepřetržitém provozu za zaměstnance, který se nedostavil na směnu,

e) při živelních událostech a v jiných obdobných mimořádných případech,

f) práce nutné se zřetelem na uspokojování životních, zdravotních, vzdělávacích, kulturních, tělovýchovných a sportovních potřeb obyvatelstva,

g) práce v dopravě,

h) krmení a ošetřování zvířat.

V praxi to samozřejmě chodí zcela odlišně od teorie, čím vyšší nezaměstnanost, tím větší nůžky mezi právem a realitou.

iz*

Přesčasy není nutné nařizovat dvy týdny předem.

Podle mne je ani nelze dost dobře naplánovat. Jak třeba naplánovat, že za 14 dnů někdo onemocní?

Jiná situace bude v případě plánu dovolených, tam se ví, kdo kdy bude dovolenou čerpat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]