Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz. Bývalá kolegyně mi dluží částku přesahující 100 000,- Kč. Potřebovala bych podat k soudu platební rozkaz, ale nevím na který soud se mám obrátit. Zda na okresní, nebo krajský. Někde jsem zaslechla, že částka přesahující 100 000,- Kč již spadá pod kraj. Víte to prosím někdo? Děkuji.
Podává se "návrh na vydání platebního rozkazu", případně klasická žaloba. V případě, že se jedná o spor občanskoprávní (tzn. nejste podnikatelé), tak se spor bude řešit u okresního soudu podle místa bydliště žalované.
Děkuji za odpověď. Jsou to peníze z podnikání, kdy jsme byly sdružení já a dlužnice, ale peníze nám půjčil do podnikání můj manžel. Děkuji
Jedná se o spor mezi dvěma subjekty (věřitel a dlužník). Pokud jeden z nich je účastníkem řízení jako nepodnikatel, tzn. jde o občanskoprávní spor, tak se věc řeší vždy před okresním soudem. Pokud jsou oba podnikatelé, tzn. jde o obchodněprávní spor, tak při žalované částce, která nepřevyšuje 100 000,- Kč rozhoduje okresní soud. Pokud částka převyšuje 100 000,- Kč, tak rozhoduje krajský soud. Důvod je takový, že obchodněprávní spory jsou obvykle složitější než spory občanskoprávní. Jenom podotýkám, že na příslušnost soudu nemá vliv výše příslušenství (např. úroky).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.