Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych radu. Manžel si v říjnu 2008 tak trochu "z mladické nerozvážnosti" založil stavební spoření - s buřinkou. Cílovou částku si dal 150.000
, měsíčně se zavázal splácet 500 Kč.
Nyní mu běží toto spoření už 6 let. Nepřipadá mi to jako šťastná volba. Jako příklad: státní příspěvek za loňský rok činil 616 korun. Ovšem poplatky /daň a ceny za služby/, činí za stejné období 473 korun. Takže nula od nuly pojde.
A navíc jsem si spočítala, že k cílové částce dorazí ve svých 81 letech. A nebo už taky ne. A co s penězi v těchto letech?
Proto by mě zajímalo, jakým způsobem lze nyní po 6 letech toto stavební spoření předčasně zrušit. Mám obavy, aby mu nenapařili nějaké pokuty za předčasné ukončení a aby mu peníze zbyly. Tedy aspoň ty, které tam vložil. Tu podporu zřejmě bude muset vracet. Četla jsem si obchodní podmínky, ale nejsem z toho vůbec moudrá.
Pokud se v tom někdo vyznáte, či jste stavebko předčasně ukončovali, prosím, poraďte. Jaga.
Cílová částka je částka, kterou si může manžel půjčit. Ne kterou musí naspořit. V podstatě může spořit měsíčně kolik chce a po 6ti letech zažádat o výplatu peněz, které si naspořil. Je třeba písemně zažádat. Doporučuji navštívit pobočku Spořitelny (tuším, že buřinka je Spořitelny).
Já na stavebku vydělávám. Založil jsem si ho před více než 6 lety, něco je tam už naspořeno, takže se mi z toho počítá úrok 2%, a můžu ho kdykoliv zrušit (právě proto, že už jsem odkroutil 6 let). Kdo nabízí spořící účet s 1.5%?
Pletiplot - nic nevyděláváš, to jen tak vypadá. Inflace za posledních šest let - průměrná uváděná cca 10%, skutečná je vyšší, spotřební koš je u každého jiný a ne každý si kupuje každý rok auto nebo elektroniku. Ze stavebka dostaneš cca za tu dobu 12-13% max, po odečtení poplatků, daní. Dvě procenta nyní vypadají dobře, ale odpočítej poplatky za vedení účtu, daň z úroků a jsi tam, kde na spořícím účtu. Jinak sperbank, mbank 1,6%, ing, equa 1,5% atd. Stavebko ani spořící účty nejsou na vydělávání, jen sníží ztrátu způsbenou inflací nebo oslabením koruny a to už je docela pálka. Kdybys měl peníze na spořícím účtu, mužeš rychle reagovat a zajistit se proti oslabování koruny, ale u stavebka máš peníze uvázané bez přístupu k nim. Na delší dobu se vyplatí investovat do dividendových akcií, konkrétně tabák 8-10procent ročně, komerčka, čez 5-8procent atd. Když jsi trochu šikovný, můžeš takhle peníze zhodnotit u každého titulu, zisk se pak násobí, protože ex datum mají každý jiný a na spořícím účtu si nechat jen to co budeš v dohledné době potřebovat nebo mít nějakou zálohu.
stirecek: inface se spořicích účtu netýká? Jen stavebka? Jestli chceš nějaké peníze vydělat tak na účtě musíš mít nějakou větší částku a nemůžeš ji vybrat. Jinak přijdeš o úroky a ze zbytku budou úroky nižší.Stejné jak se stavebkem.
Spořicí účet Sperbank 1.63% úrok z 300000Kč což je 4890Kč nínus daň z uroku. Stavebko psal jsem výše. 181624Kč úrok 3032Kč mínus daň z uroku a mínus poplatek za vedeni účtu 310Kč plus 2000Kč státní příspěvek celkem zisk 4281Kč což je asi 2.35% Se zárukou že o peníze nepřijdu. Šetřím 2000Kč měsíčně. Kdo je na to lépe?
