Nejste přihlášen/a.
Ahoj, musí se po prodeji pozemku podávat nové přiznání k dani z nemovitostí nebo si to na úřadě automaticky odečtou, pokud jsme daň z převodu nemovitosti už zaplatili? Děkuji
Ztratil-li ten, kdo byl poplatníkem daně z nemovitých věcí,postavení poplatníka proto,že v průběhu zdaňovacího období se změnila vlastnická nebo jiná práva ke všem nemovitým věcem v územním obvodu téhož správce daně,které u něho podléhaly dani z nemovitých věcí, nebo tyto nemovité věci zanikly, je povinen oznámit tuto skutečnost správci daně nejpozději do 31.ledna následujícího zdaňovacího období. - zák.338/1992sb.§13a odst.9
Já bych zvedla telefon a na finančáku se pro jistotu informovala.
Nedávno zde proběhla stejná diskuze. Pohledejte v archívu.
Po prodeji nemovitosti jsem také váhala a po telefou na FÚ mi bylo sděleno, že nic vypisovat nemusím, jen chtěli nahlásit nového majitele. Jiní rádci z jiných krajů museli vypisovat daň. přiznání k 31 .1. Takže opravdu vám nezbude nic jiného, jak si zavolat na váš FÚ.
Váš FÚ vám ovšem dal radu nezákonnou, to se bohužel naprosto běžně stává. Pokud můžete, dojděte tam ještě dodatečně v únoru, je to bez sankce. Zákon ovšem hovoří zcela jasně:
Daňové přiznání je poplatník povinen podat příslušnému správci daně do 31. ledna zdaňovacího období. Daňové přiznání se nepodává, pokud je poplatník podal na některé z předchozích zdaňovacích období nebo daň byla vyměřena či doměřena v některém z předchozích zdaňovacích období z moci úřední a ve srovnání s tímto předchozím zdaňovacím obdobím nedošlo ke změně okolností rozhodných pro vyměření daně
business.center.cz/... (par 13a, odst 1).
Ne, neodečtou si to sami, je to demence. Bohužel tam musíte ještě jednou, vezmete si s sebou smlouvu o prodeji nemo a záznam z katastru, ten, kde je vyznačen starý vlastník a nový vlastník (chodí automaticky poštou). Odhláška musí proběhnout následující rok po prodeji v lednu. Pokud jste prodala v 2015, tak v lednu 2016 musíte na FÚ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.