Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oddych mezi směnama

Od: mmm* odpovědí: 4 změna:

Jak mám slušně vysvětlit zaměstnavateli, že obchází zákon? Narážkama to zatím nepochopil. Stává se mi, že jdu z odpolední na ranní / končím ve 22:45 a začínám v 5:50 / a teď mě pro změnu napsal devět po sobě jdoucích směn bez dne volna. Práci mám ráda a proto bych tam nerada skončila jen kvůli tomu, že si "vyskakuju". Díky.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Problémy je potřeba řešit přímo, nemůžete spoléhat na to,

že by někdo něco "pochopil z narážek"– obzvláště když pochopit nechce ...

Váš zaměstnavatel porušuje zákoník práce minimálně ohledně souvislého odpočinku v týdnu.

–—–—–

Podle zákoníku práce nesmí pracovní směna překročit 12 hodin,

přestávky mezi pracovními směnami by měly činit alespoň 11 hodin,

ale v případě některých pracovišť (např. ve zdravotnictví) mohou být zkráceny až na 8 hodin.

–—–—–

Souvislý odpočinek v týdnu by měl činit alespoň 35 hodin v sedmi dnech po sobě jdoucích.

I ten lze výjimečně zkrátit za předpokladu, že následující odpočinek bude o stejnou dobu prodloužen.

–—–—–

Pracovní směna opravdu končí ve 22.45 a začíná v 5.50?

Není to tak, že směna končí ve 22.30, ale protože se musíte

např. převléknout, odcházíte o cca 15 minut později?

Obdobně ráno – není 5.50 doba, kdy musíte být v zaměstnání,

abyste se stihla připravit do začátku pracovní směny v 6.00?

–—–—–

Jak to zaměstnavateli vysvětlit? Nijak.

Odkažte jej na zákoník práce, který je povinen dodržovat.

(Připomeňte mu, že zákoník práce platí i pro něj.)

mcmerkurion*
hodnocení

0x

otázka je,jak jsou ty směny dlouhý a co následuje po ranní> jestli jdeš po odpolední na ranní a pak máš volno,asi máš smůlu>>> zde

ladinpraha*
hodnocení

0x

§ 90 - 93

doplněno 04.02.15 21:56:

Tak snad funkční odkaz.

mmm*
hodnocení

Díky za odpovědi. Směny opravdu začínají i končí jak jsem psala. Nicméně dnes jsem šla za nejvyšší nadřízenou a vše je vyřešeno. Začali jsme používat nový plánovač směn, který rovnou hlasí porušení zákoníku. I ona se divila , že mám směny tak na pytel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]