Nejste přihlášen/a.
Dobrý den v naší republice se platí úhrada za televizi a rozhlas. Přišla mi tučná pokuta jelikož rozhlas nebo rádio nevlastním, tak mi to přišlo zbytečné platit. Po konzultaci s operátorkou mi bylo zděleno máte televizi( tu hradím ), tak tam máte i rádio. Tohle co mi sdělila je dost zvláštní. Myslel jsem, že rádiem se myslí stojící nebo přenostné rádio a ne v televizi. Prosím, jak proti tomutu, když to řeknu nesmyslu bránit nebo poradit kam se obrátit zda to bude oprávněné podat reklamaci a stížnost. Prosím poraďte.
Jsem na tom stejně jako Vy. Máme televizi,nemáme rádio. Ale poplatek také musím platit. Bylo mi totiž řečeno, že v televizi je současně zabudováno i rádio /promiňte, teď mluvím jako úplný laik/. Souvisí to s digitalizací televizního vysílání. Proto chtějí automaticky poplatek ode všech, tedy i od těch, kteří toto nevyužívají.
Taky mě to štve, platím a nepoužívám, ale nedá se nic dělat. Stížnost ani reklamace nepomůže, jen byste se zesměšnila. Automaticky jdou po uživatelích a kdo vlastní TV a neplatí rozhlas, je viník.
Pro odlehčení: Přišli policajti k Dežovi a prý: Jdeme tě zatknout, pálíš slivovici.
Nepálím, pánko!
Nevadí, ale stačí, že na to máš přístroj!
Tak to mě zobertě ještě za znásilněnie.
Ty jsi někoho znásilnil?
Neznásilnil, ale mám na to prístroj! Jaga.
Babajaga dovedeš si představit kdyby zákon o televizních a rozhlasových poplatcích nebyl tak ,,tvrdý" V těchto poplatcích je i část poplatku která je na provoz signálu televizní a radiové vysílače zesilovače signálu jejich provoz a údržba platy zaměstnanců kteří tyto vysílače obsluhují udržují a modernizují. Těch výmluv.Já se na Tv 1 a 2 nedívám ostatní jsou přeci placeni z reklam,Rádio neposlouchám ač třeba v autě si ho pouštím. Jak by se to těžce vše dokazovalo? Lidi jsou hodně vyčůraní když mají platit. Nic není zadarmo.Sociálně slabí když si to vyřídí tyto poplatky platit nemusí. A ještě když mám přístroj tak ho někdy někde mohu použít no ne? Těch 180 Kč měsíčně? A když si necháš posílat vyúčtování Sipo na imeil tak o asi 10 Kč je to levnější.Přidali nám na důchodech .
doplněno 28.01.15 16:50:jmlc vzorový příklad.
doplněno 28.01.15 17:25:Prostě "jsem blbej" a vůbec mne to nenapadlo, že bych mohl poslouchat rádio...
Tak tomu se budu smát ještě zítra. Myslíte že to úřenika nenaštve?Dělat z něj vola.Poplatky se platí již několik desítek roku.Pochybuji že by to někdo nevěděl.
10 Kč je pouze za zaslání platebního dokladu SIPO. Necháte-li si rozpis zaslat na e-mail, ušetříte 10 Kč. Dále při platbě SIPO na přepážce je cena 18 Kč.
Proč mít 2× SIPO. Převeďte si platby na jedno SIPO. Platit SIPO pak lze inkasem z účtu. Cena se odvíjí od banky, kde máte účet.
"10 Kč je pouze za zaslání platebního dokladu SIPO." A to jsi zjistil kde nebo jak? Mne pošta každý měsíc zasílá platební doklad SIPO a nikdy jsem za to nic neplatil. Platim pouze 5 Kč poště (ne bance) za úhradu toho SIPO bankovním převodem.
5 Kč je úhrada poště za vytištění a doručení dokladu a je již předepsána v SIPU (Úhrada poště). Pokud chce klient zasílat doklad e-mailem, lze těchto 5 Kč ušetřit.
