Nejste přihlášen/a.
Nevím, jak na tátu. Už mi bude skoro 14 ale nedovolí mi, žádné líčení.., nesmím používat rtěnky, řasenku, no prostě nic. Prej můžu ale jedině, když pujdu na maškarní. Když ještě žila maminka, vzpomínám si, že to chtěl úspěšně i po ní. To vážně budu muset chodit s "čistým" obličejem dokud si sama nebudu vydělávat a neodstěhuju se? Můžu s tím něco třeba udělat?
Počkej aspoň do 15 let. Ve črnácti letech si ničit mladou pleť chemií se mi taky nezdá moc vhodné. Mimochodem mezi námi, některé dospělé ženy se opravdu nepotřebují líčit, jsou mnohdy hezčí než zmalované "krásky".
A když už, tak se ho zeptej na jeho důvody proč ti to nechce dovolit. A vysvětli mu své důvody.
Já se nelíčím ani teď a to mi táhne na třicet. Není to tím, že bych byla nějak proti tomu, ale jsem ráda, protože nemusím denně trávit tolik času u zrcadla a neutrácím nesmyslné peníze za kosmetiku. Hlavně večer na párty i ráno po probuzení vypadám pořád stejně, takže se mne nikdo nelekne. Jde o to, že i přirozeně krásné dívky se líčí a to mi přijde zbytečné. Znám spoustu dívek, které po odlíčení vypadají perfektně a divím se jim, proč se vůbec malují. Takže jestli jsi přirozeně krásná, tak s tím ani nezačínej a už vůbec né třeba jen kvůli tomu, že všechny dívky ve třídě už se líčí a ty ne. Místo toho se můžeš fešně obléknout a udělat si stylový účes a vyjde to téměř na stejno
Nemáš babičku, tetu, starší sestřenici nebo dobrou sousedku, která by nenápadně tátovi domluvila? Máš dobrý vztah s třídní učitelkou? Popros jí, zda by na třídní schůzce u táty neztratila za tebe slovo. Myslím to tak, pokud jsi jedinná divka ve třídě, která se nemaluje, mohla by tátovi povědět, aby trošku ustoupil a ty jsi nevybočovala z kolektivu.
Víš, tátu asi těžko někdo přesvědčí o tom, aby svůj názor na tuto věc přehodnotil. Respektuj jeho názor a ještě nějaký čas to vydrž. Pak se skus líčit decentně a postupně, aby si táta toho všiml minimálně a zvykal si na myšlenku, že už nejsi jeho malá holčička, ale již velká slečna, která se chce líbit a používat líčidla tak, jako ostatní dívky a ženy. Snad se táta naučí být k Tobě trošku tolerantnější.
Jakkoli se dá souhlasit s Tvým tatínkem, měl by pochopit, že dívčí myšlení je jiné. Zkusila bych si s ním o tom ještě trochu promluvit a začala bych slovy Tati, můžu se Tě na něco zeptat jako dcera matky? a pokusila bych se vyjednat si velice ale velice mírné a nenápadné líčení. S tím, že v Tvém věku chce málokterá dívky vyčnívat, zdali by to zkusil pochopit, že dospívání je složité i tak.
Nu a až bude mít taťka dobrou náladu, dala bych mu přečíst tenhle dopis (který je tedy určen jinak spíš maminkám):
"Vejde matka do pokoje své dcery. Pokoj je prázdný a na posteli leží obálka. Obávaje se nejhoršího, otevírá matka dopis a čte následující:
Milá maminko, je mi líto, že ti musím říci, že jsem odešla z domova se svým novým přítelem. Našla jsem u něj opravdovou lásku, měla bys ho vidět, je roztomilý, s tím jeho bohatým tetováním a piercingem a především s jeho obrovskou motorkou! Ale to není vše, maminko, jsem těhotná,a a Abdul říká, že si budeme žít krásně v jeho karavanu uprostřed lesa. Chce se mnou mít ještě mnoho dětí a to je i můj sen. A protože jsem přišla na to, že marihuana je vlastně prospěšná, budeme pěstovat trávu i pro naše přátele, aby nemuseli tak strašně trpět, až jim dojde kokain nebo heroin. Zatím budu doufat, že věda najde konečně nějakou látku proti AIDS, aby se Abdulovi dařilo opět lépe, on si to opravdu zaslouží. Maminko, nemusíš mít strach, je mi už 13 a umím se o sebe sama postarat.Doufám, že tě budu moci brzy navštívit, aby jsi poznala svoje vnoučátka.