Žolíku inflace se týká všech peněz, čti pořádně. Co se týká tvého spoření, moc výhodné mi nepřijde. 181tis děleno 6roků je nějakých 30 tis ročně, což není výhodné, protože maximální státní podpora je pouze ze dvaceti tis, proto je lépe uzavřít smlouvy dvě, aby se zisk zbytečně nekrátil. Dávat na stavebko víc než dvacet tis je zbytečné. Taky nesprávně počítáš úrok, na spořícím účtu se úrok připisuje každý měsíc, ale počítá se na denní bázi. Takže pokud peníze desátého v měsíci vybereš, připíše se ti úrok za deset dní, pokud vybereš půlku, připíše se ti úrok za deset dní z původní celé částky a zbytek se dále po zbytek měsíce úročí, ty peníze máš v podstatě kdykoliv k dispozici, můžeš je kdykoliv vybrat a samozřejmě o ně nepřijdeš, protože všechny banky jsou ze zákona pojištěné. Dále nesmíš počítat jen ty svoje procenta, ale musíš do toho započítat i inflaci, která byla za lonský rok uváděná průměrná 0,4% takže u sperbank nebo mbank kde je 1,6% úrok, vlivem inflace jsi se dostal na zůročení 1,2% bruto. Jenže u stavebka máš peníze uložené na minimálně 6let a za tu dobu byla průměrná roční inflace 1,6% - takže si je odečti od tvých procent a vyjde ti úplně něco jiného a aby to nebylo tak jednoduché, započítej inflaci z inflace a zjistíš, že ten, kdo peníze utratí hned, je na tom lépe než ty, protože i přes tvoje procenta, reálná kupní síla klesá. Inflace za šest let je tedy vyšší než ten průměr 1,6%, protože je třeba vzít v úvahu, že jednou znehodnocené peníze se další rok počítají již ze znehodnocených peněz, takže za těch šest let je znehodnocení daleko vyšší. Proč myslíš, že ti dává stát státní podporu? Protože ve finále má půjčené peníze zadarmo, proto je to na šest let, proto ti je nedá za rok, protože by prodělal. O zbytek tě oškube spořitelna za roční poplatky a za poplatek za sepsání smlouvy 1-2tis. Lépe je na tom ten, kdo nic nespoří, protože ho nikdo neoškube. A nejlépe je na tom ten, kdo si veme hypotéku na 2-3% jelokož si za to dnes koupí více než v budoucnu a inflace mu pomůže dluh splácet. Je to lepší než na něco šetřit dlouhá léta, protože dnes si to zboží koupíš dráže než před šesti lety.
Nějak se v tom plácáš.Jak jsem psal platím 2000Kč měsíčně Stavebko platím 81 měsícu to je 162 000Kč ale k 31.12.2014 je uspořeno po všech odečtech 181624 Kč to je 19624Kč čistého.V březnu končím a v případě že doplatím celý rok dostanu dalších 5000 po odečtu daně a vedení účtu 4218 Kč uroky a státní podpora.Takže stavebko se ještě vyplatí,ale ne tolik jako dříve.Inflace platí pro vše.A ta tvá hypotéka 2-3 % Se poskytuje až v milionech a aspoň 20 roku spláceni tak počítej. Na víc budeš mít pocelou dobu na spláceni,práci?
doplněno 14.02.15 17:33:jen doplňuji z 1 000 000 2% za 1rok je 20 000Kč do kapsy banky. A kolik roku to budeš splácet?
2000 měsíčně je 24000 ročně...nad dvacet tis ročně se nevyplatí spořit, zbytečně si tím snižuješ procentní zhodnocení, lépe je ty čtyři tisícovky ukládat jinam, třeba na spořící účet. Co se týká hypotéky, ty dvě procenta jsou pořád stejné bez ohledu na to, zda se jedná o sto tisíc nebo milion, dvě procenta, jsou pořád dvě procenta, které daruješ bance, ale čím déle budeš splácet, tím více ušetříš. Říká ti něco novomanžeslká půjčka z dob totality? Tam by úrok okolo jednoho procenta, ale v devadesátých letech byla inflace v řádech desítkách procent a kdo si vzal 50tis mohl s klidem splácet po stokoruně a jen se smát... Takže dneska dlouhodobé spoření ztrácí smysl. To samé platí u životního pojištění nebo různé pilíře na důchodové spoření. Za třicet čtyřicet let ty peníze co dnes vydáš budou možná stačit na pecen chleba.
