Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Půjčka v rodině vs úroky

Od: ruze® odpovědí: 26 změna:

Co by jste tomu řekli. Má známá má syna,který se svoji těhotnou ženou mají hypotéku ze stavebka na dům a mají´úrok kolem 4,5 %.Uvažovali o tom,že by to doplatili už najednou,ale nechtějí se vydat ze všech úspor.Otec jeho ženy přišel s nápadem: Má naspořeno,úrok na své bance má jen 0,8 %, tak že jim to doplatí a oni budou splácet jemu ,,jen,,s 2,5% úrokem a v globále prý vydělají obě strany. Mně to tedy připadá mírně řečeno pěkně ,,vyčůrané,,chtít po vlastní dceři,která čeká jeho první vnouče úrok,když,tak měl chtít jen těch 0,8%,jako v bance,aby tedy nebyl ztrátný.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Neznáme poměry v rodině - Já od matky i od tchyně dostal nějakou část na dům, abych se nemusel tak zadlužovat. Kdyby mi nabídly, že místo hypotéky nebo stavebka s 4,5% budu platit jim při sepsání smlouvy za 2,5%, beru to všemi deseti. Ony mají povinnost dobře vychovat - ale proč by živily rodinu svého syna, který je již samostatný?

Já v tom nic špatného nevidím. Naopak - když slyším o dětech, které dostanou v 18ti auto, ve 20ti byt, ... je mi zle. Ty děti nemůžou mít žádný vztah k věci, na kterou si nevydělaly.

hodnocení

To není jejich případ,na vše si našetřili sami a vše si taky splácejí sami,je jim už kolem 30-ti.

anda*
hodnocení

7x

Já mít takovoutu hypotéku a můj táta dát mi tuto nabídku, tak po ní hned skočím!

Mně to nijak nemorální nepřijde a navíc radši budu splácet peníze navíc za úroky (které stejně musím dávat) své rodině, než abych tím krmila nenasytnou banku. Takže mně to přijde dobré řešení.

Dobré je, že bude platit nižší úrok, hanebnost je chtít po vlastních dětech platit úrok.

anda*

Hanebnost by byla dětem nabídnout vyšší úrok a vydírat je, že pokud si to od něj nevezmou a nebudou to splácet, tak je vydědí. Tohle je prostě a jednoduše jen nabídka. Když to nepřijmou, ruce jim snad neutrhne... A buď přijmou a budou platit méně, nebo nepřijmou..

5zyfyx5ha
hodnocení

3x

Vyčůrané to určitě není. To že jim půjčí peníze totiž také znamená, že s nima nemůže nakládat. Takže pokuď by je potřeboval z nějakého důvodu najednou použít (např. vyhoří) , tak bude mít smůlu a bude si sám muset půjčit za "vysoký" úrok.

hodnocení

2x

Názory na tuto situaci mohou být samozřejmě různé a záleží hodně na tom, jaké vztahy v rodině jsou. Já osobně jsem zvyklá dětem pomáhat a nedovedu si představit, že bych jim měla půjčit nějaký obnos a chtít po nich peníze vrátit i s úroky. Když jim mohu pomoci, vždycky hledám způsob jak jim ulehčit, ne přitěžovat!

anda*

A čim konkrétně myslíte, že jim otec přitíží? Tím, že budou platit méně?

camillaa
hodnocení

2x

Ono je hodně těžké říct tak nebo tak. Pracuji s lidmi, kteří nemohou dostát svým finančním závazkům a ve velké části případů do toho druhého člověka namočil právě někdo z rodiny. Pomoc v rodině je krásná věc, ale za posledních pár let jsem viděla tolik lidí, co skoro skončili na dlažbě (rodiče, co zastavili dům dětem a naopak, děti pomohly rodičům v těžké životní situaci)... že rodina je jedna věc...a peníze věc druhá. Bohužel, jakmile jde o peníze, spousta lidí nezná bratra. A to doslova. Takže otec na tom může trochu vydělat ale zase podstupuje velké riziko, že zeťák dcerku zblbne a tatík skončí s prázdnýma rukama. Nebo že by snad mladý pár navrhl nějaký notářský zápis a pakliže nezaplatí, bydlení připadne rodičům? Přijde Vám nefér strana otce, ale kdo jemu zaručuje, že mu peníze splatí?

hm*
hodnocení

2x

Já bych se nedivil. Když to spolu tak mají, je to jejich věc. Jak už někdo psal, otec na sebe bere určité riziko a nepohodlí (nemá své peníze k dispozici), takže není divné si říct o nějaký revanš. A mladým pomůže polovičními úroky.

