Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Pobírám již tři roky inv.důchod prvního stupně a doslechl jsem se že od roku 2015 nastaly nějaké změny ohledně práce při pobírání inv.důchodu.Nečasova vláda zavedla danění tohoto výdělku a snad od nového roku měla být tato dan zrušena.Na internetu jsem našel jenom kusé informace a na sociálce se ptát nebudu,poněvadž mám špatné zkušenosti s tím že jedna paní vám řekne to,druhá ono a třetí neví pro jistotu nic!
Tak se chci optat:Je nějak omezena výše výdělku při ID 1 stupně? Daní se? Nebo jsou nutné nějaké jiné odvody?
Předem děkuji.
Podle mě žádná změna v zaměstnávání invalidů není. Invalidita I. stupně znamená, že Vaše schopnost pracovat je do určité míry omezena, ovšem pracovat můžete. Nevím, co jste se doslechl, ale výdělek ze zaměstnání vždycky byl, je a bude zdaněn, tam žádná změna nenastala. Výše výdělku se u invalidních důchodů přestala sledovat a dokládat v roce 2006. Možná si to pletete se slevou na dani pro poživatele starobního důchodu, ale to se Vás netýkalo a netýká. Ono je taky podstatné, jak se ptáte. Pokud jste na úřadě vznesl dotaz ve stejném znění jako tady, ani se moc nedivím, že úřednice váhají, co Vám odpovědět. Tady jsme internetová poradna, naše odpovědi nás ani Vás k ničemu nezavazují, ale když konkrétní úředník Vám odpoví zcestně, protože špatně pochopil Vaši otázku, dobře ví, že ho ve stejné kanceláři kdykoli najdete a že můžete říci "to mi řekl ON". Na mě v kanceláři taky pán křičel, protože ho poslali "za mnou" (konkrétní patro a číslo dveří), ale po delší době jsme se dobrali toho, že je na jiném úřadě. Když se na "sociálce" ptáte na daně, nedivte se, že to nevědí.
Díky za odpověd.Asi jsem si ty změny spletl se starobním důchodem.
PS:No nevím kde jinde bych se měl ptát na podmínky přivýdělku k ID, než na České správě sociálního zabezpečení když důchod vyplácí.Na danovém úřadě?
Dotaz mi také přišel jako zcela jasný:Je nějak omezena výše výdělku při ID 1 stupně? Daní se? Nebo jsou nutné nějaké jiné odvody?
No právě. To, že výše výdělku omezena není, by Vám řekli na správě bez problému, ale vůbec bych nechápala, na co se ptáte otázkou "daní se". Výdělek vždycky, důchod ne (jen pokud byste pobíral starobní důchod vyšší než 27.600 měsíčně, zdaní se částka nad tento limit, nebo kdybyste měl současně se starobním důchodem roční příjem ze zaměstnání nebo podnikání vyšší než 840.000 Kč. Při překročení tohoto limitu se zdaňuje celý důchod). A také bych nechápala, co myslíte jinými odvody. Odvod sociálního a zdravotního pojištění ze mzdy je samozřejmý, z důchodu se neodvádí nic.
Na daně se nemůžete ptát na OSSZ, možná to tam někdo ví, ale není to v jejich kompetenci. Výše příjmu při pobírání ID není nijak limitována. Není ani omezena doba, po niž můžete pracovat. Daně z příjmu platí i invalidní důchodci. Zaměstnavatel z ze mzdy dále srazí a odvede zdravotní a sociální pojištění.
Pokud byste pracoval na zkrácený úvazek a Váš příjem by nedosahoval minimální mzdy, nusel byste zaměstnavateli doložit pobírání ID (henom, že ID pobíráte, nikoliv jeho výši), aby zaměstnavatel nedopočítával zdravotní pojištění do minima.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.