Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z příjmu

Od: vendapi odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, mám otázku ohledně daně z příjmů, mám pozemky které pronajímáme k zemědělským účelům, za tyto pozemky dostává otec cca.27 000Kč, před dvěma lety otec přepsal pozemky na mě ale příjem za tyto pozemky si nechá vyplácet na sebe (svůj účet), i smlouvy za pronájem jsou pořád na něho, tyto peníze vůbec nevidím a ani nejdou na můj účet. Moje otázka zní jsem povinen jakož to majitel pozemku přiznávat daň z příjmu který mi ale není vyplácen? A mám takový pocit že otec tyto příjmy vůbec nepřiznává, mám strach že když půjde do tuhého že půjdou po majiteli pozemku. Jaké budou postihy nebo pokuty. Předem děkuji za odpověď

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

1x

Máte oprávněné obavy. Jste majitel a mát několik možností :

1. Vrátit otci pozemky.

2. S otcem uzavřít smlouvu např o pronájmu pozemku za xxx Kč a tuto částku zdanit a nebo dát do bezplatného užívání na xxx let.

3. Smlouvy přepsat na vás a peníze dostávat na váš účet a vše zdanit. Jak se rozdělíte s otcem je na dohodě.

V případě využití první nebo druhé možnost byste byl chráněn oproti FÚ v případě pozdějšího vymáhání dluhu.

doplněno 08.02.15 15:21:

Z pronájmu nemovitosti se daní každá koruna, není nedaněný limit. Ten je pouze u pronájmu movitých věcí.

aala
hodnocení

0x

27 000 Kč je docela dost. Zajímalo by mě, kde je hranice, od které se musí podobný příjem z nájmu danit. Dostávám roční nájemné v částce mezi jedním a dvěma tisíci, když odečtu daň z nemovitostí, je ten čistý výtěžek ještě nižší. Jiný zdanitelný příjem nemám. Předpokládám, že nic přiznávat ani platit nemusím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]