Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
prosím o radu... Manžel mi platí na dítě soudem stanovené výživné pravidelně a bez problémů. Nicméně nevím, zda můžu po něm žádat hrazení některých mimořádných výdajů ( tedy jejich poloviny )za např. školu v přírodě, letní tábor a podobně? Neřeším prkotiny ve výši sem tam stovka, ale toto jsou již vyšší částky, tak by se mi případná pomoc s jejich placením samozřejmě hodila. On se na to samozřejmě zrovna netváří nadšeně. Soudem toto stanoveno nemáme. Je nějaký zákon nebo konkrétní paragraf, který by o tomto hovořil?
Děkuji za případné odpovědi.
Můžete ho požádat, ale jestli vám je dá nebo nedá, bude jen na něm. Výživné se stanovuje tak, že se předpokládá, že tyto akce jsou už v rozpočtu. Ve filmech občas vidíte, že se tyhle mimořádné výdaje řeší zvlášť, ale to je v USA, tam je jiný systém, mnohem častěji se tam řeší školné atd.
To jsem právě přesně udělala, že jsem jej požádala a také mu sdělila, že to může odmítnout. Výživné máme soudem stanovené, ale od rozsudku už uplynula delší doba a za celou tu dobu jsem ho ještě nenechávala zvyšovat. V té době byly synovi tři roky a teď už přece jen přibyly nějaké kroužky, atd., což znamená i zvýšení výdajů. Drobné částky neřeším, jde mi právě jen o tyto větší. V podstatě jsem doufala, že se spolu na tom domluvíme.
Děkuji Vám za odpověď
V tom případě máte možnost nechat soudem výživné změnit - většina lidí chápe, že větší dítě prostě potřebuje větší výdaje. Pokud máte s exmanželem dobré vztahy, tak to řeště domluvou, pokud ne, podejte návrh na zvýšení výživného.
doplněno 17.02.15 22:04:Prvně jsem pro domluvu, pokud není možná, tak jednejte slušně, ale věcně. Bez připomínek, vyčítání, vydírání (jestli nedáš...) atd. Prostě sdělte, že potřeby dítěte jsou jiné, než byly před lety, a že to sama nezvládáte. Že se chcete v první řade dohodnout, ale pokud to nebude možné, o zvýšení zažádáte soudně.
doplněno 17.02.15 22:14:Fidonet - bohužel, dobré vztahy nelze moc udržet, když jeden z rodičů nechce dát nic navíc... pak je otázka, jestli jsou pro tazatelku důležitější relativně dobré vztahy zajištěné podmínkou, že ona nebude po otci dítěte nic chtít, aby on byl spokojený, anebo finanční zázemí pro dítě, které pak může s ostatními jezdit na výlety, exkurze, může chodit do kroužků apod.
Ano, to vím, že můžu zažádat u soudu... ale nechtěla jsem to hned dělat právě z toho důvodu, že vztahy nejsou kdoví jaké a soud by tomu zrovna nepomohl. Proto bych raději využila odkaz na nějaký zákon, který by konkrétně toto upravoval, kdy by i ta dohoda nakonec snad nějak dopadla. Takže to ještě promyslím a zvážím, zda to za to vůbec stojí... ještě jednou děkuji..
Martino, s chlapem který nechce platit ... nepohneš. Kdyby měl děti rád, tak zaplatí bez okolků. Tohle vyřeší jen soud, ale pokud to zhorší vztahy a omezí všechny ostatní dárky .. tak se to ve špatném mamince i dítěti vrátí ...
Tak já bych se raději také domluvila... na můj první dotaz o přispění na školu v přírodě odpověděl otec kladně, nicméně do dnešního dne zatím neposlal nic s tím, že pošle v březnu ( tak uvidíme ) a teď právě nastala ta druhá situace, kdy mi na můj dotaz ani neodpověděl, takže předpokládám, že situace je jasná..
Tak žádat můžete, ale být na místě manžela, nic vám nedám. Na takové věci jste měli myslet před rozvodem.
Zamyslete se nad sebou - výživné je na dítě, ne na exmanželku, takže netrestáte manželku, ale dítě, které kvůli tomu třeba nepojede na lyže.
