Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na platební rozkaz

Od: mamacita2* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, mám dotaz. Bývalá kolegyně mi dluží částku přesahující 100 000,- Kč. Potřebovala bych podat k soudu platební rozkaz, ale nevím na který soud se mám obrátit. Zda na okresní, nebo krajský. Někde jsem zaslechla, že částka přesahující 100 000,- Kč již spadá pod kraj. Víte to prosím někdo? Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pravniporadce
hodnocení

0x

Podává se "návrh na vydání platebního rozkazu", případně klasická žaloba. V případě, že se jedná o spor občanskoprávní (tzn. nejste podnikatelé), tak se spor bude řešit u okresního soudu podle místa bydliště žalované.

mamacita2*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Jsou to peníze z podnikání, kdy jsme byly sdružení já a dlužnice, ale peníze nám půjčil do podnikání můj manžel. Děkuji

pravniporadce

Jedná se o spor mezi dvěma subjekty (věřitel a dlužník). Pokud jeden z nich je účastníkem řízení jako nepodnikatel, tzn. jde o občanskoprávní spor, tak se věc řeší vždy před okresním soudem. Pokud jsou oba podnikatelé, tzn. jde o obchodněprávní spor, tak při žalované částce, která nepřevyšuje 100 000,- Kč rozhoduje okresní soud. Pokud částka převyšuje 100 000,- Kč, tak rozhoduje krajský soud. Důvod je takový, že obchodněprávní spory jsou obvykle složitější než spory občanskoprávní. Jenom podotýkám, že na příslušnost soudu nemá vliv výše příslušenství (např. úroky).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]