Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapadnout do kolektivu

Od: charliebad* odpovědí: 8 změna:

Ahoj,

on pondělí jsem v nové práci. Je to klasická fabrika, kde se vyrábí zboží pro Německo. Je nás tam na hale tak 10. Já pracuji s jednou kolegyní a dvěma brigádnicemi. Na dalším pracovišti jsou další ženy atd. Bohužel však s nikým zatím nedošlo k seznámení, jen s paní, co mě zaučuje a pracuje se mnou. O pauze všichni chodí kouřit, já ne, jelikož jsem nekuřák. Potom se nejspíš sejdou v šatně, kde je i stůl a jedí. Já chodím jíst do auta a telefonovat přítelkyni, protože je to jediná možnost, kdy s ní mluvit, jinak je v práci a já se vracím v 11 a to už spí. Chci zapadnout do kolektivu ale nevím jak. Jsem stydlivý člověk a nedokážu jen tak někoho oslovit a představit se mu. Bojím se, že tím, že budu odcházet, si ke mě vytvoří negativní postoj a to nechci. Jak to mám udělat nebo zařídit? Na všechny se tvářím mile a usmívám se a co chtějí, tak jim s tim pomohu. Chce to čas? Poraďte prosím.

Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2kedar*
hodnocení

2x

Chodíte jíst do auta..? Už to je primárně špatně.! Právě o svačině se dovíte ty nejzajímavější věci a navíc se

můžete k debatě připojit.

Právě o svačině se tuží kolektiv. *palec*

hodnocení

1x

Zdravím. Já myslím, že byste se stranit ostatním neměl(a) ani o přestávce. Někdy bych si zavolala, ale spíš bych seděla s nimi o přestávce. Protože jakmile se jim budete stranit, můžou Vás drbat a dostanete se do řečí. A to asi nechcete, že? Taky záleží na tom, jestli s Vámi chtějí o té přestávce komunikovat a kdo tam je. Je to o lidech. To musíte vycítit Vy. Přijde to samo, najdete si tam známou, známého... Začátky jsou těžké.

figurek*
hodnocení

0x

Přesně tak, chce to trochu času. Kdo ti začne tykat, tomu tykej taky (pokud to tedy není nějaký velký šéfík v důchodovém věku) a za pár dní uvidíš pokroky. Seznamování ve fabrikách obvykle přichází tak nějak samo od sebe.

doplněno 18.02.15 12:30:

stranit by ses neměl, ale dolejzat a vnucovat se taky ne. Jestli jsou v kolektivu samé ženské, pak si buď jistý, že se s tebou budou chtít seznamovat taky.

Začni tak, že na začátku šichty pozdravíš a pak pokaždé když jdeš kolem některé kolegyňky, pak se na ni usměj. Nemusíš nic vykládat. Jak jsem napsal, zbytek přijde sám.

charliebad*
hodnocení

a mám teda od začátku chodit jíst s nima nebo se dál stranit když se tam cítím navíc?

culdabulda1*

proč se cítíte navíc? - a jak víte, co si o Vás myslí ostatní? - za tak krátkou dobu nelze dělat nějaké závěry ! Ostatní jsou na Vás určitě taky zvědaví a třeba taky neví, jak se k Vám přiblížit. Zatím Vám jistě nikdo ještě nestačil ublížit, takže nebude těžké, chovat se prostě přátelsky, každého pozdravit, usmát se ... pokud tedy nejste nějak "nafrněnej" ...

doplněno 18.02.15 13:20:

- a pozor, přehnaná stydlivost, nebo nedostatek sebevědomí je často za "nafrněnost" považována.

doplněno 18.02.15 13:36:

- a ještě - Vy komunikujete s přítelkyní jenom v polední přestávce po telefonu? - to snad ne !

kjanik112*
hodnocení

0x

Už před 150 lety se v jedné písničce zpívalo o lidové moudrosti: "CHCEŠ-LI DOBŘE VYJÍT VŠUDE, HODNĚ SLYŠ A MÁLO MLUV"...Platí dodnes!

hodnocení

0x

Tak to Ti přeji upřimnou soustrast ;) Pracuju taky převážně v kolektivu žen už delší dobu a zjistil jsem, že je lepší si hledět hlavně té práce..do práce chodím vydělávat, abych měl na jídlo atd a plky, to už je to poslední co mě zajímá. Jednou jsem se s kolektivem tak moc stmeloval, až jsem si dostatečně nehlídal práci, měl pár průserů a kdybych v tom pokračoval dál, tak určitě i vyhazov. A myslíte, že by se ty ženy-ten kolektiv-ty tzv "kamarádky" za mě postavily kdyby šlo do tuhého? :-D Vždy jak bylo v práci někdy "dusno", jsem nestačil zírat, jak se najednou nikdo k nikomu pomalu neznal..a až dusno opadlo, začaly se opět seskupovat a drbat, co kdo kde koho...

Nyní to dělám tak, že dojdu do práce, snažím se být na každého přátelský, s kým si rozumím, s tím si i povykládám, s druhýma jen pracovně, případně něco pomoct (pracovní pomoc), nepomlouvat ostatní, neřešit moc s nima osobní problémy, neříkat moc své osobní věci (většinou se to pak proti nám obrací), udělat si jen svoji práci na max, uznávat pravidla stanovené firmou, uctivá poklona a vypadnou domů a doma pokud to jde, práci vypustit z hlavy.

doplněno 18.02.15 17:18:

Ale je jasné, že si tím člověk musí prostě od začátku projít..ale třeba máte jiný kolektiv atak..taky záleží jak mladé-staré ty ženštiny jsou atp..prostě nudit se nebudeš.

Jo u nás je taky jeden takový, co nosí holkám do práce buchtu nebo něco upečeného od maminky..holky jsou samože rády a berou ho jako dobrou kamarádku:)

martinaa*
hodnocení

0x

"Potom se nejspíš sejdou v šatně, kde je i stůl a jedí. Já chodím jíst do auta."Velká chyba! Tím, že odcházíš, se dobrovolně vyčleňuješ. Klidně si běž na sváču sednout s ostatními a pokud umíš třeba péct, tak upeč třeba "seznamovací" buchtu, u nás to zabralo *smich*.

A taky si líp vytipuješ, komu vyjít vstříct, kdo v práci jen pomlouvá, komu se vyhnout, kdo nabídne pomoc tobě apod. Prostě je poznáš.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]