Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebovala bych poradit s následujícím... na pracovním úřadě jsem žádala o příspěvek na bydlení a příspěvky v hmotné nouzi. Pracovnice mě vyzvala, ať mimo nespočet dalších dokladů doložím i potvrzení, že mám za příslušné měsíce zaplacený nájem a E-ON. Vše platím převody z bankovního účtu. Mám prý donést celý výpis z účtu (!) za příslušné měsíce (veškeré pohyby, příjmy i výdaje, včetně zůstatku na účtu). Když jsem se pracovnice zeptala, proč vyžaduje celý výpis včetně zůstatku a proč nestačí jen tyto konkrétní položky, dostalo se mi odpovědi, že si chce tímto ověřit, zda nemám i další příjmy... Jak pak tedy řeší případy, že má někdo více účtů (a samozřejmě tohle na úřadě sdělovat nebude z pochopitelných důvodů) nebo případy, že někdo vše platí jen přes složenky? Chci se proto zeptat, zda je opravdu nutné doložit celý výpis z účtu (mají na to vůbec nárok?) nebo zda stačí JEN doložit, že nájemné a E-ON mám zaplacené?
Moc děkuji za odpovědi a přeji hezký den
Měsíční vyúčtování z banky nosím jednou za tři měsíce, vždy při žádosti. 3x SIPO a 3x výpis. Úřednice přede mnou odškrtne na tiskopise, který jsem vyplnila já. Nezaujatě, bez zájmu, bez nějakého jiného záměru. Odškrtne a vrátí mi během několika vteřin a je hotová. Vůbec nezkoumá jiné položky. Pouze SIPO. Na chodbě stojí desítky lidí a nějaká babka ji vůbec nezajímá. Pouze dělá svou práci. Když zvýrazňovačem zvýrazníte řádek s platbou za SIPO a ještě E-ON, usnadníte a zrychlíte ji práci. A rozpisový list také sjede pohledem a na tiskopise odškrtne. To celé, když máte dobře vyplněno, trvá asi 3-5 minut. Jak jinak byste chtěl dokázat, že jste zaplatil a že na bydlení nedlužíte?
Vy chcete příspěvky v hmotné nouzi, tedy chcete, aby Vaše životní náklady byly hrazny z našich daní. Poněkud mne rozčiluje, když příjemci sociálních dávek nejsou pokorní. Což většinou nejsou.
Vážený/á, dosud jsem i já řádně platila daně a vše ostatní, co z nás tento stát neustále tahá. Nyní jsem však v situaci (do které se může dostat kdokoliv z nás), kdy jsem bohužel nucena o tyto příspěvky žádat. Nevidím přesto důvod, proč bych se nemohla dotázat na věci, které mi nejsou jasné nebo se kterými ne zrovna souhlasím. To není otázkou pokory! Kdyby vám úřednice řekla, že o příspěvek nemůžete žádat, dokud neskočíte z okna, tak bezmyšlenkovitě skočíte?! Pokud ano, tak "gratuluji", buď jste pokorný nebo další ovce ve stádě...
Pokud jste v hmotné nouzi, tak vám vůbec nemusí vadit ukázat výpis z účtu a nehledat způsoby, jak tohle obejít. Asi máte slušnou částku na účtě, proto se zde ptáte.
Já o příspěvky v hmotné nouzi nežádám, i když se v hmotné nouzi ocitnu, hanba by mne fackovala. Asi tak. Stačí?
Ocitla jsem se dvakrát v hmotné nouzi a půjčila jsem si od blízkých a pak jim to zas vrátila.
A nemám ráda lidi bez fantazie, kteří jako metaforu znají jen to o skákání z okna.
Příspěvek na bydlení je dávkou státní sociální podpory,
příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení
jsou dávkami pomoci v hmotné nouzi.
V případě žádosti o státní sociální podporu se posuzují pouze příjmy a výdaje za bydlení. Zde stačí doložit příjmy a potvrzení o úhradě a výši nájemného a dalších nákladů spojených s bydlením (stačí dodat potvrzení pronajímatele a dodavatele energií).
V případě o dávky hmotné nouze se posuzuje i možnost zvýšit příjmy vlastním přičiněním a majetek žadatele. Žadatel o dávku hmotné nouze toho musí doložit více.
doplněno 18.02.15 02:44:Požadavek výpisu z účtu je podle mne přehnaný.
co odpověď to dojmy ( nejrozumější přístup má koega zajic)
Takže ano, UP na to má nárok. nesdělím Vám proč, neboť tím bych Vám navedl k tomu proč a jak to obejít. Pokud toto nedoložíte, může Vám být dávka nepřiznána. Ono platí, že ten kdo toho nejvíce skrývá nejvíc kejhá ( jako potrefená husa), že mu to nejvíc vadí ( tím nemyslím tazatele této otázky). Mimochodem výpisy jsou zcela zbytečné, neboť to lze zcela jednoduše obejít a stejně pracovníce NSD nezjistí co chtěla ( nejde o příjmy, ale o to zda se Vám tam nepohybují desítky tisíc, které by Vám ve vyplacení dávky bránily)
Jinak jak tady kolega našel zákon 111, tak uřednice to po Vás chtěla, jelikož to vyžaduje jiný zákon, tedy 500
Doležte těch pár papírů ať o dávku zbytečně nepříjdete. nyní se dělají přepočty na metry, kvůli novelizaci v bydlení, takže vše teď hrají ( na UP ) nervy ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.