Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám dlužníka - společnost s.r.o. a splácí mi dluh v měsičních splátkach.Dluh byl cca 46.000.kč,a teď mi už dluží jen 4.000.kč,kdy mi už 3.měsíce nedal jakoukoliv splátku.Chci se zeptat ohledně penále,počítá se od dne splatnosti faktury až po dobu kdy mi doplatí celkový dluh,nebo se penále snižuje od zaplacených splátek?Další věc.Dozvěděl jsem se,že lze na jednatele s.r.o. podat žalobu na nezaplacené penále,což jestli jsem pochopil dobře,netýká se to částky na faktuře,ale týká se to penále,jakožto přislušenství,kde je větší šance to dostat z jednatele.To by bylo lepší nechat fakturu "uležet" a potom se přihlásit o nezaplacené penále.Kdy je faktura promlčena?Děkuji za odpověď
Pokud nemáte s dlužníkem pro případ prodlení sjednanou smluvní pokutu nebo úrok z prodlení v určité výši, máte nárok na zákonný úrok z prodlení (nikoliv penále, to je něco jiného). Pravidla pro jeho výpočet se časem měnily, počítat budete podle toho, ve kterém okamžiku se dlužník dostal do prodlení (historickou výši úroku dohledáte vyhledavačem - "zákonný úrok z prodlení"). Úrok počítáte pouze z aktuální nesplacené částky. Ale dostat z něj celý dluh i úrok nebude asi jednoduché, i kdyby Vám to přiklepnul soud.
Co se týká druhé části otázky, připojím odkaz na článek. I mne by velmi zajímal názor někoho znalého, mně osobně to přijde dost nereálné, i když bych byl moc rád, kdyby to tak fungovalo. Také bych vysoudil nemalý peníz.
doplněno 04.03.15 18:57:Já můžu pouze zopakovat, že ve vztazích soukromých obchodních subjektů žádné penále neexistuje, tudíž pokud se v článku hovoří o penále, tak autor evidentně vaří z vody (penále vyměřuje např. finanční úřad, správa soc. zabezpečení apod.). Navíc nechat pohledávku uležet může znamenat, že uběhne její promlčecí lhůta a stane se soudně nevymahatelnou.
Dobrý den,nedávno jsem četl případ,kdy mám dojem soud v Brně,schválil exekuci proti jednatelovi,který založil několik s.r.o. a všechny dovedl ke krachu,a věřitelé právě našli na něj kličku ohledně penále.Udajně penále se nevztahuje na fakturu,ale je bráno jako příslušenství pohledávky,a proto toto má řešít občánskoprávní soud,a následně exekuce.No a ten dotyčný se nestačil divit,když měl exekuci cca 600.000.kč.Byl totiž v klidu,že na spol.sr.o. nikdo nemůže.Bohužel,ale pokud jde o přislušenství k pohledávce,jde soud po jednateli jako fyzické osobě,a né proti společnosti s.r.o.Věřitel ale musí oželet peníze za fakturu,ty ,pokud s.r.o. vyhlasi krach má smůlu.Momentálně zjišťuji co je na tom pravdy.Chce jen nechat fakturu trochu "uležet" a jak bude penále dost vysoké,tak vymáhat .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.