Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Od nového roku nastupuji do práce v Německu a musím si tam založit účet u některé něměcké banky,nemáte někdo dobré zkušenosti s nějakou konkrétní bankou.?
A dále bych se chtěl zeptat, zda je lepší si vydělané peníze posílat z německého účtu na ten český nebo si peníze v Německu vždy vybírat a v ČR si je pak měnit na koruny a ukládat na účet.
Díky Lukáš
Raiffaisenbank je německá banka, takže kdybyste si otevřel účet u nich, tak byste snad nemusel peníze převádět. Nicméně já s touto bankou nemám dobré zkušenosti, právě jsem u nich zrušila účet, protože hrozně podražili, když jsem otevírala účet před 3 roky, platila jsem 120 Kč měsíčně, a poslední rok za stejně služby mi účtovali 23O Kč. Ncméně Raiffaisenbank není zde v Česku jediná německá banka, tak bych pátrala po jiné, kde byste mohl mít třeba jen jeden účet (v Německu i Česku).. Nevím, zda to jde, ale myslím, že ve 21. století by to již jít mělo... P.S. Takdy tu byla Vollsbank - ale nějak jse o ní dlouho neslyšela, tak nevím, zda tu v ČR neskončila.
Žiji v létě v Česku a v zimě v Německu, příjem mám v Německu. Za těch několik let co to praktikuji se mi nepodařilo hospodařit lépe než že mám konto ve Sparkasse s minimálními poplatky - je to spolehlivá banka, něco jako u nas dříve spořitelna. V CZ mám korunové konto ve Fiobance bez poplatků. Peníze si vybírám kartou, vždy větší častku, poplatek je pevný 5€ a kurz je valutový (ten vyšší). Koruny si uložím do Fio. Zatím se mi převádět eura z Německa do Fiobanky elektronicky nepodařilo. Není SEPA způsobilá. Celkem mi to nevadí bylo by to stejně dražší než muj momentální postup.
..."v Německu vždy vybírat a v ČR si je pak měnit na koruny a ukládat na účet"...
To je nejdražší možná varianta - zaplatíš za výběr, směnu i vklad...
Nejjednodušší bys měl mít účet v Německu, tam držet eura a v Česku vybírat v bankomatech koruny a nebo platit kartou (přepočet provede banka ve výhodnějším kurzu, jde o bezhotovostní operaci) - takže se v německých bankách poptej na cenů výběru ze zahraničních bankomatů a platby v zahraničí (bohužel, tyto informace nemám)...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.