Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, na PN jsem od prosince 2014, v PN jsem do dnešního dne 2.3.2015 a stále pokračuji, bohužel jsem za leden neobdržela od čssz nemocenskou dávku, volala jsem na čssz a řekli mi, že za leden stále neobdrželi nemoceský lístek. Volala jsem tedy svému zaměstnavateli a bylo mi řečeno, že daný lístek za leden údajně účetní poslala až nyní koncem února 2015. Mám přitom i stvrzenky od ČP o tom, kdy nemocenský lístek fyzicky zaměstnavatel obdržel, zaslán byl 27.1. a obdržel jej 28.1.. Za měsíc únor NL obdržel již ke konci měsíce února 2015 a stále jej má u sebe, jak je to možné? Nezdá se mi už jen to, že paní účetní musí vědět, že po obdržení nemoceského lístku jsou povinni jej neprodleně zaslat na čssz, protože oni řeší vyplácení ND do 30 dnů až po obdržení NL. Vůbec se mi to nelíbí a je jasné, že buď zaměstnavatel jej opravdu předal účetní až někdy v únoru, což nesmí nebo to paní účetní zazdila. Ráda bych Vás tedy v těchto případech poprosila o radu, mám nemocenské lísty zasílat já sama na čssz nebo beznadějně doufat, že se o to zaměstnavatel sám postará i díky této zkušenosti? Já jako zaměstnanec dle ZP jsem vůči zaměstnavateli stejně povinná jako on ke mě. Může tento problém řešit i inspektorát práce a za jakých podmínek? Prosím o radu, děkuji velice.
Dodržování povinností zaměstnavatele v nemocenském pojištění řeší Okresní správa místně příslušná sídlu nebo mzdové účtárně zaměstnavatele.
Zákon o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb. praví:
§ 97 (část)
(1) Zaměstnavatel je povinen přijímat žádosti svých zaměstnaných osob o dávky a další podklady potřebné pro stanovení nároku na dávky a jejich výplatu a neprodleně je spolu s údaji potřebnými pro výpočet dávek předávat okresní správě sociálního zabezpečení; okresní správě sociálního zabezpečení je povinen neprodleně oznamovat též všechny skutečnosti, které mohou mít vliv na výplatu těchto dávek.
Pak jsou tam §§ 131 a 136 (podle toho, jestli je zaměstnavatel fyzická osoba, nebo právnická osoba), které říkají, že se z-tel dopustí přestupku (FO) nebo správního deliktu (PO), pokud
e) i) nepředá podle § 97odst. 1 věty první a druhé žádost zaměstnance nebo další podklady potřebné pro stanovení nároku na dávku a její výplatu nebo výpočet dávky nebo neoznámí skutečnosti, které mohou mít vliv na výplatu dávky,
a dále je tam sankce za uvedené jednání - pokuta až 50.000,-- Kč.
Tuto pokutu může udělit OSSZ, konkrétně oddělení nemocenského pojištění. Možná postačí, když zaměstnavateli připomenete jeho povinnost s poukazem na to, že Vám to řekli na OSSZ. Jinak lístky na peníze můžete sice předávat přímo OSSZ, ale správně by měly jít přes zaměstnavatele - musí přece vědět, že jste dál nemocná.
Já marodím od 5.11.2014 .Prvních 14 dní mi platil zaměstnavatel a poté čssz.tam to ovšem také trvá dlouho,ale jen ta první.Dalších 14 dnů v listopadu mi zaplatili až 5.ledna! Volala jsem na čssz a tam mi řekli,že si mám ofotit lístek na peníze,kopii dát do zaměstnání,aby účetní věděla ,že neschpnist pokračuje,mimochodem tato kopie jí stačí a original poslat na čssz.Ještě dosud marodím,ale takhle to dělám a funguje to.Nemocenská mi chodí už 12.den v měsíci,Tak to taky takhle udělejte,nenechte se odbýt účetní,kdyby měla nějaké problémy,že nemá orifinál lístku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.