Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám otázku ohledně daně z příjmů, mám pozemky které pronajímáme k zemědělským účelům, za tyto pozemky dostává otec cca.27 000Kč, před dvěma lety otec přepsal pozemky na mě ale příjem za tyto pozemky si nechá vyplácet na sebe (svůj účet), i smlouvy za pronájem jsou pořád na něho, tyto peníze vůbec nevidím a ani nejdou na můj účet. Moje otázka zní jsem povinen jakož to majitel pozemku přiznávat daň z příjmu který mi ale není vyplácen? A mám takový pocit že otec tyto příjmy vůbec nepřiznává, mám strach že když půjde do tuhého že půjdou po majiteli pozemku. Jaké budou postihy nebo pokuty. Předem děkuji za odpověď
Máte oprávněné obavy. Jste majitel a mát několik možností :
1. Vrátit otci pozemky.
2. S otcem uzavřít smlouvu např o pronájmu pozemku za xxx Kč a tuto částku zdanit a nebo dát do bezplatného užívání na xxx let.
3. Smlouvy přepsat na vás a peníze dostávat na váš účet a vše zdanit. Jak se rozdělíte s otcem je na dohodě.
V případě využití první nebo druhé možnost byste byl chráněn oproti FÚ v případě pozdějšího vymáhání dluhu.
doplněno 08.02.15 15:21:Z pronájmu nemovitosti se daní každá koruna, není nedaněný limit. Ten je pouze u pronájmu movitých věcí.
27 000 Kč je docela dost. Zajímalo by mě, kde je hranice, od které se musí podobný příjem z nájmu danit. Dostávám roční nájemné v částce mezi jedním a dvěma tisíci, když odečtu daň z nemovitostí, je ten čistý výtěžek ještě nižší. Jiný zdanitelný příjem nemám. Předpokládám, že nic přiznávat ani platit nemusím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.