Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím nevíte, zda je možné, aby mi můj syn, kterému bude v létě 15, pomáhal prodávat na stánku? Měl by to jako brigádu, ale to by samosebou nikdo nevěděl , že mu dám odměnu, takže oficiálně by to vlastně brigáda nebyla. Jen mi jde o to, zda nebude nějaký problém to, že tam se mnou je a i prodává, když nemá dokončenou ZŠ a není mu 15, ale zárověň je to rodinný příslušník...? Děkuji za radu!
Dle nového občanského zákoníku jde o rodinný závod. Žádnou písemnou smlouvu se synem nemusíš uzavírat. Stačí ústní.
Syn má za práci v rodinném závodě nárok na odměnu, kterou může vymáhat i soudně.
Ale děti nemohou pracovat ve 14. letech. Takže pokud s ním budete ve stánku, tak snad ok, ale pokud by tam byl sám, může být problém.
Díky moc, já to právě pořádně nikde nenašla, tak aby z toho nebyly nějaké tahanice, např.bývalý manžel, aby to nemohl někde proti mě použít. Já ho tam ani moc nepotřebuju, ale on by si mohl vydělat nějakou korunu a být tam se mnou, to by bylo fajn.
V tomto případě je pokuta oprávněná, protože obchod provozovala právnická osoba (s.r.o.) a ta nemůže provozovat rodinný podnik. Pokuď by obchod provozovala přímo ta paní, tak jsou bez pokuty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.