Tvoje dcera
PS:Mami, všechno je to pitomost, jsem u sousedů. Chtěla jsem ti jen říct, že jsou horší věci, než to vysvědčení, co leží na nočním stolku. Mám tě ráda."
Teoreticky se můžeš trochu (píšu trochu, decentně) namalovat ve škole. Než půjdeš domů, tak odlíčit. Zabere to jen chvíli času. Rozhodně na sebe nedávej žádné výrazné líčení, na dívku je to celkem ošklivé. Ostatně být viditelně zmalovaná není dle mého názoru pěkné na žádné ženě. Též se líčím decentně, jsem starší a spokojenost
Nebudu tady moralizovat (i když bych Ti mohl pomalu dělat dědečka ), ale když tak občas vidím mladé slečny v Tvém a podobném věku, jak jsou oblečené, zmalované a s barevnými vlasy a nalakovanými nehty, tak si vždycky říkám co je k tomu vede a jestli to mají zapotřebí ze sebe dělat maškary. Vždyť jak pěkně vypadá taková nácliletá slečna pěkně oblečená a víceméně přírodní. Takže - ne nezakazoval bych to, ale asi bych doporučil se občas podívat do zrcadla.
Já tyhle věci beru s humorem, takže bych si určitě ale neodpustil občas si rýpnout ve stylu "Chceš podat špachtli na ten kyt na obličeji?" apod.
Důvodů má táta mraky. S tím nikdy neměl problém. Vždycky začne věkem, že mi není ještě ani patnáct a sem pod zákonem a neměla bych nosit nemístné oblečení a líčit se. Pak hned ale řekne, že mi to vůbec stejně nesluší a jsem hezčí bez toho, pak že je to nezdravé pro "kůži" a že tím mizí vlastní "identita", která se vytváří falešně "barvičkama" a mnoho dalšího, jo taky že ušetřím moře času před zrcadlem, který můžu věnovat na něco užitečného nebo že za ušetřené peníze za "barvičky" si mám koupit z kapesného knihu nebo výukový program do mobilu nebo na počitač... Prostě mě to připadá, že když by to nepoužil on, tak to nemůže být dobré ani pro mě ale trošku zapomíná že já nejsem muž. Rodiny moc nemám. Jen babičku a ta má 88 let. Mám jí ráda, ale ta mi tak akorát něco přečte a povykládá zážitky, jak zakládali družstvo a mlékárnu ale do táty se moc neplete.
Ty, hele, ale ono je to vlatně moc hezké, že na tom tvému tátovi záleží, a navíc má i celkem přijatelnou a sympatickou argumentaci. Vzato z druhé strany - co já bych za to dala, kdyby mi v tvém věku rodiče poradili stejně dobře. Jenže u nás to bylo každému fuk, a když si vzpomenu jak jsem v patnácti někdy vyrážela zmóděná...
Být tebou bych klidně chodila s "nahou tváří" a kámoškám s přehledem sdělila že je to za a/ v módě, za b/ je cool se neopičit, a za c/ nebudu si šminkama ničit ksicht, bo chci i ve třiceti vypadat na dvacet.