Na poště dále klient zaplatí 18 Kč (resp. 14 Kč se zákaznickou kartou) za provedení platby SIPO. Ten, kdo si platí SIPO z účtu, platí dle sazebníku banky.
cocinkamichalka: To neni pravda. Já na tom SIPO mám u těch 5 Kč uvedený kód poplatku "306", název poplatku "Úhrada poště za" a detail "platbu prostř. JPÚ". Na zadní straně je pak mj. uvedené "jednorázovým příkazem k úhradě (JPÚ) - platba je zpoplatněna podle platného Ceníku, příslušný poplatek bude předepsán následující měsíc do SIPO pod kódem poplatku 306.". Žáden jiný poplatek poště za vytištění a doručení dokladu tam nemám a nikdy jsem neměl. Bance za tu platbu z účtu neplatím nic protože mám platby v rámci ČR zdarma.
doplněno 28.01.15 23:44:zolik: V tom článku na který odkazuješ píšou asi nesmysly. Já používám SIPO od roku 2011 a nikdy jsem poště neplatil a doposud neplatím žáden poplatek za doručování rozpisu do schránky. Pošta si v mým případě nic takového neúčtuje. Platim pouze poště 5 Kč za úhradu toho SIPO převodem z mého bankovního účnu.
doplněno 29.01.15 16:12:Tak vidím, že mi někteří asi nevěříte, že za to zaslání rozpisu SIPO opravdu poště nic neplatím. Platím poště (ne bance) pouze těch 5 Kč za platbu toho SIPO jednorázovým příkazem z mého bankovního účtu. Jako důkaz přikládám obrázek s tím mým SIPO kde je to vidět, ale předpokládám, že i tak mi někteří neuvěříte, že je to tak jak píšu.
sipo: neuvádíš za co konkrétně ten poplatek poště 10 Kč je. Ono to může být za cokoliv.
doplněno 29.01.15 19:04:zolik: Vidím, že asi nechápeš nebo nechceš pochopit o co tu jde. Nejde o těch 5 Kč které každý měsíc poště platím, ale o to za co ten poplatek konkrétně je. V tom článku na který odkazuješ je opět asi nesmysl. Tvrdí tam, že je to poplatek za doručování rozpisu do schránky. Ve skutečnosti je to ale poplatek poště za platbu jednorázovým příkazem k úhradě z bankovního účtu. Nevím jak jiným lidém, ale mne pošta za doručení toho dokladu SIPO nic neúčtuje a ani nikdy neúčtovala. Pokud mi nevěříš a ve škole tě naučili číst tak si to přečti co na tom mým SIPO u toho 5 Kč poplatku je napsané. Pokud bych si ten rozpis SIPO nechal zasílat e-mailem tak by mi možná těch 5 Kč pošta neúčtovala, ale to už je jiná věc.
Zajímavé, platím Sipo přes banku, ale od pošty chodí do schránky rozpis plateb. Mimo pravidelných plateb je tam položka poplatek poště 10 Kč.
Teprve po změně a vyžádání dokladu mailem je to bez poplatku.
Magdalena Zejděte na poštu kde platíté SIPO a tam se domluvte na jednom učtě a posílání na imeil.Tak nebudete muset platit poštovné.
vlazy spletl jsem se nevím přesně kolik je to dnes v roce 2012 to bylo 5 Kč
zip.er.cz/...
VLAZY Platím poště (ne bance) pouze těch 5 Kč za platbu toho SIPO jednorázovým příkazem z mého bankovního účtu.
23. září 2011, aktualizováno 20. června 2012
Každá ušetřená koruna se počítá. Kdo si nechává posílat rozpis bezhotovostních plateb SIPO e-mailem namísto do schránky, ušetří měsíčně pětikorunu. Využilo to již 201 tisíc domácností.
Zdroj: finance.idnes.cz/...
