Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká smlouva na zkrácený úvazek?

Od: svickova odpovědí: 6 změna:

Zdravím,pracuji na zkrác.úvazek,4-5hod denně-každý den,celý měsíc,zatím bez smlouvy,.takže na černo,300kč denně,páčím ze zaměstnavatele smlouvu,dnes mi řekl,že mohu dostat,ale s odpočtem asi 1400kč,co je to za pitomost?

Proč mi nedá klasickou smlouvu na část.úvazek s placen.zdrav a soc.pojištěním.?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Stojí Vám to za to riziko?

Za práci na černo Vám hrozí pokuta od 10.000 do 100.000 Kč,

zaměstnavateli samozřejmě vyšší.

Nemínil zaměstnavatel "odpočtem" sociální a zdravotní pojištění, které teď neplatíte a zaměstnavatel je za Vás neodvádí? (Pokud byste pracoval za minimální mzdu, šlo by u polovičního úvazku o 4.600 Kč měsíčně. Sociální a zdravotní pojištění mi pro poloviční úvazek vychází na 1.127 Kč měsíčně.)

Poznámce o doplácení 400 Kč rozumím jako doplatku na zdravotní pojištění (sociální pojištění se nedoplácí, odvádí se ze skutečně dosažené mzdy). Pokud je mzda za zkrácený úvazek nižší než minimální mzda, musí zaměstnavatel dopočíst zdravotní pojištění a odvést z minimální mzdy. Pojistné musí být odvedeno ve výši odpovídající minimální mzdě (zaměstnavatel musí odvést minimálně 1.242 Kč). Rozdíl mezi skutečnou výší a částkou 1.242 Kč hradí zaměstnanec, zaměstnavatel se na něm nepodílí. (Např. při mzdě 6.200 Kč by dopočet zdravotního pojištění činil 405 Kč.)

Nejste-li student nebo zaměstnán i jinde (neodvádí-li za Vás nikdo jiný zdravotní pojištění), měl byste se přihlásit u zdravotní pojišťovny a sám si hradit zdravotní pojištění (od ledna 2015 jde o 1.242 Kč měsíčně). Jinak by Vám za každý den prodlení narůstalo penále.

Sociální pojištění si sám hradit nemusíte (ani nemůžete), ale nepojištěná doba se Vám nezapočte do odpracovaných let z hlediska nároku na starobní, invalidní či pozůstalostní důchod ani z hlediska nároku na podporu v nezaměstnanosti.

svickova
hodnocení

Jsem na ÚP,nebylo by pro nás výhodné DPČ?,Ale nevím kdo platí soc pojiš...___?

iz*

Při registraci na ÚP mi to přijde ještě rizikovější. Tam je i povinnost nahlásit nekolidující zaměstnání

nejpozději v den nástupu. Praxcovat můžete max. 20 hodin týdně, vydělat si můžete max. 4.600 Kč

hrubého měsíčně. Nekolidující zaměstnání Vám navíc nesmí bránit v hkledání nového zaměstnání.

Kvůli nekolidujícímu zaměstnání se nelze ani omluvit ze schůzky na ÚP apod.

—–—

DPČ je vhodnou formou a – protože za Vás v době evidence na ÚP hradí zdravotní pojištění i stát, nebude zaměstnavatel muset dopočítávat zdravotní pojištění.

Pak by Váš výdělek vypadal takto (všimněte si, že odpočet na sociální a zdravotní pojištění by činil 506 Kč; pokud byste u zaměstnavatele podepsal prohlášení k dani z příjmu, neplatil byste žádnou daň):

Jaká smlouva na zkrácený úvazek?
iz*

Stát za uchazeče o zaměstnání hradí jenom zdravotní pojištění.

Sociální pojištění za ně nehradí nikdo.

Přesto se část doby evidence započte do odpracovaných let.

hodnocení

0x
Nedá vám klasickou smlouvu, protože by na tom prodělal právě z toho důvodů, že by musel za vás hradit sociální a zdravotní.
Ten odpočet, který vám navrhl, byl asi proto, aby se mu tak případná ztráta vyrovnala.
svickova
hodnocení

ale druzí zaměstnanci na plný úvazek mají klas.smlouvu,měli brigádně 12000,mají i ted při smlouvě,kdy platí zdr. a soc.,akorát si prý zaměst.doplácí 400kč,-nechápu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]