Esme, dávám boda. Mladý člověk se musí učit obhájit si svoje stanovisko před ostatními. Pořád nadáváme, že jsme ovce, ale dětem kupujeme za poslední korunu značkové oblečení, jen aby "zapadly". To vše místo toho, abychom je naučili, že kvalita člověka se nepozná zvnějšku dle oblečení, a zastávat tento názor s hlavou vzhůru.
Samozřejmě tazatelka se s otcovým názorem neztotožňuje (nedivím se jí, kdyby mi někdo ve 14 zakazoval i blbou nenápadnou řasenku, tak bych se také vztekala), ale může z něj udělat přednost. A doma po troškách tlačit na pilku, až taťka povolí řasenku, můžu prosit o lehký pudr, pak "barevný balzám na rty ještě nikoho nezabil, taťuldo"
Ifka, jen dodám - pokud tě "někde viděla sousedka" a referovala tátovi, že jsi byla namalovaná, tak asi ten make-up moc decentní nebyl. Zkus s kamarádkami, pokud ti svůj make-up půjčí, a najdi takovou míru, která tě zkrášlí, ale nebude znát. Mně nikdy nikdo nevěří, že se maluji! Prostě je to jen zkrášlení, žádné zářivé barvy na očích nebo rudá pusa...
doplněno 12.02.15 22:09:Zapomněla jsem připsat, že také chválím to, že nechceš tátu klamat. To je jen správné. Myslela jsem to tak, že by ses naučila malovat opravdu hodně decentně, pak za tátou přišla a zeptala se, jestli je to pro něj nepřijatelné. Můžeš to zkusit i tak, že se ho zeptáš, jestli by řekl z dálky např. 1 metr, že jsi namalovaná. Asi to pozná, ale mohl by třeba uznat, že je opravdu nenápadné. Ovšem pokud je proti už z principu, tak je to těžší. Měla jsem v 16 kluka, který říkal, že nalakované nehty mají jen ku**y, nesměla jsem ani nenápadný lak... a chlapec už mým klukem brzo nebyl...
Nalíčení se jen do školy jsem už zkusila a párkrát to vyšlo ale pak jsem viděla bavit se tátu se sousedkou z vedlejšího domu a asi mě někde viděla a řekla to tátovi a to bylo kázání asi horší než kdybych donesla na vysvědčení pětku, až jsem se cítila provinile, že jsem podfukářka. A proto bych to víckrát tajně neudělala. Něco z toho co píšete vyzkouším ale asi to chce vážně čas a možná taky slevit z mé strany, protože život není dokonalý, já nejsem dokonalá, proč by měl být táta. Díkes za rady.
Já spíš nerozumím tomu, proč to líčení potřebuješ. Aby na tebe víc koukali kluci? Abys zapadla mezi ostatní holky?
Ráda zkouším nové věci a prostě se parádím ale asi hlavně kvůli kamarádkám. Dost špatně se mi jim vysvětluje, proč já nemůžu to, co můžou ony a pak jsem za divnou.
Já být tvým otcem tak bych se k tomu tvýmu líčení zachoval asi stejně nebo nějak podobně. Nepíšeš co tě k tomu vede, ale nevidím žadný rozumný důvod proč se líčít. Pokud je dívka nebo žena hezká tak žádné líčení nepotřebuje, protože to její kráse pouze uškodí. Snad ti o něco takového nejde. Pokud dívka nebo žena není příliš hezká tak žádné líčení to určitě nezpraví, ale spíše ještě více to pokazi. Ty si to v tvým věku možná neuvědomuješ, ale tvůj otec to s tebou myslí dobře. To si možná uvědomíš až budeš starší a vyrosteš z puberty. Ty si možná při čtení zdejších příspěvků myslíš, že my starší nedokážeme chápat mladé, ale až budeš starší tak se na to možná budeš dívat stejně.
doplněno 12.02.15 20:09:Kdyby tvoje kamarádky braly drogy, opíjely se alkoholem, kradly atp. tak by jsi to taky kvůli ním dělala pouze proto aby jsi zapadla do jejích party a špatně se ti nevysvětlovalo proč se nechováš stejně jako ony?
doplněno 12.02.15 20:16:V dospělosti bych to spíše nechal na ní, ale určitě bych ji to nedoporučoval a možná ji za to i kritizoval. Dívce v tvým věku bych se to ale rozhodně snažil omezovat a rozmlouvat.