Co je na to nejasného? Takhle vypadá Sipo na imeilu
348/2005 Sb. ZÁKON ze dne 5. srpna 2005 o rozhlasových a televizních poplatcích a o změně některých zákonů:
Rozhlasovému nebo televiznímu poplatku nepodléhají:
a) telekomunikační zařízení vyrobená výhradně k technické kontrole rozhlasového a televizního vysílání,
b) rozhlasové nebo televizní přijímače, které tvoří součást sbírek muzejní povahy zapsaných v centrální evidenci sbírek,
c) televizní přijímače, které jsou užívány výlučně pro účely soudního řízení,
d) zařízení technicky způsobilá k individuálně volitelné reprodukci rozhlasového nebo televizního vysílání pouze v případě, je-li šířeno prostřednictvím přenosového systému uvedeného v § 12 odst. 3 písm. c) zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů,
e) rozhlasové nebo televizní přijímače, které jsou neoddělitelnou součástí koncových mobilních telekomunikačních zařízení.
Já tento poplatek za radio a televizy vyřešil jednoduším spůsobem.Sipo jsem ůplně zrušil a založil si v bance, kam mě chodí pravydelně peníze trvalý příkaz na platbu jednou ročně, jak za televizy,tak rozhlas a to vždy v lednu na celý rok dopředu,což dělá 12x45 a12x135 a jsem v pohodě.Takto přímo na ůčty platím všechno co je potřeba k mému životu a to bez žádného sipa.
Zkuste před úhradou pokuty trochu zairitovat - vyjádřil bych se asi tak, že od aktuálního zjištění jsem okamžitě zřídil příkaz k úhradě - nicméně rádio v TV nemám (mám starou TV, která prostě nemá možnost přijímat signál rádia), mobil mám Nokii 3100 bez rádia, auto nemám nebo nemám funkční rádio,... Zakončil bych to prosbou, aby pokuta byla odpuštěna a případně doplatíte částku, která by odpovídala pravidelným poplatkům za dané období.
Jsou lidi a lidi - někteří můžou být ochotnější ustoupit a pokud pokuta bude nižší než "dluh" na poplatku, osobně bych to určitě řešil takto...
doplněno 28.01.15 15:46:Bez ohledu na váš názor - já bych napsal, že o ničem takovém nevím a je to pro mne novinka. Prostě "jsem blbej" a vůbec mne to nenapadlo, že bych mohl poslouchat rádio...
Stále si stojím za svým - část 2, tj. od teď hradit a snažit se o dohodu na zrušení pokuty!
doplněno 28.01.15 16:58:žolík - jsem vzorem čeho?
Pokud neplatiče - kupodivu já si své poplatky hradím a dávám na to pozor. Přiznávám se, že dokonce poslouchám český rozhlas ! Ihned po změně trvalého bydliště jsem se zaregistroval a platím všechny zákonné poplatky.
Neřešíme tu aktuálně dotaz na placení či neplacení - řešíme postup v případě pokuty a řešení pro takto postiženého člověka co nejlevnější...
Velmi často jsem v životě zažil, že uznání chyby z nevědomosti a následná ochota vše dořešit dle zákona pomohla v jednání či zmírnění penále.
Píšete blbosti. Máte televizi? Máte rádio! Ano a víte jak to? Protože (teď použiji blbou terminologii) televizním signálem, který přijímá každý set-top-box přijímáte i radiové signály. Schválně si zkuste prostudovat manuál k tomuto přístroji. Jsou tam ale snad jen debilní stanice jako je Český rozhlas, Proglas a podobné hovadiny.
Jediná možnost co mě napadá je například v Kuřimi u Brna kdy na klasickou anténu se někde vůbec nedá chytit signál a televizi je nutné mít na místní kabelovce. Pak by možná apelování na absenci rádia mohla jít.
romana6868: Doporučil bych tu pokutu co nejdříve zaplatit než příjde předvolání k soudu nebo rovnou exekutor a pak ta pokuta bude ještě tučnější. V zákoně č. 348/2005 Sb., zákon o televizních a rozhlasových poplatcích je mj. uvedené, že "Rozhlasový poplatek se platí ze zařízení technicky způsobilého k individuálně volitelné reprodukci rozhlasového vysílání".Tím technicky způsobilým zařízením může být např. televize s digitálním příjmem který obsahuje i příjem rádia, mobil s rádiem, počítač s internetem kde se dá poslouchat rádio, přípojka kabelové televize obsahující i rádia atp.. Ono se mluví, že neznalost zákonů neomlouvá a proto v tomto případě jakákoliv výmluva je asi zbytečná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.