Je zdravé jíst syrový listový špenát?

Od: Datum: 25.11.12 18:23 odpovědí: 3 změna: 25.11.12 18:31

Je to zdravé nebo bych ho vždy raději měla nechat "zvadnout" na pánvičce? Kupuji si takový ten v sáčku z alberta, jestli víte, tak jestli je zdravé párkrát za den, když jdu kolem ledničky vzít si pár listů špenátu. A v čem je to případně prospěšné?


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: mowla*
Datum: 25.11.12 18:29
 

Nevím o tom, že by syrový špenát byl jakkoli škodlivý...

Dělám si z něj salát - a dosud jsem nezelenal...

:-D

Ohodnoceno: 3x
 
Od: ron*
Datum: 25.11.12 18:30
 

Dobrý den.

Syrový listový špenát je určitě zdravý. Jen dejte pozor, ať ho máte dobře umytý. Já konzumuji také syrový listový špenát, ale jen ten jarní mladý. Připravuji z něj saláty. Jinak listový špenát spařuji.

Viz: Špenát obsahuje železo, jód, vápník a kyselinu fosforečnou. Z vitaminů betakaroten, provitamin A, C (stejně jako citrony), B1, B2, B6, K a kyselinu listovou. Také je bohatým zdrojem lecitinu, zvláštní špenátové bílkoviny spinacin a saponinů, které příznivě ovlivňují činnost pobřišnice, žaludeční sliznice a zvyšují činnost některých žláz. Příznivě ovlivňuje činnost srdce, napomáhá při tvorbě krve, odvodňuje organismus, zpevňuje kosti a zuby, posiluje vlasy a nehty. A prý zlepšuje náladu, zahání stres a únavu, a vůbec příznivě působí na imunitní systém.

Spařením zbavíme špenát až 70 % dusičnanů. Při kuchyňské přípravě bychom měli přidávat mléko nebo smetanu, abychom neutralizovali velké množství kyseliny šťavelové. Špenát je hořký, pokud již začíná tvořit květní stonek. V kuchyni nachází široké uplatnění, většinou se vaří nebo dusí, nejlépe je ale připravovat ho v páře. Používat se může celý v listech, nebo ho sekáme či meleme. Čerstvé listy musíme zpracovat brzy, protože rychle vadnou a ztrácí vitamíny.

 
Od: martinjelinek*
Datum: 25.11.12 18:31
 

V čem je to prospěšné..se podívejte na wikipedii na užitečnost špenátu jaký má pozitivní účinky..a dává se syrový do salátů tak syrový je určitě nezávadný a dokonce hodnotnější ;)

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.