Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdravotní pojištění

Od: pajinka* odpovědí: 4 změna:

Chci se zeptat jestli si můžu platit zdravotní pojištěni sama a ne zaměstnavatel.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

webbiecz*
hodnocení

1x

Pokud jsi zaměstnaná na pracovní smlouvu nebo DPČ (zde je třeba výdělek vyšší než 2 500), musí zaměstnavatel odvádět zdravotní pojištění tak, jak mu ukládá zákon, tedy va výši 13,5% vyměřovacího základu. 9% hradí zaměstnavatel ze svého, 4,5% zaměstnanec.

Zdravotní pojištění si platíš sám pokud jsi OSVČ, máš jen DPP, nebo vůbec žádné příjmy. Výjimkou je samozřejmě situace, kdy za tebe platí zdravotní pojištění stát.

eulalie*
hodnocení

0x

Při výpočtu mzdy od zaměstnavatele je zaměstnavatel povinen vám ze mzdy odečíst částku na zdravotní pojištění. To je holt ze zákona povinnost. Vy si můžete platit zdravotní pojištění sama pouze v případě, že byste byle osoba samostatně výdělečná činná. Anebo si můžete platit sama nějaké to komerční zdravotní pojištění sjednané u některé z pojišťoven.

filip17*
hodnocení

0x

Myslím, že je to zákonem dané a asi by v tom byl pak celkem zmatek v učetnictví kdyby si někdo řekl já si to budu hradit sám a já zase ne, navíc proč to hradit sám, když to za mě odvede zaměstnavatel? Pokud to opravdu vyžadujete pak začněte podnikat tam si budete ZP platit sama

iz*
hodnocení

0x

Za zaměstnance odvádí zdravotní pojištění zaměstnavatel, který je povinen zaměstnance po nástupu přihlásit na pojišťovně i na OSSZ. Pro zaměstnance je to i výhodnější, protože část pojistného hradí zaměstnavatel.

Jako OBZP byste hradila celé pojištění sama (od 1. ledna jde o 1.242 Kč měsíčně).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]