Nejste přihlášen/a.
Může mi prosím nějaká hodná dušička odpovědět zda?
Mám odpracované 3 svátky a nemám za ně zaplaceno, ani mi za ně nechcou a nedali náhradní volno. Musí se to uvádět v mzdovém listě,že mi bylo poskytnuto náhradní volno nebo jak prokážu, že nemám zaplaceno ani nebylo volno?
Moc děkuji Marta
Kdy jste ty svátky odpracovala?
Je-li to déle než tři měsíce, vyzvěte zaměstnavatele
k doplacení mzdy a příplatku.
Jde-li o kratší dobu, může zaměstnavatel náhradní volno ještě poskytnout.
Ještě mne napadá: Požádala jste zaměstnavatele o náhradní volno?
Mám hpp 40hod. týdně a svátky jsem normálně pracovala - byla v práci...(u nás se dělá pořád svátek nesvátek
) To,že mám nárok na náhradní volno nebo příplatek vím. Jen nevím jak dokázat,že jsem to náhradní volno nedostala. Už je to déle než tři měsíce! A ano požádala nebyl zájem ze strany zaměstnavatele.
Zaměstnavatel je povinen vést evidenci odpracované doby.
Pokud byste náhradní volno už čerpala, bylo by to v docházce.
Požádejte o náhradní volno znovu – písemně.
Pokud Vám zaměstnavatel neurčí čerpání náhradního volna do tří měsíců, vyzvěte jej písemně k doplacení příplatku za práci ve svátek. Pokud by zaměstnavatel odmítl příplatek nevyplatil, můžete pracovní poměr okamžitě zrušit pro nevyplacení části mzdy ( ZP, § 56, odst. 1/...).
Rozhodnete-li se pracovní poměr zrušit, budete mít nárok na náhradu mzdy za chybějící výpovědní dobu (minimálně za dva měsíce). Na doplacení příplatku budete mít samozřejmě nárok dál.
Takže to není automatické,že když jsem neměla náhradní volno,tak mi to měl zaměstnavatel proplatit? To si musím žádat? Když to vemu úplně v celku dělám u firmy přes 3roky a svátky mi neproplatili nikdy a náhradní volno jsem taky nikdy nedostala. Vždycky jsem měla volno jen z řádné dovolené. Evidence se určitě vede stylem dle smlouvy. Mám sice 40hod. týdně,ale ve skutečnosti jich udělám 64týdně samozřejmě "zadarmo" Ono se to podle evidence neprokáže,že mám pravdu. Myslela jsem,že bych aspoň mohla prokázat ty svátky, chci totiž okamžitě zrušit pp. a být si jistá kdyby se náhodou zaměstnavatel proti zrušení ohradil. Už tam nechci pracovat ani minutu je to strašný Nevím jak jsem to mohla vydržet, je to čím dál horší
Jednoduše ať si peníze strčí někam,ale potřebuji dokázat,že mi dluží abych mohla dát okamžité zrušení pp. Vím,že to prokazovat nemusím, ale chci být připravená kdyby náhodou došlo na soud.
Měla jsem na mysli žádost
o neplacené volno.
Výplata příplatku měla být automatická.
Pokud je to tak, jak píšete (proč jste to nenapsala rovnou v dotazu?), můžete pracovní poměr okamžitě zrušit. Zrušení musí být písemné a musíte je doručit zaměstnavateli. Pracovní poměr skončí okemžikem doručení.
V písemném zrušení musíte uvést důvod – nevyplacení příplatků za práci ve svátky a dlužnou mzdu + příplatky za práci přesčas. Před písemným zrušením si okopírujte docházku, abyste měla nějaký podklad. Nemáte-li k docházce přístup, opatřete si písemná svědectví kolegů nebo nadřízených.
Pokud byste se musela po zrušení evidovat na úřadu práce, budete mít nárok na plnou podporu, protože zrušení pracovního poměru pro nevyplacení mzdy (nebo její části) je vážným důvodem.
O vyplacení příplatku za přesčas nežádejte ani neproste. Vyzvěte (použijte rozkazovací způsob), zaměstnavatele, aby Vám dlužné příplatky doplatil. Nárok máte až tři roky zpětně (mzdové nároky se promlčují po třech letech).
Také se můžete obrátit na inspektorát práce.
Já Vám děkuji za odpovědi, ovšem já toto všechno vím, proto jsem to ani nerozváděla do první otázky. Má otázka zněla úplně jinak: Jestli se zapisuje do mzdového listu náhradní volno...tak jak se tam píše řádná dovolená jestli je povinnost se tam psát i náhradní volna?
A na tuhle otázku mi zatím nikdo neodpověděl
Okopírovaná docházka je mi k ničemu když si jí zaměstnavatel píše tak jak se mu hodí a kolegové ti jsou rádi,že maj práci a nechaj si sr...na hlavu, takže ti mi nic podepisovat nebudou. Inspektorát práce příjde na nic,když zkontrolujou evidence a další uvidí jen vzorný přehled 40hod. úvazku zaměstnanců. Nic víc a nikde nikomu nic nedokážete Proto jediný podklad, kterého se mohu chtit je ten, že prokážu,že jsem za svátek nečerpala náhradní volno.
Teď mi došlo,že to poznám podle odpracovaných hodin a výsledné mzdy
Mzda, náhradní volno nebo náhrada mzdy za svátek ( § 115)
Za práci, kterou je nutno konat v době svátků má zaměstnanec právo na dosaženou mzdu a placené náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek. Náhradní volno poskytne zaměstnavatel zaměstnanci nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek nebo v jinak dohodnuté době.
Zaměstnavatel se může se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí příplatku k dosažené mzdě nejméně ve výši průměrného výdělku místo náhradního volna. Zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku nebo jeho části za mzdu nebo část mzdy, která mu ušla v důsledku svátku.
jaký máte pracovní poměr? nebo dohodu o provedení práce? co máte ve smlouvě? jak máte rozvrženou pracovní dobu?
kolik hodin bylo v daném měsíci a kolik hodin jste dostala zaplaceno? pokud vám na svátek nepřipadla směna, nemáte nárok na proplacení svátku...no, počkáme na další informace...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.