U peněz se to kdekomu zdá divné, ale co kdyby si třeba půjčili auto na týden/měsíc apod. Nebylo by normální se nějak za takovou půjčku odvděčit? Vrátit auto a něco ještě přidat? Mně to divné nepřipadá. Tak proč by to mělo být u peněz jinak?

pohanka*
hodnocení

2x

Každý podle svého nastavení.

Já kdybych měla naspořeno větší částku a věděla, že ještě další peníze přijdou, tak bych jim darovala půlku peněz, aby poplatili dluh. Tak bych jako rodič chtěla pomoci svým dětem.

Pokud bych ty peníze potřebovala, a museli mi je vrátit, tak bych jim je půjčila bezúročně. A nečekala bych žádnou vděčnost. Jednou jsou to moje děti, již jejich výchova nás stála nějakou práci, peníze, tak bych se s nimi prostě rozdělila. Je to možná tím, že mám děti hodné, neholdují alkoholu, nekouří, chodí do práce a v žádném případě bych se nechtěla domáhat nějaké vděčnosti.

Takže záleží na rodinných vztazích a možnostech, stylu hospodaření s penězi apod. I podle reakcí zde vidíte, že každý má na to jiný názor.

eulalie*
hodnocení

1x

Jak si to každý v rodině udělá, tak to má. Syn vaší známé na toto nemusí přistupovat a může nadále řádně splácet svoji hypotéku. V čem je tedy problém? Nechápu.

hodnocení

Nemluvím o problému,ale já bych určitě nechtěla vydělávat na své vlastní dceři.

layborr*

Přesně , otec je nějaký vychcánek a chce vydělávat na vlastní rodině , v rodině by se mělo pomáhat a ne vydělávat .

doplněno 12.02.15 18:22:

camilla - přečtě te si pozorně otázku , píšete nesmysly .

camillaa

Co když je vychcánek zeťák a klidně i dcerka, otec doplatí, oni zabouchou dveře a nedají mu ani kačku zpět? :-o

eulalie*

Tak to nedělejte. Ale co jinak napsat? Poměry v rodinách jsou různé. Asi tak. Nebo snad chcete jít a nabančit tomu nenasytnému tatovi nos?

jokeer*
hodnocení

0x

Zdravím, tohle přeci není žádná pomoc. Že se otec nestydí nabídnou takovou pomoc. Není tu možnost, aby dlužníci požádali o refinancování hypotéky? Pokusit se vyjednat se stavebkou výhodnější podmínky, třeba by jim to vyšlo, ale museli by si to vyběhat. Otce bych slušně odmítl a řekl mu, že o takovou nabídku nestojím, sice by něco ušetřili, ale vydělal by na tom on. Pokud by jim chtěl pomoct měl by jim nabídnout tuto půjčku bez úroků, tohle se v rodině přeci nedělá.

anda*

sice by něco ušetřili, ale vydělal by na tom on...

a v čem byste byste byl lepší, než onen nestydatý otec?Mně zas přijde nestydaté myšlení dítěte, že raději bude platit víc peněz a cizím, než míň peněz a rodičům, kteří ho vychovali a starali se o něj. Nebo toto myšlení je dle Vás v rodině normální?

