Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
pravidelně beru částečný invalidní důchod (ČID 2.stupně). Vždy mi ho osobně nosila pošťačka (důchodová složenka) k 5. dni v měsíci. Jenže tentokrát mi nepřišel. Místo toho mi ale přišlo už koncem prosince "Doplatek důchodu" na složence typu B. Nevíte někdo (nemáte zkušenost) co by to mohlo znamenat? Žádný dopis k tomu od ČSSZ nepřišel. Je možné, že by mi doplatili teď na leden důchod tou složenkou a že půjdu ke komisi? Děkuji za odpověď. Jan
Zavolejte si na ČSSZ - českou správu sociálního zabezpečení. Tam Vám řeknou veškeré informace k Vašemu důchodu. To je přece nejrychlejší a nejjednodušší cesta jak zjistit, co s Vašeím důchodem je.
Ověřte si splatnost důchodu. Důchody se nevyplácejí 5. v měsíci. Prohlídněte si pořádně oznámení z Čssz, kde Vám přiznávají důchod. Je tam nejen výměra důchodu, ale též ke kterému datu budete důchod dostávat. Pokud datum připadne na sobotu, dostanete peníze v pátek, a pokud na neděli, tak v pondělí.
Takže nemůžete brát důchod PRAVIDELNĚ pátého v měsíci, protože je to liché číslo, důchody jsou vždy vypláceny v sudé dny, kromě vyjímek /víkendy a svátky/.
Nemusíte se omlouvat, jenom jsem chtěla vědět, jestli v tom nemáte nějaké zmatky. Tak to by jste opravdu měl dostat důchod dnes 7.1.. Nepropásl jste pí. poštovní? Nebo jste s ní mluvil, že Vám nic nenese?
Před komisi jdete na přezkum zdravotního stavu a až potom Vám přijde vyrozumění o úpravě důchodu na ten který stupeň, úprava korun se provádí automaticky.
Nepřecházel jste z invalidního důchodu do starobního? Pokud by jste měl nějaký přeplatek při přepočítání těch dvou důchodů, je možné, že jste dostal ty peníze na poukázku. Ale Čssz o všem své klienty informuje písemně. Takže pokud jste nedostal nějaké písemné vyrozumění, tak Vám opravdu nezbyde nic jiného, než napsat, nebo zavolat na Vaši příslušnou správu.
Dovolal jsem se na jejich call centrum, sama referentka z čssz nevěděla z jakého důvodu mi byl poslán důchod na tento měsíc již koncem prosince poukázkou, ale od února už budu prý dostávat důchod opět klasickou cestou od doručovatelky. Zřejmě došlo k přepočítání důchodu, měly by mi totiž v nejbližší době přestát srážet exekutorské srážky z důchodu. Jen mě zarazilo, že mi nepřišel žádný dopis od nich, kde by mi to bylo oznámeno. Jsem se zalekl, že mi skončil nárok na důchod aniž by mi to bylo oznámeno. Do toho člověk stále slyší, že ČID poslední dobou sbírají skoro všude, tak proto. Ale u komise jsem byl minulý rok, tak by mi to bylo divné.
Dopisy o přepočítávání nebo jiné výplatě ČSSZ neposílá. Mně se stalo v srpnu téměř totéž, nepřišel mi na účet důchod, a když jsem volala na call centrum, dozvěděla jsem se, že mi ho poslali jednak složenkou, a ještě k tomu na starou adresu. Když jsem se tam šla zeptat osobně, dozvěděla jsem se, že protože končil synovi sirotčí důchod, tak to přepočítávali, a někdo to omylem poslal místo na účet složenkou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.