Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Citalec - závilost + kouření na nervy

Od: ohuxohosax odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

chci se prosím zeptat. Praktický lékař mi napsal, jelikož jsem měl vyšší tlak nějaké léky na tzv. pohodu. Je to konkrétně Citalec. Zpočátku jsem bral 20, teď beru 15 (1 + 1/2tl.)

1) Chci se prosím zeptat, zda může být na léky Citalec závislost, pokud ho beru cca. 2 roky?

2) Někde jsem četl v článku, že občas cigarety pomáhá na nervy a uklidnění. Jaký na to máte názor a osobní zkušenosti? Kouříte?

Mě osobně cigarety uklidní, musím jich však vykouřit více zasebou.(3 cig) Nechci si na nich vytvořit nějaký silný návyk.

Přeji hezký den

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

konzultujte s lékařem -- proč berete antidepresivum namísto léků na vysoký krevní tlak?

Nedávno dávali v rozhlase pořad o antidepresivech. Mluvil tam lékař, říkal: kombinace cipralex (obdoba citalecu) + cigarety (nikotin) + rannní silná káva (kofein) může zabíjet. Nebezpečná kombinace nežádoucí účinků na centrální nervový systém a spousta dalších.

Raději se poraďte s lékařem. Jsme tu laici.

Závislost by neměl způsobit, při náhlém vysazení možný "absťák". Lepší vysazovat pomalu

doplněno 27.01.15 11:19:

Pozor -- z příbalového letáku: konzumace alkoholických nápojů se při léčbě citalopramem nedoporučuje

doplněno 27.01.15 12:05:

nikotin + káva zvyšuje krevní tlak (u nikotinu prokázáno, u kávy se neví zcela jistě)

hodnocení

0x

Kolik máte let? Pracujete? Máte rodinu? ;) Citalec neznám, ale s cigaretama si nezahrávejte. Závislost na nich je jistě 100% pravděpodobná. A zbavit se jich, to je peklo!

sebod*

Citalec je antidepresivum. Jeho účinek začne pacient většinou vnímat až po cca 14 dnech. Užívá se pravidelně každý den a dlouhodobě. Je méně škodlivý jako antidepresiva, která působí okamžitě a užívají se nepravidelně (např Neurol). Domnívám se, že Vám nebyl předepsán kvůli vysokému tlaku. Je možné si na něj vytvořit návyk.

doplněno 27.01.15 11:29:

jancak. Děkuji za opravu.

Neurol není antidepresivum, Neurol je anxiolytikum Léčivou látkou přípravku NEUROL je alprazolamum (alprazolam) patřící do skupiny látek nazývaných benzodiazepiny. BZD jsou silně návykové léky

Kamarádka též měla nějaké antidepresivum na vysoký tlak, nepomohlo jí. Lékař se domníval, že vysoký tlak je způsobený nervozitou a stresem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]