Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osud členů SS po porážce?

Od: jiripavels odpovědí: 5 změna:
Ahoj,
zajímám se velice o historii, nyní 2.sv. válka. Moje otázka
,: Co se stalo s členy SS po jejich porážce? Vím, že jich bylo spoustu souzeno, ale soudili i ty řádové esesáky, co stříleli a vraždili v koncentračních táborech? Dočetl jsem se, že jich bylo až 950000(celkem členů SS). Nebo je snad nechali nepotrestané, či všichni uprchli?
Děkuji všem za odpovědi, rád si doplním znalosti.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

3x

Byly bojové SS, ty bojovali na frontě jako elitní jednotky. Pak byly strážní SS, ti hlídali v koncentračních táborech. Rudá armáda zajaté SS- many na místě střílela, jen málo se jich dostalo do zajetí, které přežili jen jednotlivci. V západním Německu bylo třeba ihned zahájit znovuvybudování  země. Konrád Adenauer-sám antifašista-chtěl všechny Němce sjednotit pro tento cíl. Řekl: Musíme se teď sjednotit, nemá smysl se teď hádat o tom, kdo byl větší a kdo byl menší nacista.... 

dejavu*
hodnocení

1x

Rozhodně jich nebylo málo, zdejší prameny uvádí neuvěřitelné číslo zajatých německých vojáků. Špičky byly odsouzeny Norimberským procesem, část z nich utekla do zahraničí (často do Brazilie nebo Argentiny), část živořila v sovětských lágrech (první propuštění odtamtud domů byli v r. 1955). Lepší osud měli ti, kteří se nechali zajmout Američany, proto se němečtí vojáci koncem války velice snažili, aby se přesunuli tam, kde operovala západní fronta. Podrobnosti se dočtete v odkazu, který jsem sem dala výše. Co se týče dozorců koncentračních táborů, pokud mohli, uprchli ještě před osvobozením táborů, pokud byli chyceni, většina byla zlynčována. Více např. o osudu dozorců z Mauthausenu zde.

doplněno 31.01.15 09:40:

zztop> Oskar Schindler byl filmem dost romantizován. Jeho další osud byl pozoruhodný. Opakovaně se pokoušel podnikat a vždy zkrachoval, byl v Německu, Argentině, ale též v Izraeli, kde byl zaměstnán a podporován svými židovskými přáteli, pracoval tam dokonce i jako vrátný muzea, ale pro časté popíjení ho propustili. Pak se vrátil v r. 1958 do Německa, kde v r. 1974 v Hildesheimu zemřel. Více se o něm dozvíte zde.

pn66
hodnocení

0x

Nejlepší bude, když ti teď odpoví nějaký český nacista, co nemá rád Němce :)

buss
hodnocení

0x

Obávám se, že to je nezjistitelné, když je chytili, tak si to řešily státy samy, pokud nebyli vydáni. Každou chvilku někoho chytí. Zkuste dotaz do Vídně.

zztop*
hodnocení

0x

Tak jsem si tak vzpoměl na film Schindlerův seznam a to jak na konci zdrhal. Sice jakože v tom filmu békal a židi mu dali dopis, že byl hodnej, ale zajímalo by mě jestli je ten film na základě nějakých skutečných událostí tak co se s ním stalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]