Nejste přihlášen/a.
Je to zdravé nebo bych ho vždy raději měla nechat "zvadnout" na pánvičce? Kupuji si takový ten v sáčku z alberta, jestli víte, tak jestli je zdravé párkrát za den, když jdu kolem ledničky vzít si pár listů špenátu. A v čem je to případně prospěšné?
Dobrý den.
Syrový listový špenát je určitě zdravý. Jen dejte pozor, ať ho máte dobře umytý. Já konzumuji také syrový listový špenát, ale jen ten jarní mladý. Připravuji z něj saláty. Jinak listový špenát spařuji.
Viz: Špenát obsahuje železo, jód, vápník a kyselinu fosforečnou. Z vitaminů betakaroten, provitamin A, C (stejně jako citrony), B1, B2, B6, K a kyselinu listovou. Také je bohatým zdrojem lecitinu, zvláštní špenátové bílkoviny spinacin a saponinů, které příznivě ovlivňují činnost pobřišnice, žaludeční sliznice a zvyšují činnost některých žláz. Příznivě ovlivňuje činnost srdce, napomáhá při tvorbě krve, odvodňuje organismus, zpevňuje kosti a zuby, posiluje vlasy a nehty. A prý zlepšuje náladu, zahání stres a únavu, a vůbec příznivě působí na imunitní systém.
Spařením zbavíme špenát až 70 % dusičnanů. Při kuchyňské přípravě bychom měli přidávat mléko nebo smetanu, abychom neutralizovali velké množství kyseliny šťavelové. Špenát je hořký, pokud již začíná tvořit květní stonek. V kuchyni nachází široké uplatnění, většinou se vaří nebo dusí, nejlépe je ale připravovat ho v páře. Používat se může celý v listech, nebo ho sekáme či meleme. Čerstvé listy musíme zpracovat brzy, protože rychle vadnou a ztrácí vitamíny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.