Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chci se zeptat, může mít čočky opravdu každý? ( vzhledem k vadě) mám na jednom oku 1,5 Dpt, na druhém 3.
Docela mě láká ta myšlenka, že nemusím pořád tahat a čistit brýle, neustále to padá, i čočky mají své mouchy, prej není jen tak si na ně zvyknout.
Díky, pěkné odpoledne
Do týdne jsem si na ně zvykl a dioptrie mám vyšší než vy. Ale jsou i lidi, kteří si na ně nezvykli, nebo jim žádne nepadly, takže se vrátili zpět k brýlím. Každopádně vás čeká návštěva kontaktologa, změří vám zrak a do 2 týdnů dostanete měsíční zkušební fazolky. Cena většinou 400 Kč.
doplněno 27.01.15 15:31:První pár je zkušební na jeden měsíc. Já čočky kupuji na vasecocky.cz. Jestli existují roční nevím, ale určitě jsou půl roční. Tzn. v balení je 6 čoček, jedna čočka na měsíc. Po měsíci nošení se vyhodí a na řadu přijde další z blistru. Ovšem čočky se neprodávají párově, cena se uvádí (na netu) za jedno oko. Ohledně hygieny, po vyndání se naloží do krabičky s roztokem, ale to vše vám jistě řekne kontaktolog. Návštěva u něho je nutná, můžete i u svého očaře, protože čočky mají jiné parametry než brýle, např. dioptrie jsou nižší než u brýlí.
Zdravím, díky za rychlou reakci, jak je to s cenou? jsou i nějaké roční? nebo se takové z hlediska hygieny ani nedělají?
Roční čočky nejsou - to by vám ty oči shnily. I ty měsíční jsou docela už problém. Cenové rozpětí je dle kvality/značky čočky.
Roční čočky jsou, ale opravdu to není nic moc. Já mám 10,5 dioptrií, takže je mám na pojišťovnu, jsou roční (jsou na 18h/denně, takže na noc ne-e), ale i při velmi úzkostlivé hygieně jsem s nimi měla po půl roce problém a po cca 10 měsících už to fakt nešlo. Vrátila jsem s k drahým měsíčním (na 24h/denně), ale v podstatě jsem takto jako člověk bez oční vady...
A odpověď na Vaši hlavní otázku je, že nemůže (každý nosit čočky). Některým lidem i čočky zdánlivě vhodné pro jejich oči se správnými dioptriemi prostě nesednou - řežou, pálí, oči se brání otékáním nebo výtokem, nebo si prostě na přítomnost něčeho cizího v oku nezvyknou.
Já měla štěstí, po první aplikaci u doktorky jsem vyšla ven a nestačila žasnout, jak je svět krásný - a dodnes mě to nepustilo, stačí si vzít brýle na hodinku a už vím, že čočky příště nedám
Někteří lidé čočky nosit nemůžou nebo to vyjde hodně draho - např. některé oční vady. Ale pokud je problémem klasická krátkozrakost, tak to v naprosté většině případů jde, opravdu málokdo je nesnese. Dřív to bylo horší, ale dneska jsou čočky přece jen už jiné kategorie
Pro mě jsou čočky mnohokrát lepší než brýle - život s nimi je mnohem pohodlnější. Nosím 14denní variantu, 2 balení po 6 párech mě vyjde na 900kč. Nosím je ale 3 týdny, i když by se to podle výrobců nemělo. Při správné péči o čočky to ale ničemu nevadí, nikdy jsem problém neměla. Vzhledem k tomu, že mám 6 a 4 dpt, tak mě to vyjde podstatně levněji než brýle (navíc, když se dpt změní, tak si prostě za čtvrt roku koupím jiný balíček, nemusím nechávat dělat celé nové brýle). Dělají se většinou čočky denní, 14denní, měsíční nebo 90denní.
Zvyknout si na ně bylo docela jednoduché, nejhorší je tak první týden nasazování a sundávání, to může trvat nasazení čočky i čtvrt hodiny (měla jsem problém překonat mrkací reflex), ale pak se to najednou zlomilo a obě čočky jsem si nasazovala na první dobrou. Chce to nebát se, zkusit to a dát si trochu času na zvyknutí si.
Používám Acuvue Oasys a objednávám přes kontaktni.cz.
Jo, nasazování čoček je někdy sranda. Už 2x se mě stalo, že se mi čočka nějakým záhadným způsobem dostala pod víčko, a já ji ne a ne z tama vyndat . Su zkrátka gramloň.
To jsou vyjímky, co se mě staly. Jinak mám obě čočky do minuty nasazené. Značku těžko doporučovat, každému vyhovuje něco jiného. Já třeba požívám Biofinity toric.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.