Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musí mi vzít dítě ve třech letech do školky?

Od: eirene* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

Mám dotaz ohledně MD jelikož jsem si neztihla zažádat jak dlouho chci být na MD tak mě to automaticky dali na 4 roky a chci se zeptat jestli když tedy nenastoupím do práce ve třech letech vezmou mi dítě do školky když jí budu chtít dát ve třech letech?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

celp*
hodnocení

3x

Dobrý den.

Nemusí.O umístění se žádá rok předem a není zaručeno přijetí dítěte.Něco jiného je dítě v předškolním věku 5-6 let.

Myslím tím školky zřizované obcemi.Do soukromé školky to není takový problém,ale cena se pohybuje jinde.Zažádejte u více mateřinek.

binka*
hodnocení

2x

Nejhorší je, že ani předškoláka mnohdy nevezmou. Sice by dle zákona měly mít předškolní děti přednost, ale mám bohužel vlastní zkušenost. Dceru nám v pěti školkách odmítli s tím, že pokud u nich nemáme trvalé bydliště, máme prostě smůlu.

Něco jiného by bylo, kdybyste byla samoživitelka, pak máte určitou šanci.

hodnocení

2x

Souhlas s předchozími odpověďmi - záleží na obsazenosti školky. Pokud budou mít volná místa, dítě vezmou, pokud volná místa mít nebudou, tak pravděpodobně nevezmou (ptž většinou se školky řídí buď předností pro pracující rodiče nebo se řídí předností podle věku, tedy čím mladší děti mají menší na šanci na umístění). Jinak ta situace nemusí být zoufalá, u nás (Pha 4) je třeba míst relativně dost a loni bez problémů vzali i česrtvě třleté dítě mojí (tehdy) nepracující kamarádky. Takže v první řadě to chce se poinformovat po okolních školách, jaká je situace zrovna u vás.

zuzee*
hodnocení

0x

Určitě nemusí - záleží na tom jestli je dítě předškolák (ti mají přednost) na trvalém bydlišti a právě i třeba na tom jestli rodiče pracují.

My jsme ted bydleli na vesnici, v těchto školkách je to myslím bez problémů. Ted jsme se přestěhovali do města a vzali mi obě děti - dokonce i dvouletou dcerku. Je to jediná školka ve městě co brala i děti mladší 3 let, otevřeli i novou třídu. Saam jsem nedoufala, protože budu do května na RD, neměli jsem v tom městě ani trvalý pobyt.

lidka*
hodnocení

0x

Opravdu nemusí. Přidám něco málo z historie. Když jsem před zhruba 35 roky nastoupila na úřad, v našem městečku se 3.500 obyvatel bylo celkem 5 MŠ a jedny jesle. Ale také asi 6 větších fabrik. Postupně se rušily školky jedna za druhou včetně jeslí, až zůstala pouze jedna školka. A asi před 15 roky samozřejmě začal opačný trend. Protože dětí přibývalo a tak se postupně budovaly třídy MŠ v základní škole (protože máme dvě budovy). A tak např. v letošním roce všechny přihlášené děti nastupují v září do MŠ, protože se přes prázdniny otevře ve škole další třída školky( už třetí). A pokud si ve městech a nebo obcích nenechaly rezervní prostory a třeba prodaly budovy rušených školek, dneska mají problémy. Vedení města si musí posoudit priority. Protože jestli chce udržet ve městě mladé lidi, musí jim k tomu vytvořit podmínky (podpora zaměstnanosti, bytové výstavby, atd). Takže je potřeba se o dění ve městě/obci zajímat a předkládat návrhy na investiční záměry a rozvoj potřebných priorit. A třeba se i zapojit *cteni* a nejen klást požadavky. *tuc*

jabraka*
hodnocení

0x

Ze strany školky je to otázka volného místa,ale je třeba splnit přitom řadu požadavků pro dítě.Musí mít zažité určité hygienické návyky.Umět si říci na nočník,umět si vyčistit zoubky,mít schopnost komunikovat snést se s kolektivem,nebýt individualista a další.5ada školek vezme dítě na týden na zkoušku a pak vám dají definitivu.

JABRAKA

hodnocení

0x

Nemusí. My jsme žádali o školku, klukovi bylo 3,5 roku a školku jsme nedostali! Jeden známí nám poradil, ať se jdeme 1.září zeptat, jestli není místo. Když se manželka 1.září šla zeptat na místo, řekli nám, že máme velké štěstí, že jedno dítě nenastoupía že můžou kluka vzít.

Jj, dobrá rada. Já takhle dostala do školky nejstarší holku, nějak jsem zazdila zápisy, netušila jsem, že se musím hlásit už na jaře, když chci, aby nastoupila až do dalšího ledna... no, a pak mi ředitelka školky poradila přesně to samé, ať se přeptám koncem září, v říjnu... že během prvních dvou-tří měsíců většinou nějaké děti odpadnou, ptž školku nezvládnou. Ale není to univerzální rada, někde jsou školky tak zasekané, že mají pořadníky i na místa po odpadlících.

jarmik*
hodnocení

0x

Píšu jen, abych potvrdil, co psali předřečníci, tj.

- na školku nárok není,

- kritéria výběru bývají zpravidla: 1. děti, jejichž sourozenci už jsou v té školce, 2. trvalý pobyt obou rodičů v místě, 3. zaměstnaná matka, 4. sociální případy.

Podle mého byste měla se začít zajímat o to konkrétně, tj. především obejít pár školek a zeptat se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]