Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Test na astma - jak probiha, vadi ryma?

Od: tszic odpovědí: 2 změna:
Zdravim,
ceka me test na astma pomoci metacholinu. Nesmim byt nachlazena, ale uz nekolik mesicu mam problem s vedlejsimi dutinami - mela jsem zarazenou rymu, dutiny zustaly plne. ORL mi pomohlo ke zklidneni sliznice, ale nos je stale plny.
Neni to akutni nachlazeni, jde jen o nos, ostatni (krk, prudusky atd.) mam v poradku.
Muzu na test? Na termin jsem cekala nekolik mesicu...
A jak test metacholinem probiha? Pry je to na dlouho.
Diky.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

webbiecz*
hodnocení

0x

Je to tak na slabé dvě hoďky. Podá se metacholin ve formě aerosolu a zjišťuje se, zda se začne zhoršovat dýchání. Pokud ano, potvrdí se tím astma. Problém s dutinami by vadit neměl.

ondras*
hodnocení

0x

Je to podobné jako u spirometrie. Přes náústek nadýcháš tu látku, která nemá vůbec žádnou chuť nebo někteří říkají, že je mírně slaná, ale spíš ne, protože já to skoro necítil a spíš mi to připadalo jako vzduch od moře. Pak dýcháš asi 3 minuty do spirometru a to se několikrát opakuje a měří se to zhoršení. Mě doktor ještě do půl těl poslouchal stetoskopem na hrudi a ke konci ti podá látku na úlevu. Není to nic tragického, akorát to déle trvá. Rozhodně se není čeho bát a je to stejně neinvazivní jako zátěžové ekg na kole nebo pásu.

Každopádně dost vypovídá o celkovém stavu asthmatu, tak na to běž.

;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]