Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Když byly děti malé, děsil jsem se z věcí, které by se mohly stát a měl tak o ně strach. Až tak, že mi žena nadávala. Někdy mě i okřikla. Na nic nemysli! Nic neříkej! Protože, když jsem něco řekl, něco o nějaké situaci, jako bych ji v zápětí přivolal. Např. nechoď tam k těm schodům, spadneš! Bum a letěl. To bylo, to v sobě udržet. Většinou to pomáhalo. Divné?
Spousta podobného jsou prostě zkušenosti a odhad. Např. ty schody: je pravděpodobné, že když se dítě pokusí vstoupit na schody, spadne z nich.
Jiná věc je, že by to dítě MOŽNÁ k těm schodům nedošlo, protože sledovalo jiný cíl. Jakmile se mu ale připomene, že tam jsou schody, zapomene na původní cíl, dojde ke schodům ... a bum.
Další okolností je "selektivní" paměť. Když ho varujete, ono poslechne a nic se nestane, za pět minut o tom ani jeden z vás neví. Když ale neposlechne a spadne, budete mu to připomínat ještě půl roku a budete si to pamatovat.
Ovšem je tu ještě něco - někteří lidé tvrdí, že mozek dělá věci, které se mu předhodí. A to ať si je přejeme, nebo ne. Proto se má vždy myslet pozitivním způsobem (bez záporu), tzn. ne "nesmím spadnout do té díry", ale "tu díru v pohodě objedu"; v prvním případě je prý tím rozhodujícím "spadnout do díry" a díra pak přitahuje jak magnet. Podle tohoto výkladu lze opravdu plno věcí přivolat, ale samořejmě jen pomocí vlastního chování (resp. ovlivněním někoho tím, že mu to sdělíme), "nezávislý svět" takto ovlivnit nelze.
Zdravím humbáči. Když jsem si to tvoje téma přečetla, tak jsem si pomyslela, že k tomu asi nebudu mít co napsat. Ale pak jsem si vzpomněla na tuhle situaci. Nedávno se mi stalo, že jsem si asi přivolala střevní chřipku. Nebo to byla náhoda? Sestra mi asi před měsícem volala a ptala se mě, jestli si dám rybu až přijedu za 2 dny. Já řekla, že rybu jím, není problém. A ona na to, že si pamatuje, že jsem jí kdysi nemohla, když jsem držela dietu asi po operaci. Já jí řekla, že dietu už nemám a jíst jí určitě budu. A světe div se, ještě ten den mi začala střevní chřipka
. Samozřejmě ryba nebyla a ani jsem tam nejela.
Já si myslím, že tomuhle se říká šestý smysl. Někde v hlavě se dalo do kupy již jednou zažité a předvídavost, jak určitá situace může dopadnout. A fakt a bum a je to tak.
doplněno 01.02.15 15:56:Culdo, jestlipak víte, proč se zaklepává. Úplně aprávně se má klepat na nenatřené dřevo, aby se probudil bůžek, který ochraňuje a který žije ve dřevu. To je ještě z doby, kdy bůžků byly mraky.
- ačkoliv jsem fanatickej ateista, mám několik pověr, které nemohu tzv. překonat. Kromě zvyku "zaklepávání" zlých věcí k tomu patří i strach z "přivolávání" neštěstí, budu-li na ně stále myslet. Nevím, jestli je to pravda, ale člověk nikdy neví, protože o "věcech mezi nebem a zemí" víme prdlajs, takže pro "jistotu" temné síly zbytečně neprovokuju.
Jo, o těch kanálech jsem ještě nevěděla - přiberu mezi podezřelé ... A jako kočkomil jsem si pověru o černé kočce přes cestu přetvořila v tom smyslu, - že to znamená šťastnej den.!
doplněno 01.02.15 16:35:babkazov - děkuju - to jsem samozřejmě nevěděla, dělám to od dětství, jako i moje maminka a babička
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.