Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna místa výkonu práce

Od: spivan* odpovědí: 8 změna:

Ahoj,

chtěla bych se zeptat, jestli zaměstnavatel může zaměstnanci změnit místo výkonu práce - jednalo by se o město vzdálené cca 50 km. Dostane zaměstnanec na výběr - přistoupit na změnu místa nebo přijmout výpověď (s odstupným)?

Díky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Já bych jenom doplnila, že je třeba zvážit, zda se jedná o změnu trvalou - např. přestěhování firmy do jiného místa a nebo pouze o přechodné řešení, např. na dobu 1 měsíce, kdy zaměstnavatel potřebuje vyřešit nějaké své provozní problémy. U krátkodobého převedení by to mohlo být kompenzováno např. stravným a nebo úhradou nákladů na dopravu. V dnešní době je potřeba reagovat rozumně, protože jak píše dusatka a nebo říká pravdivé pořekadlo - kdo chce psa bíti, vždycky si hůl najde. Pokud by to skutečně bylo na přechodnou dobu, je nutné to písemně ošetřit, např. vysláním na pracovní cestu, případně jiným vhodným způsobem tak, abyste nepřišla o pracovní výhody současné pracovní smlouvy. Zde jsem ještě doplnila pojednání, které popisuje změnu výkonu práce a doufám, že uvedené paragrafy nebyly změněny: *klik*

Další možností změn sjednaných pracovních podmínek je změna místa výkonu práce. V souvislosti s organizační změnou k ní dochází, když např. zaměstnavatel mění své sídlo z původní adresy na novou adresu. V těchto případech je nutné zpravidla změnit také místo výkonu práce, uvedené v pracovních smlouvách zaměstnanců a i zde platí, že se změnou pracovní smlouvy musí zaměstnanci souhlasit. Podle § 38 odst. 3 zákoníku práce lze přeložit zaměstnance k výkonu práce do jiného místa, než bylo sjednáno v pracovní smlouvě, pouze s jeho souhlasem a v rámci zaměstnavatele, pokud to nezbytně vyžaduje jeho provozní potřeba.
Přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část, je dán důvod pro výpověď ze strany zaměstnavatele podle § 46 odst. 1 písm. b) zákoníku práce, při dodržení podmínek uvedených v odstavci 2 téhož ustanovení.
Z uvedeného vyplývá, že mají-li zaměstnanci sjednáno v pracovní smlouvě určité místo výkonu práce a zaměstnavatel (nebo jeho část) se přemísťuje do jiného místa a zaměstnanci na návrh zaměstnavatele na sjednání nového místa výkonu práce nepřistoupí, může jim dát zaměstnavatel výpověď podle § 46 odst. 1 písm. b) zákoníku práce. Odstupné podle § 60a zákoníku práce náleží těm zaměstnancům, jimž byla dána výpověď z důvodů uvedených v § 46 odst. 1 písem. a) až c) zákoníku práce, nebo s nimiž byl rozvázán pracovní poměr dohodou z týchž důvodů, tj. z důvodů organizačních změn.
Pokud však zaměstnanec sám dá výpověď z pracovního poměru nebo dojde ke skončení pracovního poměru dohodou nikoliv z důvodu organizační změny, potom takovému zaměstnanci odstupné nenáleží.

spivan*

Poradna je skvela a Vy, Lidko, take! Dekuji za vycerpavajici odpoved!

patas*

Ahoj, ke změně v číslování paragrafů došlo, Přeložení řeší § 43 atd., změn je více :).

K tomuto tématu mám podobný dotaz a předem děkuji za radu. V pracovní smlouvě mám uvedeno:

Místem výkonu práce je: Praha a Pravidelným pracovištěm pro účely cestovních náhrad je moje adresa bydliště.

Zaměstnavatel nyní chce změnit údaj "Pravidelného pracoviště pro účely cestovních náhrad" na adresu kanceláře v Praze. Vzhledem k tomu, že bydlím 130 km od Prahy, tak touto změnou dojde k tomu, že cesta do kanceláře v Praze bude brána jako soukromá a tedy za benzin zaplatím hodně peněz. Dosud jsem vykazoval cestu do Prahy jako služební. V průměru strávím cca 40% času na služebních cestách a zbytek v pražské kanceláři.

Má na tuto změnu zaměstnavatel nárok? Mohu se nějak bránit nebo jaké jsou možnosti pro kompenzaci výdajů za benzín?

Děkuji.

dusatka*

Změnit údaj pravidelného pracoviště pro účely cestovních náhrad může zaměstnavatel opět jen s vaším souhlasem.

lidka*

Díky za opravu, myslela jsem si to. Já jsem odcházela z úřadu, kdy ještě platil Zákon o cestovném 119/1992 Sb. Ale asi velké změny při začlenění do ZP nebyly provedeny. Ale k Vašemu problému. Když je snaha ze strany zaměstnavatele, vždy se dá problém řešit. Možná, že vyplácení cestovného napadnul auditor nebo třeba FÚ a zaměstnavatel to chce řešit. Zkuste to s ním probrat a zeptat se na důvody navrhované změny. Ale i ve Vašem případě je to změna pracovní smlouvy, se kterou by měly souhlasit obě strany. Pokud nejedete v zaměstnání podle závazných mzdových tabulek, nic by nebránilo upravit ve výši vypláceného cestovného základní plat. Nebo osobní ohodnocení. Je jasné, že se zvýší současně i odvody jak Vám, tak i zaměstnavateli. Chtěla jsem navrhnout paušální náhradu cestovného, ale to by se nemělo měnit "pravidelné pracoviště". Chtělo by to ještě posoudit, kam převážně směřují Vaše pracovní cesty - jestli je to v okolí Vašeho bydliště a nebo pražské kanceláře. Pokud by to bylo v okolí bydliště - mohlo vy se to projevit v délce cesty a vyšší náhradě za ujeté kilometry z pražské kanceláře. Tam by potom asi nebyl veliký propad. Zkuste si propočítat jeden nebo dva měsíce při změně pracoviště, než se budete o této změně se zaměstnavatelem dohadovat. A bude pro Vás i případně argument - nesouhlasit se změnou pracovní smlouvy.

dusatka*
hodnocení

0x

Místo výkonu práce musí být sjednáno v pracovní smlouvě. Pak lze toto sjednané místo změnit jedině se souhlasem zaměstnance.

spivan*
hodnocení

Tzn. když by zaměstnanec nesouhlasil, dostane vypoved a odstupne, chapu to dobre?

dusatka*

Ne, pokud zaměstnanec nesouhlasí, nic se nemění, tj. pracuje jako doposud. K výpovědi ze strany zaměstnavatele musí být splněny zákonné důvody (např. nadbytečnost - pak je i odstupní), nesouhlas zaměstnance se změnou místa výkonu práce mezi důvody k výpovědi ze strany zaměstnavatele rozhodně nepatří.

Může se vám samozřejmě mstít, pak je otázkou, jak daleko jste ochoten v obraně zajít.

doplněno 09.07.09 13:24:

Promiňte, ne ochoten, ale ochotna ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]