Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musím být o přestávce mimo pracoviště?

Od: cobrak* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den.

V práci se nám naskytl takový problém. Šéf vydal jakési nařízení, které stanovuje, že se o své pracovní přestávce nesmíme nacházet na pracovišti. Chtěl bych se zeptat, jestli je nějaký právní předpis, který toto podpírá, protože si myslím, že je to omezování osobní svobody, jelikož si podle mě můžu o polední přestávce dělat co chci. A ještě bych se chtěl zeptat, jestli se za pracoviště bere i budova nebo přímo konkrétní místo, kde konkrétní člověk danou práci vykonává.

Děkuju všem.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

layborr*
hodnocení

3x

Pravidla pro pracovní dobu, tedy i pro dobu přestávky v práci určuje výlučně zaměstnavatel (viz § 81, odst. 1 Zákoníku práce) a Vy jste povinen se jimi řídit.

Záleží tedy na tom, jaký režim Váš zaměstnavatel pro přestávky určí.

Je stejně dobře možné, že dovolí zaměstnancům během přestávky opouštět pracoviště nebo,

že to z provozních důvodů zakáže.

lionka*
hodnocení

2x

Definice "pracoviště" nikde v zákoně není, takže s výkladem tohoto pojmu je to trochu obtížnější, ale obvykle se tím rozumí celý areál zaměstnavatele (jako místo výkonu práce).

V případě, že to vyžaduje bezpečnost provozu, je zaměstnavatel oprávněn v době přestávky omezit váš pohyb v těch prostorách, kde by mohlo dojít k úrazu nebo kde je třeba dodržovat zvýšenou hygienu či bezpečnost. Tady není přítomnost zaměstnanců, kteří čerpají přestávku, žádoucí a zaměstnavatel může jejich pohyb omezit.

Možná váš zaměstnavatel zvolil trošku nešťastnou formulaci v nařízení a mínil vás omezit pouze na těch místech pracoviště, kde je pohyb v době přestávky nevhodný. Pokud máte v práci nějakou kuchyňku nebo prostory pro stravování, zde určitě není důvod, proč by tam zaměstnanci nemohli trávit přestávku.

filip17*
hodnocení

1x

Dobrý den,

tak nějak je to podle mě celkem normální, viděl jsem to v několika firmách, kdy o přestávce odešli od místa pracoviště a šli například do takové společenské mistnosti nebo kamkoli jinam zkrátka nikdo nebyl u pásu a viděl jsem to v několika firmách. Jinak co se týče toho omezování svobody, tak na druhou stranu je to majetek firmy ať už se jedná o nemovité nebo movité věci a ne váš, tím pádem přece z logického pohledu oni si určují co kdo co může nebo nemuže.

jaha
hodnocení

1x

Asi měl důvod k nařízení.Neděláte si o přestávce soukromé věci?

hodnocení

1x

Myslím, že to je normální. Pokud někdo pracuje x hodin a dočká se přestávky, přece nebude dál stát u stroje, když se může jít nasvačit, napít, na záchod. Aspoň my pokaždé mazali jak diví. Nakonec, proč by tam někdo zůstával? Pás byl vypnut,všichni šli pryč. Nic dělat stejně nešlo, i kdyby člověk chtěl.

Navíc zaměstnavatel si chrání svoje věci /případné odcizení, poškození.../, případně se brání i proti úrazu zaměstnance /byla pro všechny přestávka a tak tam neměl co dělat/.

Užijte si pěkně přestávku, dejte si v kantýně dobrý oběd a odpočiňte si. Na co zůstávat na pracovišti. Stačí, že tam člověk musí být o prac. době.

Některý zaměstnavatel si navíc může říct: Dali jsme jim přestávku, nevyužívají ji, čučí na pracovišti, tak jim ji sebereme, či zkrátíme, když ji nevyužijí. Ano, to není výmysl, znala jsem takového zaměstnavatele. Zkrátil přestávku z 10 na 7 minut. A to byste teprve koukali, jak ty 3 minuty chyběly. Zvláště těm, kteří chtěli jíst, čurat, dát si kávu a ještě cigárko. Něco z toho museli oželet. *:)* Jaga.

hm*
hodnocení

0x

Možná se tím zaměstnavatel chrání. Kdyby se cokoliv stalo, třeba by ho mohl někdo napadnout, že vám během přestávek nedovoloval opouštět pracoviště (nutil vás stále pracovat), že tedy nedodržoval zákonné přestávky.

doplněno 30.01.15 11:45:

Omezování svobody to nebude, protože ani o svém volnu rozhodně nemáte právo si chodit v areálu nebo prostorách zaměstnavatele, kam se Vám zachce.

cobrak*
hodnocení

Díky mco všem za odpovědi, myslel jsem si, že můj zaměstnavatel postupuje nezákonně, ale jak koukám, není tomu tak. Nechci zde záměrně psát, kde přesně pracuju, kdyby so zde kdokoliv z práce přečetl (přeci jen si rád držím i zde jistou anonymitu). Ale můžu říct, že to není ve fabrice, ani v kanceláři, ale v provozu, kde funguje 12ti směnný denní provoz a já mám jakožto zaměstnanec nárok na 2x30min. přestávky. Napsal jsem zde tento dotaz proto, protože vyšlo nařízení, že se nemáme zdržovat na pracovišti a já šel o pauze s něčím pomoct kolegovi (nijak jsem ho nerušil a ani nikterak neznemožňoval práci) a potom mi telefonoval šéf, že tohle nesmím a že mám být jinde, než na pracovištích. Takže se to vyřešilo, zaměstnavatel má na to nárok, ale stále toho našeho nechápu, protože mám práci, kde je naopak lepší, že jako zaměstnanec nejdu pryč mimo dům a jsem stále k dispozici. Holt, šéf je šéf :-D Díky! :-D

aaella*

Zaměstnavatel se brání především odpovědnosti za případný pracovní úraz. Zejména, máte-li tendenci pracovně pomáhat kolegovi :). Ano, přestávka na jídlo a oddech sice není pracovní doba, nicméně výklady pracovních úrazů jsou v mnohých případech tak složité, že se zaměstnavatelům vlastně nedivím, nechtějí-li mít zaměstnance na pracovišti během přestávky na jídlo a oddech.

cobrak*
hodnocení

Nemám tendenci o přestávce pracovat, to určitě néé :-D Ale je to, jak říkáte ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]