Nejste přihlášen/a.
Také máte ten pocit, že za posledích 5 až 10 let se změnila politika výběru zaměstnanců, kdy dříve se vybíralo především dle schopností, zatímco dnes se upřednostňují lidé prokazující vysokou míru servility? Jsem obchodník a dříve jsem byl zvyklý prezentovat se výsledky, tedy počtem, velikostí a profitabilitou objednávek, které jsem dokázal zajistit. Dnes však nemohu najít firmu, kterou by něco takového zajímalo a to zda je obchodník dobrý nebo špatný se rozhoduje podle toho kolik napíše schůzek do reportu (nezávisle na tom zda jsou reálné či smyšlené) nebo podle toho jak rozsáhlé prezentace v Powerpointu přinese na pravidelný meeting a také dle toho jak přitakává často nesmyslným obchodním strategiím shora, které jsou často přímo proti zákazníkovi, který pak raději nakupuje jinde. Připadá mi, že zdravý rozum už bývá jen v malých firmičkách, které vyplňují poslední ostrůvky kapitalismu na trhu ovládaném korporacemi.
Je obchodník a obchodník. Jinak se prodávají třeba žvýkačky, nebo kosmetika - to může s odpuštěním prodávat každý, kdo má vzadu otvor. Pak jsou ale obchodníci, u kterých je požadována poměrně značná technická zdatnost - třeba u nás ve firmě podobní prodejci klobás a pod. neuspějí, protože mají prodávat stroje. A stroj si nikdo nekoupí od toho, kdo nepozná pilu od mixéru. Takže na servilitu nějak není prostor, spíše jde o to, dokázat zákazníkovi poradit s výběrem, poznat co by nejvíce využil. Takoví lidé mají pak úspěch.
Ale máte pravdu, že mnozí prodejci jsou serviláci až na půdu - přiznám se, že jsem takové ty nabízeče fantastické reklamy, telefoních operátorů, kancelářských potřeb a reklamních předmětů mnohdy vyhazoval rovnou ode dveří firmy. Na podobné nacvičené žvásty jsem neměl nikdy chuť ani čas.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.