Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu. Od 1.května se mi naskytla nabídka nové práce, kterou nejde odmítnout. Vzhledem k tomu, že v současné práci nejsem spokojena, ráda bych dala výpověď. Ovšem to musím udělat do konce příštího týdne, vzhledem k tomu, že už bude končit únor, protože mám 2měsíční výpovědní lhůtu a ta běží od 1.dne následujícího měsíce a já potřebuji od května nastoupit jinam. Jenže jsem zjistila, že můj zaměstnavatel bude až do konce příštího týdne na horách, tudíž nevím jak to udělat, abych to neprošvihla a výpovědní lhůta se mi pak nezačala počítat až od dubna. Mám obavu navrhnout zrušení pracovního poměru dohodou, protože si myslím, že na to můj zaměstnavatel nepřistoupí, takže se to bojím zkoušet, protože pokud na to nepřistoupí, nestihnu podat normální výpověď, aby mi neběžel další měsíc. V době nepřítomnosti zaměstnavatele je tam jeho zástupce, ovšem mám obavu, že ten to ode mě nepřevezme a téhož se bojím i v případě, že to pošlu poštou. Prosím o radu jak se v takovém případě postupuje, jestli je v tomto nějaká "ochrana zaměstnanců", pokud prostě i třeba zaměstnavatel odmítne výpověď přijmout a nebo ji nepřijme včas z jeho důvodů, za které nemohu. Zpětně by mi tu výpověď určitě neuznali. Také mám obavu z reakce zaměstnavatele na to, že chci odejít - pokud mi bude dělat problémy, je možné se nějak bránit? Děkuji předem za radu.
Jediné, čeho bych se bála, by bylo to, aby mi nová práce nekrachla. Jinak není co řešit. Normálně podejte výpověď, důvod uvádět nemusíte (přece to, že zaměstnavatel je na horách, nemůže znamenat, že do firmy nechodí pošta!) a ty dva měsíce už nějak vydržíte s vidinou, že bude líp a že je to jenom štěkání bezzubého psa. Zaměstnavatel nemůže odmítnout přijetí výpovědi.
Myslím,že když výpověď předáte zástupci zaměstnavatele nebo pošlete poštou, není rozhodujicí kdy si to zaměsnavatel přečte,ale kdy to bylo odesláno popř podáno u zástupce. Koukněte tady.
jak správně padlo nahoře, vezměte věc po dvou linkách. Nejdříve si udělejte tři kopie vaší výpovědi. Jednu kopii si nechte, druhou kopii pošlete doporučeně poštou a lístek si schovejte k vaší první kopii, třetí kopii vezměte do práce, na nic se neptejte a strčte ji do ruky vašemu vedoucímu nebo nějakému zástupci vaší firmy.
Ale pozor, i když píšu kopie, musí to být originály s vlastnoručním podpisem.
Můžete podat i žádost o dohodu s dovětkem, že pokud zaměstnavatel da dohodu nepřistoupí, jde o výpověď. Nějak takhle:
Případně takto:
5. Žádost zaměstnance o skončení pracovního poměru dohodou, která je současně i výpovědí v případě nesouhlasu zaměstnavatele
Zaměstnavatel ...
se sídlem v ...
Věc: Žádost o skončení pracovního poměru dohodou, popřípadě výpovědí
Žádám tímto o skončení pracovního poměru dohodou ke dni ... podle § 49 zákoníku práce. Váš souhlas s tímto návrhem očekávám nejpozději do ...
Pokud nebudete souhlasit se skončením pracovního poměru na základě vzájemné dohody k uvedenému datu, považujte tuto listinu za výpověď z pracovního poměru podle § 50 odst. 1 a 3 zákoníku práce. V tomto případě skončí můj pracovní poměr u Vás uplynutím dvouměsíční výpovědní doby, která v souladu s § 51 odst. 2 zákoníku práce začne prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení této písemnosti.
S pozdravem
V ... dne ...
...
podpis zaměstnance
viz zde: mzdovapraxe.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.