Ukaž mi bankovní ústav kde Ti na hypotéku nebo jen půjčí 100 000Kč na 2-3% úroku? Banka bude tak blbá že nebude počítat s inflací? A za druhé kde budu za čtyřicet roku? Mě stačí když ze svého vydám za šest roku 144 000Kč a dostanu okolo 200 000Kč. Kde budu za 40 roku?
Na spořícím účtu není daň z úroků? ING konto už dávno nemá 1.5%, ale 0.7%, taky ho mám. Reakce na oslabení koruny pro člověka, který chodí denně do práce a není bankéř? Nemyslitelné, pokud nemáš kamárády v ČNB, tohle prostě nestíháš, rozhodujou hodiny, možná minuty. Peníze mám na stavebku sice uvázané, ale jejich účel byl spoření na nemovitost, volatilita nebyla zásadní. Uznávám, že "vydělávají" je příliš silné slovo, ale inflaci pokrývají. Akcie - sleduju, vím jak fungují, zúčastnil jsem se i kurzu u FIO banky, chystám se na ně. Ale tam jsou peníze taky dost málo volatilní, příliš časté transakce tě stojí peníze a samozřejmě riskuješ pokes dividend (to je ještě dobré) nebo pokles ceny akcií a můžeš pak vybírat méně než tam vložil, až je budeš potřebovat urgentně na něco jiného. A nějaké machinace s ex datumem se moc nevyplácí, po výplatě dividend se cena stejně snižuje o výši dividendy, takže případný zisk z pohybu ceny je malý a riskantní.
ING někdy dělá akci a mě v lednu kontaktovali, že mi dají 1,5% na tři měsíce, ale to dnes má i equa, mbank 1,6% ale tam je to dost specifické, ale jde to a do konce roku měli tři procenta, což je lepší než stavebko. Jinak co se týká náhlého oslabení koruny, tak je třeba si uvědomit, že ČNB vyhlašuje kurzy jednou denně o půl třetí, takže po oslabení se ještě daly eura koupit levně. Co se týká akcií, jestli se ti zdají akcie málo volatilní, nekupuj defenzivní tituly a i když tohle nestačí, přesuň se do us. Tam se dá trhnout 60% za týden, samozřejmě i ztratit. Momentálně tam mám několik titulů a jen na oslabení koruny jsem trhnul 30%. Některé kousky držím čtyři roky a zisk okolo 110%, to je lepší než stavebko. Co se týká dividendových akcií, vždy po exdatu kurz klesne o výši divi, ale např třeba u čezu se do pár týdnů někdy i dnů kurz vrátí zpět. Třeba čez držím od 93 roku, divi se tehdá ještě nevyplácela, ale pokud je držíš na divi, kurz tě vůbec nemusí trápit, prostě jednou ročně zhrábneš divi a jsi na tom lépe než ze stavebkem. A pokud ten čezík koupíš okolo čtyř stovek, divi je cca 10ti procentní. Když je kurz vysoko, můžeš upouštět a dokupovat při poklesu. Anebo když se bojíš že po divi akcie o divi klesne, můžeš prodat den před exdatem. Neshrábneš divi, ale vyděláš na kurzu. Mrkni třeba na tabák, kupoval jsem pod desítkou a kde je dnes během pár týdnů. Není problém se na divi vykašlat aprodat před divi a peníze šupnout do čezu a těšit se na další letošní divi. Komerčka taky dobře narostla , takže i tady se dají otočit penízky na divi. troufám si říct, že náš trh je celkem klidný a pokud firma vyloženě nezkrachuje, nemůžeš nic prodělat. I pokud se akcie propadne, jednoduše doředíš a zase se vrátí zpět. Jen je jasné, že tam nesmíš mít peníze, které budeš v určitém období potřebovat, protože když je zrovna potřebuješ, kurz dle zákona schválnosti je nevýhodný. Proto je lépe mít peníze po ruce na spořícím účtu a ty které nepotřebuješ, investovat dlouhodobě.
