Nejste přihlášen/a.
Hezký den přeji všem, ráda bych se zeptala jestli si může účetní mého zaměstnavatele účtovat od nás (zaměstnanců) poplatek za vytištění papíru např: potvrzení o výši přijmu atd. Přijde mi to divné, vždyť si ji přeci platí náš šéf a je to její práce. Je to popvrvé co jsem se s tím setkala tak mě to docela překvapilo
Prosím napište co si o tom myslíte děkuji všem .
podle mne to její povinnost není,ani zaměstnavatele (nejedná-li se o potvrzení pro úřady),takže bych se nedivil,kdyby zaměstnavatel zadal paušální platbu za potvrzení,ono když nějaké potvrzení chcete kdekoliv jinde,tak se dost často platí,třeba na úřadech,které si platíme z našich daní,tudíž já na tom nic divného neshledávám (u nás se ale neplatí...),ale třeba někdo,kdo se vyzná lépe v zákonech,bude mít jinou odpověď...
doplněno 02.02.15 19:39:@ mirabu ... jestliže je to pro úřad na daně,je to její povinnost ... ale to v dotazu nebylo,potvrzení o výši příjmu se dost často dává na půjčky a to účetní zabere trochu času a opravdu si myslím,že to není náplní její práce,přesně jak tvrdí kolega @webbiecz...
doplněno 02.02.15 19:44:(3)Na žádost poplatníka je plátce daně povinen za období, za které byla vyplácena nebo zúčtována mzda, vystavit nejpozději do 10 dnů od podání žádosti doklad o údajích na mzdovém listě, jehož kopii je povinen uchovat a který obsahuje údaje o výši měsíčních příjmů podléhající zdanění za každý kalendářní měsíc a souhrnné údaje rozhodné pro výpočet
a) základu daně, daně, záloh a pro poskytnutí slevy pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob, zaměstnaneckého zvýhodnění a daňového zvýhodnění,
b) základu daně a daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně.
zdroj: Zákon o daních z /...
doplněno 02.02.15 19:45:je to § 38j. ods. 3
Obecně vzato platí, že pokud je zaměstnavatel povinen vám nějaký doklad vystavit, tak za něj nemůže chtít zaplatit. Pokud mu ale zákon tuto povinost neukládá, pak vás může odkázat na účetní, která si za to může účtovat poplatek.
Potvrzení o zdanitelných příjmech a odvedených zálohách daně je zaměstnavatel povinen vydat bezplatně. Za toto potvrzení po Vás účetní nesmí požadovat žádný poplatek. Můžete jí pohrozit inspektorátem práce.
Tyto dokumenty vám ovšem nadává účetní, ale principielně zaměstnavatel! Jak si je on opatří nebo kolik si účtuje účetní za papír a tisk vás nezajímá.
Tudíž nic neplaťte a obraťte se normálně na šéfa, aby vám dal potřebná potvrzení.
doplněno 02.02.15 14:02:nadává = nedává
Bohužel to u nás tak nefunguje a musíme se s ní kontaktovat sami . Prý je to naše starost, potřebujeme to mi. Tak nám to pověsili na nástěnku, že za každý papír který po ní budeme chtít nás bude stát 50 korun. Taky tomu moc nerozumím, spíš mě zajímá jestli si to vůbec může dovolit. Ale moc děkuji za odpověd
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.