jokeer*

Spořádaná rodina si má vždycky pomáhat a ne na sobě vydělávat, samotný návrh mi nepřijde v pořádku, Vám dokonce i takto vysoký úrok ano. Proč jim nabízí úrok 2,5% a ne méně? A když tady mluvíte o tom placení, tak Vám mohu říci, že člověk se své rodině může odvděčit jinak, třeba po splacení svého dluhu rodině a stabilizaci své finanční situace, nabídnou rodině určitý finanční obnos jako poděkování a v případě, že odmítnou peníze, tak třeba nějakou dovolenou atd. Co až jmenovaný otec zestárne, co když mu tuto nabídku bude mít manžel oné ženy za zlé, každý to nemusí dávat najevo, ale taková nabídka by leckoho urazila. Zkrátka si každý může říkat co chce, ale podle mě by rodina neměla být banka!

stonek*
hodnocení

0x

Jedná se o velice dobrou nabídku! Dokážu Vám to. Pohled z úhlu obchodu: syn ušetří 2,5% tedy "půlku" což je nějaká suma a na tuto sumu neměl žádné další náklady, byla pro něj zdarma. Otec jeho ženy si polepší jen o 1,7% což je menší suma a navíc k tomu má náklady : přijde o likviditu a získá riziko = je na tom podstatně hůř.

stirecek*
hodnocení

0x

Jde jen o to, kolik banka "bere" za předčasné splacení a zda už nemá "úrok" započítaný. Pak by to ztrácelo smysl, poněvadž by úroky platil dvakrát.

hodnocení

0x

Je to určitě věc osobního názoru. Ale chtít po vlastních dětech úroky,je mi fakt "proti srti". A jsem vděčný za své rodiče,kteří mi finančně hodně pomáhali,když jsem z důvodu vážného úrazu a vyčůranosti bank a pojišťoven,byl opravdu ve velké tísni. Půjčené peníze jsem jsem jim postupně vrátil a naopak mi byl i nějaký ten tisic "odpuštěn",natož platit úroky,byť sebemenší. A stejně tak se chovám i já k vlastním dětem. Když dcera nemoha sehnat práci a potřebovala zaplatit nájem, peníze jsem ji dal,ani ne půjčil. A vůbec mi to morálně neublížilo. Ale jiný kraj,jiný mrav.

dane
hodnocení

0x

Když chce tchán na tom vydělat a nabídnou ürok, nicméně rozdíl půjde jemu, tak

at si hezky te svůj přivýdělek zdaní. Na to, ale není ani kolonka v daních, no to je tchán k pohledání...Až bude na stáří potřebovat vytř..prd... tak mu naučtujte cestu k němu.

asd1
hodnocení

0x

Vyčůrané jen na první pohled. Dceři ušetří pár peněz a za to pár peněz získá, ten zisk beztak nejspíš skončí v rodině. Ale s tím co půjčí nebude moct nakládat a taky riskuje že mu dcera nebude splácet a už to neuvidí. Kdo nepůjčí zadarmo ten je vychcánek? Pokud se to dceři nelíbí tak to brát nemusí.

hodnocení

0x

Hypotéka 4.5% je poměrně dost, pokud jim končí fixace, ať refinancují za 2.5% ne od tatíka, ale od banky, hypotéky jsou dnes nižší. Ovšem pokud mají úspory na to, aby to zaplatili celé a nemají je kde investovat s lepším úrokem než dostanou na hypotéce, tak je lepší prostě tu hypotéku uhradit, než je nechávat někde hnít. Tatíka bych poslal k šípku, takovýhle úrok je dnes už běžný a v rámci rodiny bych to považoval za lichvu.

stirecek*
hodnocení

0x
Lidi neřešte rodinné vztahy, ale vraťte se nohama na zem. Uz jsem to psal výše, banka má zaručený zisk a tím větší, čím delší dobu klient platí. Předčasné splacení je pro banku ztrátové a úrok se pohybuje od 2-25% jak kde. I když končí fixace poplatku se nevyhnete. Ani refinancovani není zadarmo. Nejvíc vždy vydělá banka a vytloukat klín klínem se nevyplatí, jak by se mohlo zdát. AZ bude dotyčný vědět, kolik jeho banka účtuje za předčasné splacení, můžeme počítat dále, případně řešit vztahy v rodině. Takže doporucuju klientovi zjistit u své banky, kolik taková sranda stojí. Věřím, ze potom se rozmyslí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]