doplněno 19.02.15 18:01: Ono i likvidita je na naší burze dostatečná. AZ na pár výjimek, prodas cokoliv kdykoliv. Na RM systém je to horší, spis záleží na titulu, ale burza má dobrou likviditu i v kobosu. Nikdy jsem neměl problém. A nemusíš mít ani vysokou hotovost, poplatek je 0.4% což není žádný masakr, vyplatí se obchodovat s částkou okolo deset tis, většina brokeru bere minimální poplatek 40 Kč, což právě vychází na těch deset tis. A ty spekulativní nákupy na diví se sakra vyplatí. Je lépe nakupovat pár týdnů před nárokem, protože čím blíže k divi, tím je cena vyšší a mnohdy se vyplácí prodat i před ex, nemáš sice divi, ale vyděláš to samé nebo ještě víc na kurzu. A ihned po ex kdy akcie o tu diví oslabi, dokoupit zpět. Kurz se vrátí po pár týdnech zpět někdy i dnech a máš zisk dvakrát. Mrkni se na tabák, jak roste před divi. Aktuálně cca 11 tis, před pár týdny byl o tisícovku niž. Vyplatí se prodat, protože diví bude 830 Kč. O ČEZ se taky nemusíš bát, ze by kleknul, to ne, jen ceny energií několik let padají, takže zisky jsou nižší. No a co se týká Nokie, nevím o tom, ze by zkrachovalaEhh chyba, neměl jsem na mysli volatilní, ale likvidní, asi jsem myslel na další věci a napsal blbost. Volatilní jsou pro mě až dost, jsem spíš medvěd než býk a nemám čas u toho sedět denně několik hodin. Prostě je nemůžeš prodat když je potřebuješ, jinak ztrácíš. Jinak akcie se hodí spíš někomu, kdo má 300 tisíc na hraní. Pro klasické spoření (část peněz stranou měsíčně) to moc vhodné není, poplatky jsou zavislé na počtu transakcí víc než na objemu.
Celá ta druhá část je pro mě opakování toho kurzu, i když tam toho bylo ještě víc - porovnávání tržní hodnoty společnosti s jejím obratem a ziskem atd. Mám v plánu do akcií zas jít, teď mám ale trochu volatilní vlastní peněženku, vím, že budu peníze potřebovat v brzké době a krátkodobě, tak je nechci lít do těch akcií a pak se ztrátou vyzvedávat.
Tabák je jako investice fajn, ale kouření ostatních mi vadí a pokud bych měl investovat do tabáku a zůstat odpůrcem kouření, musel bych se stát schizofrenikem. ČEZ je nyní podezřele nahoře, když se v Evropě velké elektrárny zavírají. Banky jsou podle mě hodně zranitelné organizace, zajímavé by mohly být telekomunikace a technologie, ale tam člověk musí mít znalosti a trochu štěstí. Kdo by před 10 lety řekl, že Nokia zkrachuje.
Jinak - nebojím se, že akcie po dividendě klesne, ona klesne, protože burzovní řád nařizuje technickou úpravu ceny o výši dividendy. Proto se nějaké spekulativní nákupy před a po dividendě moc nevyplácí. Ty výdělky jsou malé a nejisté.
Nokie sice nekrachla úplně, ale od ledna 2011 do roku září 2012 klesla o 80%, díky řediteli, který byl vlastně agentem Microsoftu, který většinu Nokie levně koupil. Teď Nokie zase stoupá, ale takovýhle propad se může stát jakékoli jiné firmě.
Jaguško, já napíšu vlastní zkušenost - ale s liškou - snad to bude podobný proces s podobnými možnostmi.
Když jsem chtěl zrušit - vypovědět, byla mi naúčtována pokuta cca 3000,-Kč. Tak jsem druhou už nevypověděl, ale zažádal si o meziúvěr. Naspořená částka 10tis, meziúvěr na minimální možnou částku - tuším 15tis. Nejedná se tedy o předčasné ukončení nebo výpověď, ale o přepracování smlouvy, tj. bez poplatku (pokud cílová částka není větší než původně byla). Splatíte třeba dřív mimořádnou splátkou (ale někdy i ty bývají s penále.., takže spíše jen "předplatit").
doplněno 13.02.15 16:30:jojo - kejikl má recht - většinou je stavebko na dobu "minimálně 5-6 let" a lze vybrat ... Ten časový termín mi ušel , já to rušil po 2 letech.