No... nevím, proč bych se zrovna já nad sebou měla zamýšlet... jednak nemám pocit, že bych někoho něčím trestala a narozdíl od jiných si na sebe i svůj život i péči o syna vydělávám vlastníma rukama a z peněz, které mi otec na syna pošle rozhodně nežiji, to mi věřte. Nicméně... výživné, pokud já vím, soud stanovuje v přiměřené výši s ohledem na běžnou péči a výdaje na dítě a já se ptám na výdaje MIMOŘÁDNÉ... netvrdím, že bych je nezvládla sama zaplatit ( tudíž, že by syn nemohl jet třeba se školou na lyže ), ale mám za to, že dítě je nás obou, tedy... proč bych tyto větší částky měla hradit pouze já sama? Samozřejmě, že do toho otce nemohu nutit, ale zeptat se snad není zločin?
doplněno 17.02.15 22:06:Ještě doplňuji... promiňte... nepovšimla jsem si, že to byla reakce na toho pána, který mi odpověděl před Vámi, tudíž je moje předchozí reakce bezpředmětná
Racol, to nebylo na Vás, mrkněte na strukturu. Bylo to na uživatele Hod.
Souhlasím s Pletiplotem a rádobydrsné výroky "na místě manžela bych Vám nedal nic" jsou mimo.
Ano, už jsem si toho také všimla a hned jsem reagovala... jsem tady nová, tak mi to trochu trvá než se zorientuji... Děkuji
Přítel platí alimenty na dvě děti a současně máme ve střídavé péči jeho dceru. Ne vždy to je tak že člověk nechce přispět na lyže atd... finančí situaci řešíme dnes a denně... a to co nám zbývá na běžný provoz je minimum... o tom že bychom my jeli na lyže nemůžeme ani náhodou uvažovat zatímco bývalka jezdí každoročně k moři i do Apl... Nějakej důstojnej život by měl právo mít každej člověk...
Přeji všem hezký den, víte, já jsem teď v situaci obou stran, tedy exmanželka které bývalý neplatí ani výživné ani tzv.mimořádné výdaje na syna který má 13let. Soud při stanovení alimentů přihlížel i na výdaje jako výlety, kroužky atd. pouze mimořádné zdravotní výdaje nebyly započteny a to právě proto, že se nedaly předpokládat. Když soud stanovuje výživné na dítě, předpokládá, že bude chtít na výlet, lyže atd. proto žádejte o zvýšení výživného nebo vyšší výživné(teď už to vím, pozdě!). Můj ex neplatí a není na něj páka, je pořád na ÚP a přivydělává si bokem na černo nemalé peníze. Syn dostane 12korun na párek v rohlíku. Takže se starám sama, dítě jsem chtěla já do péče tak se musím postarat(poznámka mého ex) No a ta druhá strana? Můj přítel má dvě práce aby zaplatil výživné na děti i na ex i na mimořádné výdaje(knihu za 300, výlet do španělska,značkový batoh a boty)k tomu jim platí pojistku, spoření, paušál, výdaje na zábavu, přispívá na další. alimenty platí pravidelně ještě nikdy se nespozdil, deti vyzvedává přesně na minutu(na přání ex)a stejně tak přiveze. No a jeho ex po něm chce pořád víc a víc. Nám zůstává pro nás tři 4000na měsíc. Ona si užívá s penězi za jeden měsíc, které já mám na čtyři měsíce.No a soud? jeho ex vyhraje,můj ex taky! Takže ne všichni chlapi jsou stejní.
No tak soud upravuje výši výživného podle momentálnch potřeb dítěte a také podle situace obou rodičů, což také udělal... dost těžko se u soudu prokazuje, na kolik škol v přírodě dítě v budoucnosti pojede nebo na kolik letních táborů či zimních lyžařských kurzů, že?
Takže... tak, jako ve všem, je časem asi nutné se vzniklé situaci přizpůsobit... jen jsem to nechtěla dělat rovnou soudní cestou, protože to by nic moc dobrého nepřineslo, v téhli chvíli hledám pouze informace, abych měla o celé situaci pořádný přehled... v takovém případě mi stojí za zvážení, jestli mi ty částky za ty nervy vůbec stojí... nehledě k tomu, že i ten samotný soud něco stojí, že?
Nešlo by exmanželovi dát vědět (ne vyhrožovat! jen aby věděl, opravdu hodně nenápadně, aby to nezhoršilo vztahy), že byste situaci eventuelně řešila přes soud? Nemohlo by to mít nějaký účinek?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.