Nejste přihlášen/a.
Pokud zemřelý nezanechal závěť, ve které na tzv. družku nepamatoval, tak dědit bude. Nový občanský zákoník tuto paní zařazuje do druhé třídy dědiců: Nedědí-li zůstavitelovi potomci, dědí ve druhé třídě manžel, zůstavitelovi rodiče a dále ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele. Dědici druhé třídy dědí stejným dílem, manžel však vždy nejméně polovinu pozůstalosti. Zdědí tedy čtvrtinu předmětu dědictví
doplněno 02.03.15 07:52:Zwiki: Pokud zůstavitel nemá děti ani manžela, tak při neexistenci závěti dědí všichni dědici stejným dílem. V závěti může zůstavitel kteréhokoli dědice zvýhodnit.
doplněno 02.03.15 13:52:Opravuji: družka zdědí polovinu předmětu dědictví. Alois má pravdu, zavináč nikoli.
Tak nemusí na družku pamatovat v závěti?Nebo je lepší,když ji bude psát do závěti? Pište přímo a ne oklikou
Pokud má svou blízkou rodinu ,,družka nemá nárok na nic. Družka měka kdysi dávno nárok,museli spolu nějakou dobu žít ,,ale teď již to tak není.Jedině jí to za života napsat.
zwiki, tak to říká zákon
tak se omlouvám, čím víc, to hledám, tím víc si začínám myslet, že má zwiki pravdu ...
doplněno 02.03.15 16:29:jestli jsem dobře četl, tak nikde v NOZ nevidím nic v rámci dědictví o druhovi a družce, dokonce ani nemohu najít rozepsané kategorie dědiců
doplněno 02.03.15 16:31:Jako dědici ze zákona podle českého práva účinného do 31. prosince 2013[2] dědili:
potomci zůstavitele (děti, vnuci, pravnuci atd.) – vždy v první dědické skupině
manžel nebo partner zůstavitele – v první nebo druhé dědické skupině
zůstavitelovi rodiče (tj. otec a matka) – vždy ve druhé dědické skupině
tzv. spolužijící osoba – ve druhé nebo třetí dědické skupině
zůstavitelovi sourozenci (tj. bratři a sestry) – vždy ve třetí dědické skupině
zůstavitelovi synovci a neteře – vždy ve třetí dědické skupině
zůstavitelovi prarodiče – vždy ve čtvrté dědické skupině
zůstavitelovi strýcové a tety – vždy ve čtvrté dědické skupině
Ano, je to přesně tak. Pokud družka splňuje podmínky, které jsem uvedl v citaci zákona ve své první odpovědi, tak bude s matkou zemřelého dědit stejným dílem. Obě patří do druhé třídy dědiců.
doplněno 02.03.15 17:48:Zavináči, tazatel také nepíše o nájemci, nýbrž o člověku, který se zemřelým žil ve společné domácnosti. Zákon m.j. říká, že ve druhé třídě dědí ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele.
To asi ne,,nájemník není druh. A nehospodaří spolu,To by člověk si přihlási podnájemníky a oni by dědili ,,tgo je nemyslitelné..pokud by nájemce neměl děti.Přece má třeba sestru a jiné příbuzné,,ale jak se dokáže,že je to partner,když by to byl ponájemník ..jen o to mi jde
doplněno 02.03.15 17:44:mám sestru a ta má jedno dítě.Kdyby sestra umřela i manžel,kdo po nich dědí? Z které strany je to blíže, pozůstalí po otci,nebo sestra a její děti?Kdyby neteř umřela..jsou to sice strašné situace,ale stávají se.
Dobře ,ale jak se zjistí,že to byl druh?Mohli spolu chodit nakupovat atd,,ale nežili spolu jako fyzicky a každý za své ,Takže podnájemník má nárok na byt v os.vlastnictví,kdyby nájemce zemřel.To nemá dle mne logiku,,to by si lidé nedávali lidi do podnájmu ne? a dnes se pronajímá i na dlouhodobé pronájmy z trvalým bydlištěm
Asi by jim to někdo musel dosvědčit? "Čestné" prohlášení? Asi by to chtělo se zeptat notáře nebo advokáta popř. soudce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.