Nejste přihlášen/a.
Než jsem šel do starobního důchodu, vyráběl jsem keramiku, pracoval jsem na živn. list. Mohu si teď přivydělat k důchodu tím způsobem, že občas a nepravidelně něco prodám? Živnostenský list jsem již dávno zrušil, bude mi 70 let, ale občas si ještě někdo u mne něco objedná ke zhotovení, musím to danit? Při jaké výši? Musím podávat daňové přiznání? Pokud bych nějaké své výrobky chtěl prodat na řemeslném trhu někde na náměstí, co musím mít při sobě, čím se a jak prokázat případné kontrole? Jaká je hranice možného přivýdělku k důchodu, do které nemusím platit žádné daně či odvody? ˇDěkuji za odpovědi , určitě víte víc než já. Franta
Zákon o daních z příjmů č. 586/1992 Sb. § 10 odst. 1 písm. a) hovoří o tzv.příjmech z příležitostných činností a odst. 3 o tom, že tyto příjmy jsou od daně osvobozeny, pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 30 000 Kč. Nevím, jakému zkoumání takový prodej na trhu podléhá, snad se ozve někdo s většími zkušenostmi.
Mrkněte sem, jsou tady velmi užitečné informace a jsou podané dost srozumitelně:
Na trhy zapomeňte, při kontrole potřebujete většinou předložit živnostenský list. Každé tržiště má svůj řád, možná, že najdete takové, které živňosták nevyžaduje, já takové ale neznám.
Jak je již psáno, nejde jen o výši výdělku, ale o stejnou práci, která odpovídá pracem spadající pod živ. oprávnění. Nic nepřehánět, semotamo konkrétně na zakázku něco vyrobit.Kde není žalobce, není soudce.
Problém je v tom, že činnost provozovaná za účelem
dosažení zisku, není příležitostnou činností.
Dioporučuji obnovit živnostenské oprávnění,
protože pokuty za neoprávněné podnikání by se Vám prodražily.
Jakmile začnete podnikat, budete samozřejmě muset podávat daňové
přiznání i povinné přehledy a platit zdravotní a sociální pojištění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.