Za prvé - nemusí spořit po tak malých částkách - státní příspěvěk je tak nízký právě proto, že ta částka je tak malá. Pokud by vkládal 20000 ročně, byl by příspěvek asi 2000 korun.
Za druhé - kromě státních příspěvků jsou tam úroky - nevím kolik máte vy, já mám 2%. Pokud najdete jinou stejně bezrizikovou investici, která vám vynese 2%, prosím dejte mi vědět.
Ukončení před tím šestým rokem nebo naopak překročení cílové částky jsou důvody pro vrácení státní podpory, ukončení po šesti letech je v pořádku, ale nejlepší je zeptat se na pobočce nebo mailem přímo buřinky.
Tak malá částka se nevyplatí. Realná je 2000Kč to pak je podpora 2000Kč ročně plus nějaké úroky.Mínus 310 za vedení učtu ročně.V čera mi přišel výpis od Buřinky Celkem naspořeno 181 624 Kč s 3032 úrokem plus 2000 Kč státní příspěvek mínus 451 daň z úroku . Spoření se uzavírá na šest roku. Pak to můžete vybrat bez jakéhokoliv postihu.Nebo můžete spořit dál a kdykoliv vybrat.Jelikož mám cílovou částku 400000Kč můžu spořit vesele dál a nebo letos v dubnu vybrat po šesti rokách.
Já měla stavebko u ČS založeno 2007 a loni jsem jej končila.Po 6 letech jde vybrat ,ať je cílovka jakákoli,ale pokud to nebude na stavební účely(koupě bytu,rekonstrukce...)tak státní příspěvek nedostane,pouze své úspory.Můžete si půjčit paragony od známých co kupovali stav.materiál nebo rekonstruovali a doložit tohle,to nikdo nezkoumá.
Na pobočce vše poví,jsou vstřícní,nikdy jsem neměla problém.Mám taky i spořící účet,což se mi zdá lepší,jakákoli vkládaná částka a kdykoli výběr bez důvodu,takže jsem ani nové stavebko nezakládala.
Pokud stavebko po 6ti letech standartně ukončím, tak nedostane st. podporu? To je nějaká novinka?
Já st. podporu dostal. Pokud vím, tak o ni přijdete jen pokud předčasně ukončíte.
Já skončila stavebko,koupila byt a paní mi nabízela znova ve stavebku.Říkala jsem jí,že ne,že byt už mám a jiné stavební účely mít nebudu a na to mi sdělila,že spořit můžu dál i vybrat,jen to bude bez příspěvku na bydleni.(pokud to nebudu mít na bydlení)Snad nekecala,ale i tak je pro mě lepší spořící účet.
Lucie proč šíříš poplašnou správu nebo neuplnou? Teť jsem volal na známé co vyřizuje mimo jiné i stavebka pro Modrou pyramidu.Je to kravina.Pouze snad když někdo předčasně ukončí spoření .Nebo nesplácí úvěr,. nebo neplatí spoření celý kalendářní rok.Roky. Ty účtenky jsou poviné při stavebním spoření polovina naspořená a druhá půlka půjčka.
doplněno 13.02.15 17:43:Lucie: Zákon o stavebním spoření je pro všechny stavební spořitelny stejný.
takže je nutné doložit,že je to na stavební účely pokud se vybírá dříve.Tak jste to myslel?Jaké mají nové podmínky mě už nějak nezajímalo,(jak jsem psala)jen mi takhle nabízela nové založení stavebka.Není nad to se zeptat na pobočce jak už jsme zde psali,protože každá spořitelna jiné podmínky.
doplněno 13.02.15 18:01:..takže sorry,pokud by pán spořil méně jak 6let,tak by podporu nedostal.Takže mi to paní vysvětlila správně,spořit jsem mohla dál,ovšem výběr by byl bez podpory(pokud bych nepočkala 6let)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.