Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Živnostník a fakturace práce

Od: zajda888® odpovědí: 12 změna:

Hezký den,

dostal jsem se do diskuse o tématu,kterému nerozumíme ale přesto bychom rádi znali odpověď.

Situace 1 - živnostník s traktorem,vlastním pluhem,vlastní naftou,pracující na živnostenský list,provede soukromému zaměstnanci orbu pole.Následně svou práci vyfakturuje.

Situace 2 - živnostník,bez traktoru,bez pluhu,bez vlastní nafty,zorá soukromému zemědělci pole.Použije k tomu zemědělcův traktor,jeho pluh a jeho naftu.Potom mu vyfakturuje svou práci,tedy vlastně jen to,že řídil zemědělcův traktor.

Situace č.1 je pravděpodobně ještě možná a státem tolerovaná.Ale jak se situací 2?

Je toto vůbec možné?

Moc díky za vysvětlení.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ani v prvním ani v druhém případě nevidím sebemenší problém (pokud byla práce řádně provedená, zaplacená, příjem zdaněný atd.). Vy snad nějaký problém vidíte?

Já jsem měl loni kopáče a zedníka. Materiál jsem nakoupil a chtěl po nich jen čistě práci. Jak se to liší od uvedeného příkladu?

uhih
hodnocení

3x

Obě varianty jsou možné.

1. Jako živnostník vystavíte fakturu za vykonanou práci.

2. Jako živnostník vyfakturujete práci, kde vyúčtujete jen to řízení. Tedy podstatně méně, než v případě 1.

Nevím, co je na tom za problém - nebo to nechápu?

buss
hodnocení

2x

Obě je možné, obě vyfakturuje, ve druhém případě jen sebe, Kč/hod.. Nejezdí tak třeba taxikáři? Jsou i práce, opravy bez použití materiálu.

hodnocení

Díky všem za vysvětlení.

iz*
hodnocení

0x

Druhý případ je podle mne Švarc systém.

hodnocení

Ten je brán jako šedá zóna,jestli se nemýlím...?

Nezakázán,nepovolen.

Nebo se pletu?

Nemusí nutně být.

jho

Co je na tom švarcovského - on to zorá jednou. Nepíše, že to bude dělat pravidelně.

Švarcsystém by to byl, jen kdyby to dělal pravidelně a jen (nebo převážně) pro jednoho odběratele. Pokud se takhle nechává najímat na práce podle požadavků pro různé farmáře, je to normální živnostenské podnikání.

Definice Švarc systému je natolik vágní, že úředníci v případě, kdy potřebují někomu dokázat, že se účastní této formy práce, zkoumají sadu kritérií, které mají připraveny. Jedním z nich je i to, jestli pracovník uživá prostředků zaměstnavatele. Z tohoto pohledu sice ano, nicméně je potřeba posuzovat celkovou formu spolupráce a popisovaná forma práce ve výsledku není Švarc systém. Pilot na volné noze také nebude vlastnit flotilu letadel.

Nicméně si neodpustím odbočku - pokud by stát opět nestrkal svůj nenažraný rypák někam, kam nemá a přestal odírat běžné zaměstnance a zaměstnavatele, mohl by si celou tu šaškárnu s potíráním Švarc systému odpustit a ušetřit tak dalš peníze. Od nepaměti platí, že čím větší jsou daně, tím více se vyplatí riskovat a obcházet je.

hodnocení

Tak jsem to zvoral já :) :) :)

Dotaz měl správně znít,že ten člověk by to dělal pravidelně a jen pro jednoho farmáře.

Jednou orat,další týden sít,další týden žně atd.

kjp
20.02.15 12:48

Souhlas.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]