Nejste přihlášen/a.
Zajděte se podívat do nějakého většího papírnictí a zkoukněte, co nabízí trh. Dejte řeč s prodavačkou. Tak zjistíte, které pastelky jsou měkké, mají měkkou stopu a které tvrdé, nechávají rýhu v papíře. Koukněte se i na uhly a pastely. S těmi se moc dobře pracuje. Dají se rozmazávat, překrývat. Už namalované zjemnit přetřením suchým hadříkem. K pastelám je třeba plastickou gumu.
Nezapomeňte na papíry. Kupte si ten nejhoší, dřevitý balicí papír. Na něm se s uhlem a pastely, jako skicy, pracuje nejlépe. Ze začátku nekreslete, jen si s barvami a tvary hrejte. Tak objevíte, co ve vás je. Jaké máte oči, jakou ruku a cit pro prostor, tvary a barvy. Ten balicí papír si napněte na větší papndekl, který si, v sedě, opřete o koleno pokrčené nohy. Nekreslete blechy, ale pěkně rozmáchle, na velkou plochu. Klidně jedno přes druhé. O nic nejde, je to hra.
Hezké chvilky s barvičkami a papíry přeji
Maluji jen portréty,ale v podstatě vše co kdo po mě chce,ale krajinám se vyhýbám(nebaví mě).Používám obyč.tužky a časem jsem zahodila všechny a používám jen H,12B.S pastelkami nemá dobré zkušenosti,jsou tvrdé a pokud tady někdo poradí nějaké měkké,tak budu taky překvapená.Proto,když chce někdo portrét v barvě,tak jedině pastely-křídy(hrubé i tenké)od koh-i-nooru.V lídlu měli krásnou pasletu barev kříd,ale mi prostě neseděly,málo přilnuly k papíru a pak to celé bylo světlé...takže jiné jak koh-i-noor nezouším.
Nebyly špatné akvarelové pastelky(jsou to hrubší tuhy co se dávají do hrubého krajonu)protože se ta kresba dala díky akvarel.účinku i někde "roznazat",ale zas byly tvrdé a pro mě slabě vidět na papíru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.