Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může mi syn (14) pomáhat na stánku?

Od: dita* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, prosím nevíte, zda je možné, aby mi můj syn, kterému bude v létě 15, pomáhal prodávat na stánku? Měl by to jako brigádu, ale to by samosebou nikdo nevěděl , že mu dám odměnu, takže oficiálně by to vlastně brigáda nebyla. Jen mi jde o to, zda nebude nějaký problém to, že tam se mnou je a i prodává, když nemá dokončenou ZŠ a není mu 15, ale zárověň je to rodinný příslušník...? Děkuji za radu! :)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

oxesuhejuw
hodnocení

1x

Dle nového občanského zákoníku jde o rodinný závod. Žádnou písemnou smlouvu se synem nemusíš uzavírat. Stačí ústní.

Syn má za práci v rodinném závodě nárok na odměnu, kterou může vymáhat i soudně.

ohneta*

Ale děti nemohou pracovat ve 14. letech. Takže pokud s ním budete ve stánku, tak snad ok, ale pokud by tam byl sám, může být problém.

dita*
hodnocení

Díky moc, já to právě pořádně nikde nenašla, tak aby z toho nebyly nějaké tahanice, např.bývalý manžel, aby to nemohl někde proti mě použít. Já ho tam ani moc nepotřebuju, ale on by si mohl vydělat nějakou korunu a být tam se mnou, to by bylo fajn.

mpd

Jak by to bývalý manžel proti vám použil?

dita*
hodnocení

No to tady nechci moc řešit, ale u soudu kvůli alimentům a střídavý péči jsme už strávili hodně času, tak vím co je schopnej si navymýšlet a vykládat u soudu (ačkoli se jen ztrapňuje...) a nechci to riskovat, proto se ptám..

karli
hodnocení

0x
oxesuhejuw

V tomto případě je pokuta oprávněná, protože obchod provozovala právnická osoba (s.r.o.) a ta nemůže provozovat rodinný podnik. Pokuď by obchod provozovala přímo ta paní, tak jsou bez pokuty.

dita*
hodnocení

TAky si myslím,že v tomto případě je to podle zákona správně, i když teda neříkám, že s tím souhlasím :(, no ale já budu mít ŽL a bude to moje živnost, tak snad by to mělo být v pořádku..

pohanka*
hodnocení

0x

Nepíšete, jaký máte sortiment na prodej. V případě potravin nastudujte ještě hygienické předpisy, je potřeba zdr. průkaz, ale jestli jej lékař vystaví v tak nízkém věku.

nikdo*
hodnocení

0x

S kýmkoliv, kromě vlastní manželky, musíte mít bezpodmínečně uzavřenou dohodu o provedení práce. Pouze manželku je možné prohlásit za spolupracující osobu, děti už ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]