Johó, čekala jsem, kterej pedagogickej talent vyrukuje s tím "kdyby Tvé kamarádky braly drogy..."
Za mých dětských let se říkalo "Kdyby ostatní vyskočili z okna, vyskočíš taky?"
...fakt se bavím. Ale hlavně proto, že je mi sympatické, jak tazatelčiny reakce na výše uvedenou "radu" jsou zralejší než věty rádcovy.
faithoncemore: Jaké přirovnání kdo použije je snad jedno. Pokud tazatelka s tím líčením je ti sympatická tak je to tvoje věc, ale to neznamená, že by všichni měli mít na to úplně stejný názor jako ty.
No já si vůbec nemyslím, že by měli mít všichni stejné názory jako já, chraň bůh. Já jsem se Vám jen smála za to Vámi použité klišé, které na mladé opravdu nezabírá, ještě si to pamatuju z mládí, a to mi bude skoro 50. Ale nepochybně se nějakých klišé dopouštím ve výchově jako matka taky - pokud budete ochoten pustit si následující video, já se zas poznávám v těch "kecech"o nastydnutí ledvin. Umím se zasmát i sobě. Jo a s tou čepicí, to jsem též celá já.
Jinak děvče je mi sympatické, ano - vyrůstá bez matky, přesto působí zrale, otci nechce lhát,...
Tleskám tátovi, ve 13 rtěnka? Možná to pro vás vypadá strašně in, ale ve skutečnosti vypadáte nejen divně, protože zmalované dítě prostě divně vypadá, ale ještě vtipně, protože málokterá zákldkou povinná slečna si tu pusu umí skutečně nalíčit. V drtivé většině případů se to zaseknu ve stádiu zoufalého pokusu somálské domovnice a klauna Ferdinanda.
Pokud to ovšem vyžadoval po mámě, tak to je prostě na domluvě, někteří pánové mají rádi zmalované nafintěné obrázky, jiní ženu zcela bez líčidel. Důežité je, jak to viděla máma, jestli jí to vyhovovalo, nebo ne.
Nepodlehni tlaku okolí, že která holka se ve 13 nelíčí, tak je trapná. Opak je pravdou - trapné jsou zmalované děti ze základní školy. A pochybuji, že ti táta bude líčení zakazova i ve dvaceti.
doplněno 14.02.15 11:12:Proč? Protože se všechno svádí na dobu, jak je rychlá, jak děti dřív vyrůstají, jak jsou čím dál méně ochotné, vychované, odpovědné... a to se těžko můžeme divit, když se jim všechno dovolí, všechno je omezování a moralizování. Opravdu nevidím důvod, proč se na základce malovat, když už, tak jen řasenka, rtěnka je úplně zbytečná. Pak vypadají třináctiletá děvčátka jak dvacetileté vyžilé šlapanice. Před roky jednu takovou, třináctiletou a zmalovanou, znásilnil cigán někdy v jednu, ve dvě ráno v parku u známého baru.
Za svým nározem si stojím. Pokud budu mít jednou dceru, tak na sebe nebude patlat barvičky ještě v dětském věku jen proto, že ostatní to dělají. .
Proč moralizovat, tátovi se nedivím a ani holce se nedivím. Vzpomeňme si na rifle a jejich dostupnost a na tesilky atd.
Sedni tátovi na klín, vezmi jej kolem krku, zašeptej mu : "Vždyť jsem jen Tvoje, ale i namalovat se musím naučit".
Je to průšvih, když dcera je dospělejší a dospělejší a dospělejší a...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.